USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

Vo vzťahoch medzi Čínou a Spojenými štátmi zostáva mnoho problémov. Musia ale byť skôr partnermi ako súpermi, povedal čínsky prezident Si Ťin-pching americkému ministrovi zahraničia Antonymu Blinkenovi počas stretnutia v Pekingu.

26.04.2024 12:24
Antony Blinken / Si Ťin-pching / Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching počas stretnutia v Pekingu, 26. apríla 2024
debata

Blinken, ktorý dnes končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny. Rokovanie Blinken označil za hĺbkové a konštruktívne.

„Obe krajiny by mali byť partnermi, nie súpermi,“ uviedol Si podľa štátnej televízie CCTV. „Treba vyriešiť ešte veľa problémov a je možné vyvinúť ďalšie úsilie,“ dodal.

„Dúfame, že Spojené štáty môžu tiež zaujať pozitívny postoj k rozvoju Číny. Až bude tento zásadný problém vyriešený, môžu sa vzťahy skutočne stabilizovať, zlepšiť a posunúť vpred,“ uviedol Si.

India verzus Čína: ako súperia najľudnatejšie atómové veľmoci
Video

Blinken predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom, obaja po schôdzi zdôraznili dôležitosť udržiavania otvorených komunikačných liniek, ale zároveň vyjadrili poľutovanie nad pretrvávajúcimi a prehlbujúcimi sa rozpormi, ktoré ohrozujú globálnu bezpečnosť.

Russia Ukraine War Čítajte viac Americká snemovňa po pol roku prešľapovania schválila pomoc Ukrajine a núti Tik-tok k predaju

Wang na úvod rokovaní varoval pred rastúcimi negatívnymi faktormi vo vzájomnej spolupráci. Naopak Blinken pred schôdzkou vyjadril nádej, že Spojené štáty a Čína budú schopné dosiahnuť pokrok a dohodnúť sa.

Americké ministerstvo zahraničia neskôr uviedlo, že Blinken a Wang viedli „hlboké, vecné a konštruktívne rozhovory o oblastiach, v ktorých sa líšia, aj o oblastiach spolupráce“, a dalo najavo, že Blinken si stál za svojím, pokiaľ ide o obavy USA.

Blinken prišiel do Číny v stredu a navštívil Šanghaj krátko predtým, ako Biden podpísal balíček zahraničnej pomoci vo výške 95 miliárd dolárov, ktorý obsahuje niekoľko prvkov, ktoré podľa agentúry AP môžu pobúriť Peking, vrátane ôsmich miliárd dolárov na boj proti rastúcej agresivite Číny voči Taiwanu a v Juhočínskom mori. Jeho cieľom je tiež donútiť čínsku firmu ByteDance odpredať sociálnu sieť TikTok.

Kuleba, Stoltenberg Čítajte viac Dá NATO Ukrajine 100 miliárd eur? Plán je nejasný, ale Slovensko zatiaľ nie je proti

Čína a Spojené štáty sú hlavnými hráčmi v indo-tichomorskom regióne. Washington je v posledných rokoch stále viac znepokojený rastúcou agresivitou Pekingu voči Taiwanu a menším susedom v juhovýchodnej Ázii, s ktorými vedie významné územné a námorné spory v Juhočínskom mori.

Čína sa ohradila proti americkej pomoci Taiwanu a okamžite ju odsúdila ako nebezpečnú provokáciu. Dôrazne sa tiež stavia proti snahám vynútiť si predaj TikToku.

Si Ťin-pching Čítajte viac Čo chce Peking od Moskvy? Čínsky expert: Rusko vojnu prehrá

Návrh zákona tiež vyčleňuje 61 miliárd dolárov pre Ukrajinu na obranu pred ruskou inváziou. Bidenova administratíva sa sťažuje, že čínska podpora ruského vojensko-priemyselného sektora umožnila Moskve čeliť západným sankciám a pokračovať v útokoch na Ukrajinu. Blinken vopred uviedol, že o téme hovoril s Wangom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Si Ťin-pching #Antony Blinken