Hlavní obsah

Solární panely nemusí být nudné. Mohou mít podobu architekta Corbusiera i Mickeyho Mouse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve švýcarském městě La Chaux-de-Fonds na severozápadě Švýcarska využili fotovoltaickou elektrárnu k zajímavému projektu. Ze stovek solárních panelů vytvořili portrét světoznámého architekta Le Corbusiera. Nejde o jediný podobný nápad. Soláry mohou mít třeba podobu květiny nebo komiksové postavičky.

Foto: Profimedia.cz

Solární panely mají připomenout věhlas architekta Le Corbusiera

Článek

Švýcarsko-francouzský architekt a designér Le Corbusier, který se právě v La Chaux-de-Fonds v roce 1887 narodil, se stal inspirací pro architektonické řešení panelů elektrárny. Z ptačí perspektivy je dobře vidět jeho portrét. Architekt byl znám pro svůj obdiv k účelovým funkčním konstrukcím a miloval čistotu tvarů. Solární panely s jeho podobiznou jsou tak uctěním jeho tvorby.

Foto: Profimedia.cz

Netradiční ztvárnění bezpochyby upoutává na stavbu pozornost těch, kdo mají rádi pohled na zem z dronu

Součástí zábavního parku Walt Disney World na Floridě je zase rozlehlá solární elektrárna ve tvaru obrysu hlavy nejznámější komiksové postavičky. Její tvar je lákadlem pro všechny, kteří rádi sledují zemi pohledem z dronu.

Foto: Profimedia.cz

Solární panely mohou mít i tvary komiksových postav

Solární zdroj energie z Izraele, jehož autorem je designér Michael Lasry, pak má tvar stromu a zapadne díky tomu do mnoha exteriérů. Ať už veřejných, nebo soukromých. Nese název Akácie a má kmen z hnědých kovových válců, nesoucích solární panely jako korunu.

Foto: Profimedia.cz

Solární stromy mají splynout s přírodním okolím

Zdařilým nápadem je i soustava solárních panelů inspirovaná slunečnicí. Její květ se doslova otáčí za slunečním svitem, takže každý den sklidí maximální možné množství energie. Díky tomu jsou tyto „slunečnice“ účinnější než běžné statické solární panely. V noci, když se panely nepoužívají, se jednoduše sklopí, což pomůže i jejich čištění.

Foto: Profimedia.cz

Solární panely ve tvaru květiny působí dekorativním dojmem

Klasické solární panely stylově nejlépe zapadají do moderně, technicistně nebo brutalistně řešených objektů. Všude jinde rozhodně přijde vhod trocha nápaditosti a kreativity.

Moderní svačinové boxy jsou nabíjené solární energií nebo složitelné na placku

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám