Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Města odmítají „pastelkovou digitalizaci“. Ministerstvo zablokuje náš rozvoj, varují

Územní plán Karlových Varů. Jednoho z měst, které upozorňuje na negativní dopad změn. Foto: Repro foto Karlovy Vary
Územní plán Karlových Varů. Jednoho z měst, které upozorňuje na negativní dopad změn. Foto: Repro foto Karlovy Vary

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) připravuje vyhlášku, která nařídí přepracovat všechny územní plány v České republice podle jednotného standardu. Česká města se obávají, že jim tento krok znesnadní další rozvoj.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Územní plán je základním nástrojem rozvoje měst a obcí. Určuje, kde a co je možné stavět. Jedná se o závazný dokument, který má zásadní vliv na jejich budoucí rozvoj. Pro mnoho měst je však také překážkou, která je brzdí.

Velká část městských územních plánů totiž neodpovídá realitě měst 21. století. Velká města plány rozkreslují do malých detailů a jasně určují, jaké funkce mají plnit jednotlivá území. Jestli tam má být bydlení hromadné, nebo individuální, zeleň krajinná, nebo izolační a podobně.

„Města musí mít jednoduchý územní plán a pod ním

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Územní rozvoj

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější