Reklama

Mercedes-Benz E 300 de 4MATIC je mokrým snom každého skúseného manažéra [test]

Marek Šimunek

Môj otec zvykol hovoriť, že trieda E je presne tá méta, kde začína skutočný Mercedes-Benz a po svojom poslednom teste nového modelu tejto triedy s ním môžem jedine súhlasiť.

Pritom sa nejedná o tú najbežnejšiu verziu triedy E, ale o v skutku zaujímavý kúsok, ktorý dokáže napriek naftovému motoru jazdiť s nulovou spotrebou nafty. To však nie je všetko, čím si ma Mercedes-Benz E 300 de dostal.

Nie je pochýb o tom, že trieda E patrí medzi veľmi obľúbené modely značky a to aj napriek stále pomerne silno pretrvávajúcej obľube „džipoidných“ Mercedesov, ako ich s obľubou označuje moja partnerka. Jednoducho to vždy bol a musím povedať, že aj teraz je doslova hltač kilometrov, z ktorého aj po niekoľkých tisíckach kilometrov vystúpite usmiaty, spokojný a už pri zaparkovaní sa tešíte na cestu naspäť.

Obsah pokračuje pod reklamou
99 %
Toto je jednoducho hltač kilometrov, s ktorým si užijete akúkoľvek cestu a sami si budete vymýšľať kam ešte môžete dnes vyraziť len preto, aby ste mohli prejsť ešte niekoľko kilometrov.

Výhody

  • vynikajúci hybridný pohon
  • extrémne rýchle nabíjanie batérie
  • úsporný naftový motor

Nevýhody

  • niektoré tlačidlá na ovládanie sú tvorené z jedného celku
  • menší batožinový priestor oproti iným verziám
  • vyššia cena

Nová verzia, ktorá sa verejnosti ukázala prvýkrát minulý rok sa na stránkach wikipédie zapíše pod číselným označením W214. Zmeny v exteriéri oproti minulému modelu nie sú po stránke dizajnu tak výrazné. Pre milovníkov značky je však posledná generácia jasne odlíšiteľná. Samozrejme hovorím aj o miernej strate siluety sedanu, ktorá v aktuálnej verzii nie je tak badateľná.

Strecha sa do zadnej časti zvažuje oveľa plynulejšie, ako tomu bolo doposiaľ a celkovo sa jeho tvar ponáša skôr na štvordverové kupé, ako sedan. Prvkov, ktoré však novú verziu odlišujú je hneď niekoľko. Samozrejme musím spomenúť poznávací znak v podobe novej grafiky zadných svetiel s logom automobilky, keď už o tej zadnej časti toľko básnim.

Ak auto obídem, tak v prednej časti je tých zmien pomenej, každopádne je jasný nový svetelný podpis denného svietenia v inak doslova dokonalých svetlách. Ak teda budete riešiť svoju limuzínu na časté jazdy v noci, určite zaraďte Mercedes-Benz triedy E do zoznamu. Sľubujem, že už len kvôli svetlám nebudete ľutovať.

Už pri prvom nastúpení som si všimol ďalší rozdiel oproti predchádzajúcej verzii a tým sú samozrejme kľučky, ktoré sa vysunú v momente, keď sa k autu priblížite. Nielenže to pôsobí frajersky, ale hneď po rozbehu sa aj zasunú naspäť a auto tak bude mať o niečo menší odpor vzduchu. Keď si potrpíte na čísla, tak jeho hodnota je iba 0,23. O tichu počas jazdy asi nemusím ani rozprávať a to nielen v momentoch, keď sa o pohon stará elektrika. K tomu však až trošku nižšie v tomto texte.

V momente, keď som otvoril vodičove dvere som pochopil, že kým exteriér je akousi evolúciou predchádzajúcej generácie, interiér je takmer revolúciou. Áno, stále to je Mercedes-Benz a ak ste už niekedy riadili tento model, najmä v predposlednej generácii, budete okamžite doma, ale zmeny tu nastali. A to aj napriek tomu, že testovaný model nemal príplatkovú obrazovku SUPERSCREEN MBUX, ktorá sa tiahne až pred predného spolujazdca.

Už tretia generácia multimediálneho systému MBUX si zaslúži obrovskú pochvalu a to nielen vďaka ovládateľnosti, rýchlosti reakcií a jednoduchosti, ale doslova som miloval sklon a umiestnenie stredového displeja. Nijakým spôsobom nenarušuje priestor a navyše má naozaj dobrý sklon, takže ho viete úplne pohodlne ovládať.

Hlavnými novinkami tretej generácie systému MBUX sú najmä možnosti nastavenia rutinných operácií, kedy aktiváciou vykonáte niekoľko zmien nastavení naraz, ale napríklad aj možnosť inštalácie aplikácie tretích strán. Samozrejme nechýba ani hlasový asistent, ktorý vám pomôže, alebo vás minimálne zabaví. Nemohol som ako vždy vynechať otázku o tom, čo si Mercedes myslí o konkurencii.

Okrem toho však v interiéri nastalo ešte niekoľko zmien. Okrúhle výduchy klimatizácie, ktoré evokovali vrtuľu sú nahradené súvislou lištou a klimatizáciu ovládate už prostredníctvom dotykovej obrazovky. Množstvo tlačidiel tak kleslo na minimum. Pochvalu si však zaslúžia okrem sedadiel a volantu vyhrievané aj lakťové opierky. V prípade studených mesiacov sa tak vaša šanca dotyku so studenou kožou minimalizovala ešte viac.

Snáď len jedinú výhradu mám voči samotným tlačidlám, prostredníctvom ktorých sa ovládajú niektoré základné funkcie, alebo ukladá nastavenie sedadla do pamäte. Sú tvorené z jedného kusu plastu, ktorý sa pri stlačení danej voľby pohybuje celý. Pôsobí to nepresne a svojim spôsobom aj lacno na auto tejto triedy. Osobne som vždy viac miloval presné a jasné samostatné tlačidlá, aj keď chápem, že takto je dizajn ešte o niečo plynulejší.

Celkovo však je potrebné povedať, že interiér pôsobí uhladenejšie, prehľadnejšie a najmä luxusnejšie. S istotou v tomto prípade asi nie je úplne nutné hovoriť o kvalite spracovania a podobne. Jednoducho, sa ako vodič sa budete cítiť ako v bavlnke a to nielen vďaka sedadlám, ktoré ponúkajú bohaté možnosti nastavenia, a to až do takej miery, že kým si nájdete tú správnu polohu, budete musieť absolvovať niekoľko stoviek kilometrov. Naozaj ponúkajú nespočetné kombinácie prispôsobenia a nastavenia.

Ak hovoríme o komforte počas jazdy, napadnú ma dve dôležité veci, ktoré nájdete v príplatkovej výbave. Je to hlavne vzduchový podvozok AIRMATIC, ktorý ponúkne dokonalý komfort aj na takých nie príliš kvalitných cestách, ako sú napríklad tie naše. Druhou vecou, ktorú môžem iba smelo odporučiť pri takmer 5 metrovom sedane je určite riadenie zadnej nápravy. Jednoducho parkovanie v podzemných garážach, alebo v podstate kdekoľvek sa budete pohybovať je vďaka tomuto prvku výbavy doslova potešením.

Iste v tom napomáha aj množstvo asistentov a hlavne 360° zobrazenie okolia vozidla prostredníctvom kamier. vďaka ktorým máte dokonalý prehľad o tom, čo sa v okolí auta deje. Už iba čerešničkou na torte je potom možnosť otáčania vozidla a jeho sledovanie z rôznych uhlov. Tu ma vždy poteší taká drobnosť, na ktorú automobilka myslí a to je priamo zobrazenie svetiel, smeroviek a brzdových svetiel.

Nový Mercedes-Benz triedy E je však okrem množstva noviniek aj o pohone a ten je v prípade tohto testovaného kúsku dovedený k dokonalosti. Kombinuje totiž známy dvojlitrový naftový motor s výkonom 145 kW a elektromotor s výkonom 95 kW. Po prepočte sa tak systémový výkon dostáva na viac ako zaujímavú hodnotu 230 kW (313 k). Dynamiky teda v prípade potreby nie je málo.

Obsah pokračuje pod reklamou

Veď samotné zrýchlenie na 100 km/h zaberie novému „éčku“ len 6,6 sekundy a to pri váhe takmer atakujúcej tri tony. Čiže, ak potrebujem a šliapnem na to, viem, že sa táto limuzína s hviezdou na kapote bude nemilosrdne drať vpred. Ja som si však počas testu užíval skôr niečo iné.

Keďže samotné označenie modelu znie Mercedes-Benz E 300 de 4MATIC je jasné, že sa jedná o auto, ktoré bude schopné jazdiť na elektrinu. Po svojich skúsenostiach s väčším modelom GLE 350 de som sa na tento model naozaj tešil. Vedel som, že dojazd na elektrinu bude pomerne zaujímavý, aj keď viem, že hodnota 101 km, ktorú uvádza automobilka nie je vždy dosiahnuteľná.

Pre E 300 de však nie je problémom presahovať 90 km na jedno nabitie, takže ho hravo môžete využívať aj ako čistý elektromobil. Preto nie je prekvapením, že počas takmer 830 kilometrov, ktoré som s novým modelom E 300 de počas testu absolvoval, som 472 km absolvoval na čistú elektrinu. Dojazd však nie je jediným dôvodom.

Tým druhým je totiž to, že Mercedes-Benz E 300 de používa rýchle DC nabíjanie výkonom až 55 kW. Novú batériu s vyššou kapacitou 25,4 kWh tak viete bez problémov nabiť na 80% kapacity do 20 minút. Vďaka CCS konektoru tak nabijete veľmi rýchlo a doslova takmer kdekoľvek. Mercedes si za toto riešenie zaslúži veľkú pochvalu, keďže využitie takto rýchleho nabíjania nie je v prípade plug-in hybridných modelov vôbec bežné. Navyše Mercedes-Benz E 300 de má nabíjaciu krivku, ktorá pomerne dlhú dobu drží maximálny výkon nabíjania.

Mercedes-Benz E 300 de má batérie umiestnené vzadu pod batožinovým priestorom, čo so sebou prináša tak výhody, ako aj nejaké tie nevýhody. Patrí sem najmä to, že batožinový priestor sa oproti verziám s bežným pohonom zmenšil o 170 litrov. Sedan tiež nemá tvar, ktorý by uľahčoval prenos väčších predmetov vďaka pomerne malému vstupnému otvoru. Ostatne to ani nie je jeho úloha.

Na druhú stranu umožnilo umiestnenie batérií do zadnej časti nižšie položenie podlahy pre cestujúcich vzadu. Vďaka tomu si aj napriek dozadu sa zvažujúcej streche užijú pomerne dostatok miesta nad hlavou aj vyšší cestujúci vzadu. Trieda E tak ponúkne viac ako dostatok komfortu aj na dlhé cesty pre štyroch dospelých.

Aj keď sa bežne skôr využíva v prípade plug-in hybridných modelov kombinácia benzínového motora a elektromotora, musím uznať, že automobilka Mercedes-Benz vie, čo robí. Už počas testu modelu GLE 350 de som sa presvedčil o tom, že naftový motor a elektromotor sú veľmi dobrá kombinácia. Dvojlitrový naftový agregát z dielne Mercedes-Benz je už známy svojou efektívnosťou a nízkou spotrebou a v prípade testovaného modelu E 300 de sa nechoval inak.

Pri dlhších trasách si vypýtal väčšinou menej ako 5 litrov paliva na stovku a niekedy bola táto hodnota ešte nižšia. Pri krátkych presunoch v meste, alebo medzi mestami zas v maximálnej miere využíval pohon na elektrinu. Výsledkom tak vedia byť nielen zaujímavé hodnoty spotreby, ale aj dojazdu. Ak budete svoje „éčko“ aj nabíjať, budete 50 litrovú nádrž na naftu dopĺňať iba každých viac ako 1000 kilometrov.

Mercedes-Benz E 300 de 4MATIC je dokonale zladeným hybridom, ktorý ponúkne nielen efektívny naftový motor, ale aj rýchle nabíjanie batérií a samozrejme reálne využiteľný dojazd. O pohodlí, luxuse a pocite z jazdy asi ani nie je nutné hovoriť. Je to totiž auto, ktoré vás donúti, tak ako donútilo aj mňa vymyslieť si cestu niekam, aj keď vôbec nie je potrebné, aby ste tam išli. Každú jednu cestu si budete dokonale užívať.

Teda za predpokladu, že vás neodradí cena. Tá totiž v prípade modelu E 300 de štartuje na 77 376 EUR, príplatková výbava ju však vie pomerne rýchlo prehupnúť cez hranicu 100 000 EUR. Tak tomu je aj v prípade testovaného modelu, ktorého výsledná cena sa zastavila na čísle 106 728 EUR. Aj tak je to však auto, ktoré proste budete milovať a každý jeden kilometer s ním si užijete naplno. Však o tom primárne je hltač kilometrov a nový Mercedes-Benz e 300 de 4MATIC takým hltačom ostáva. Modelu rozhodne uďeľujeme ocenenie TIP REDAKCIE.

Ďalšia story
Zatvoriť

Newsletter

Ďakujeme za váš záujem! Odteraz vám už neunikne žiadna novinka.
Ľutujeme, ale váš formulár sa nepodarilo odoslať.