Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Náměstkem primátora Liberce místo obviněného Petra Židka je Vojtěch Prachař z ANO

Novým náměstkem primátora Liberce se stal Vojtěch Prachař (ANO). Nahradil Petra Židka (býv. ODS), který rezignoval po obvinění v korupční kauze. Pro Prachaře ve veřejné volbě hlasovalo 25 z 36 přítomných zastupitelů, ostatní nehlasovali.

Židka kriminalisté obvinili z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí mu za to až 12 let vězení. Státní zastupitelství už dříve naznačilo, že v jeho případě vyšetřuje možnou korupci spojenou se zneužitím veřejné funkce k získání prospěchu či informační výhody pro jiné subjekty v souvislosti s majetkovými operacemi liberecké radnice. Židek kauzu nekomentuje, ale řekl, že se bude hájit právní cestou a své jméno zcela očistí.

Židek rezignoval nejen na pozici náměstka primátora Liberce, ale i radního města, předsedy dozorčí rady libereckého dopravního podniku a také přísedícího okresního soudu. Židka ze svých řad vyloučila také ODS. Přesto koalice v Liberci pokračuje bez této strany, i bez ní má ale s 25 hlasy většinu v zastupitelstvu. Tvoří ji uskupení Starostů pro Liberecký kraj s TOP 09 a KDU-ČSL (SLK) společně s hnutí ANO a s Piráty.

Agendu Židka na radnici, tedy majetkoprávní záležitosti a sport, převzal na základě dnešního rozhodnutí zastupitelů náměstek Adam Lenert (ANO). Výjimkou je zakázka na modernizaci bazénu za tři čtvrtě miliardy korun. „Na sebe jsem vzal zodpovědnost za zakázku komplexní rekonstrukce městského bazénu," řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Židek byl uvolněným náměstek, tedy na plný úvazek. Prachař bude neuvolněným, tedy bez nároku na plný plat. Bude náměstkem pro energetiku a smart city, což je koncept chytrých měst. Díky jmenování Prachaře má v jedenáctičlenné radě města ANO pět členů stejně jako SLK. Jedno místo v radě patří Pirátům. „Věřím, že témata, která mám v gesci, jsou nejen nová a moderní, ale budou sloužit k rozvoji města a k prospěchu jeho obyvatel. Své zvolení beru jako výzvu,“ uvedl krátce po rozhodnutí zastupitelů nově zvolený náměstek a radní Vojtěch Prachař.

Koalice má nyní 25 z 39 zastupitelských mandátů. ODS má čtyři mandáty, koalice v původním složení tedy měla v zastupitelstvu 29 z 39 křesel.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, kriminalita, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Kontroverz

Mě by zajímalo, jestli se někdo podívá taky na střet zájmů. Nový člen ODS jakožto zástupce Ještěd s.r.o, Janďourkova rodina a Střelnice, ... Zdaleka nezůstává jen u vztahu mezi stavebními firmami, že? Tak tu máme pana Vojtěcha. Bude se uklízet DPMLJ (než tam vlítne opět NCOZ?), polepší(me) si s libereckou teplárnou?

Pátek, 26. dubna 2024, 14:20Odpovědět

Náměstkem primátora Liberce místo obviněného Petra Židka je Vojtěch Prachař z ANO  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.