Půjčky a investice se stávají dražšími. Co na to americký FED?

byznys

Americký hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl v prvním čtvrtletí roku 2024 pomaleji než v předchozích měsících. Jak na nová čísla zareaguje americký Federální rezervní systém (Fed)?

Půjčky a investice se stávají dražšími. Co na to americký FED?
Americká centrální banka FED
26. dubna 2024 - 12:30

HDP Spojených států v prvních třech měsících letošního roku vzrostlo na annualizované bázi o 1,6 procenta, jak vyplývá z prvního odhadu, který ve čtvrtek zveřejnil americký Úřad pro ekonomickou analýzu. Předem oslovení ekonomové a ekonomky očekávali růst o 2,4 procenta.

V USA se HDP údaje uvádějí v annualizované formě, což znamená, že statistici počítají růst jednoho čtvrtletí tak, jako by pokračoval po celý rok. Pro srovnání s evropskými daty je americký údaj obvykle dělen čtyřmi.

Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023 HDP USA rostlo o 3,4 procenta a celkově se americká ekonomika za loňský rok zvýšila o 2,5 procenta. Podle zprávy k růstu nejvíce přispěl soukromý spotřebitelský sektor. Zejména poptávka po službách v oblastech zdravotnictví, financí a pojišťovnictví vzrostla, zatímco američtí občané kupovali méně automobilů a méně utráceli za energie a benzín.



Spotřebitelské výdaje však narostly méně dynamicky než ke konci roku 2023, uvádějí statistici. Spolu s nižšími výdaji komunálních úřadů, států a federální vlády ve Washingtonu tak celkový růst HDP vyšel nižší.

Co udělá Fed?

Růstová čísla určitě pozorně sledují i centrální bankéři Federálního rezervního systému (Fed). Musí rozhodnout, kdy a zda poprvé sníží úrokové sazby, které jsou nyní na úrovni 5,25 až 5,5 procenta. Vzhledem k tomu, že nedávná data o inflaci byla neočekávaně vysoká, většina tržních aktérů nyní očekává první snížení úrokových sazeb v září. Kromě inflace hrají klíčovou roli pro rozhodnutí také data o HDP a trhu práce.

Psali jsme:

Obecně platí, že vyšší úrokové sazby mají negativní dopad na hospodářský růst, protože půjčky a investice se stávají dražšími. Avšak dopady měnové politiky se v reálné ekonomice projevují s určitým zpožděním, takže možné souvislosti jsou vždy spojeny s velkou nejistotou. Kromě úrokových sazeb na HDP působí také mnoho dalších faktorů, jako je například konjunkturní vývoj obchodních partnerů nebo cena ropy.

(dan, bae.gov, screen: FI)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif