Hlavní obsah

Rodný dům Jozefa Tisa se zatím nestane poutním místem jeho obdivovatelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obdivovatelé odsouzeného válečného zločince Jozefa Tisa sdružení ve Slovenském dějepisném spolku se snažili získat do vlastnictví celý rodný dům prezidenta Slovenského štátu. Spolek nyní vlastní polovinu domu, zatímco druhá nadále zůstává ve vlastnictví města Bytča, protože zastupitelé prodej městského majetku neschválili.

Foto: ČTK

Římskokatolický kněz a v letech 1939-1945 prezident Slovenského štátu Jozef Tiso

Článek

Spolek, který má v domě své sídlo, se opakovaně pokouší získat celý Tisův rodný dům. Naposledy se o to snažil v únoru 2022. „Odpůrci z řad městských zastupitelů, nevládní a neziskové organizace tehdy varovali, že budova by se mohla stát poutním místem pro fanoušky Tisa, fašismu a extremismu,“ upozornil deník Sme.

V roce 2022 nakonec zástupci města o prodeji podílu v domě ani nehlasovali, protože spolek svou žádost stáhl. „Pietní místo je to už teď, protože se tam scházejí, ale ještě to podpořit ze strany města, to nechceme,“ říká zastupitel Július Kozák.

Hlavním představitelem spolku je Pavol Demjanič, který v roce 2010 neúspěšně kandidoval do parlamentu na kandidátce extremistické Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby. Deník Sme konstatoval, že Demjanič je obdivovatelem Tisa. Za odkoupení druhé části Tisova rodného domu nabídl městu 75 tisíc eur (1,9 milionu korun).

Válečný zločinec

U Tisova rodného domu se podle listu pravidelně objevují svíčky a květy 14. března v den výročí vzniku Slovenského štátu a 18. dubna v den výročí Tisovy popravy. „Tisův dům byl rovněž cílovou zastávkou nočního pochodu Memoriálu Jozefa Tisa, 25kilometrové trasy se začátkem v Rajci, rodišti válečného zločince Ferdinanda Ďurčanského,“ konstatoval deník Sme.

Tiso se přičinil o rozbití první Československé republiky a zavedení fašistického režimu ve Slovenském štátu. Slovensko pod jeho vedením poslalo do koncentračních táborů desetitisíce Židů. Po potlačení Slovenského národního povstání osobně vyznamenal německé vojáky na náměstí v Banské Bystrici. V roce 1947 byl jako válečný zločinec popraven.

Bývalí příznivci Tisova fašistického režimu se měsíc před volbami tváří jako antifašisté

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám