Hlavní obsah

Není to žádná věda. Jak správně nalepit ochranné sklo na mobil?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejslabším článkem moderních chytrých telefonů je zpravidla displej, který se může rozbít už po prvním neopatrném pádu na zem. I proto se jej vyplatí chránit pomocí odolného skla, které zpravidla dovede celou dotykovou plochu v podobných případech ochránit. Jeho instalace přitom není vůbec složitá, jak si ukážeme v dnešním videu.

Lepení odolného skla na displej telefonu krok za krokemVideo: Miloslav Fišer, Novinky

 
Článek

Odolná skla se pochopitelně vybírají především podle modelu telefonu. Vždy je tedy nutné zvolit takové sklo, které je určeno přímo pro náš přístroj. I mezi jednotlivými skly jsou ale obrovské rozdíly.

Od těch nejlevnějších, které se nabízejí za méně než stovku, samozřejmě nemůžete očekávat takový stupeň ochrany jako u prémiových modelů, které vyjdou klidně i na tisíc korun. Ty chrání displej daleko lépe, jak ukázala v minulosti celá řada testů.

Není sklo jako sklo. Jak chránit displeje chytrých telefonů

Mobil

Jako „modelka“ nám v dnešním testu posloužil nový smartphone Samsung Galaxy S24 Ultra, na jehož displej jsme instalovali tvrzené sklo PanzerGlass s tvrdostí 9H a zaoblením 2.5D. Má jít o vůbec nejodolnější sklo v nabídce tohoto výrobce, které je až třikrát odolnější vůči poškrábání, zvládá i pády z výšky až 2,5 metru a je o 50 % pružnější.

Velkou výhodou také je, že s tímto sklem bezproblémově funguje čtečka otisků prstů v displeji, což především u levnějších skel bývá zpravidla problém.

Praktické také je, že v balení je také instalační rámeček. I s ním vyjde ochranné sklo případné zájemce na 899 Kč. Návod na instalaci je ale prakticky ve všech ohledech stejný i v případě dalších odolných skel, a to pochopitelně i pokud je budete lepit na jiné značky telefonů.

Prohlédněte si smartphony Samsung Galaxy S24Video: Novinky

Jak postupovat při lepení skla krok za krokem?

  1. Nejprve je nutné displej telefonu zbavit nečistot pomocí vlhkého hadříku, ten je zpravidla součástí balení.
  2. Aby sklo dobře přilnulo, je nezbytné displej pečlivě vysušit suchou utěrkou. Zpravidla přímo v balení u skel nalezneme malý hadřík z mikrovlákna.
  3. Výhodu mají modely, které mají už v balení instalační rámeček z mikrovlákna. Díky němu je prakticky nemožné nalepit sklo na displej telefonu křivě.
  4. Po nasazení rámečku už stačí odstranit ochrannou vrstvu ze samotného skla, které následně položíme přímo do instalačního rámečku.
  5. Poté stačí už jen sklo důkladně přitlačit k displeji – prstem či hadříkem jej přejíždíme od středu směrem do stran, díky čemuž se zároveň vyhladí všechny vzduchové bublinky.
  6. Posledním krokem je odlepení ochranné vrstvy skla z horní části displeje.
Foto: archív výrobce

Galaxy S24 Ultra s ochranným sklem od PanzerGlassu

Chránit můžeme i fotoaparáty

Pokud jste video výše dokoukali až do konce, jistě vám neuniklo, že odolnými skly se dají chránit také fotoaparáty na zadní straně telefonu. To je praktičtější, než by se mohlo na první pohled zdát. Stačí totiž zasunout telefon do kapsy s klíči, o které se objektiv poškodí – vidět to pak pochopitelně bude na každé fotce.

Případná oprava pak vyjde minimálně na několik tisíc korun. Proti tomu cena ochranného skla, které po instalaci není vlastně ani vidět, je násobně nižší. My jsme pro telefon Galaxy S24 Ultra vybrali sadu Hoops, která opět pochází z dílny PanzerGlassu. Jak na případnou instalaci?

  1. Objektivy je nutné před lepením ochranných skel nejprve pečlivě očistit.
  2. Na rozdíl od displejů telefonů je ale čistíme vždy pouze suchou cestou, v opačném případě by se objektivy mohly po nalepení skel zamlžit, což by kvalitu snímků značně zhoršilo.
  3. Pak už jen stačí nasadit aplikační destičku, která automaticky nalepí ochranné sklo na každý objektiv podle modelu telefonu.
  4. Aplikační destička se odlepí a zůstanou nalepena pouze ochranná skla na každém objektivu.
Foto: archív výrobce

Ochranná skla určená pro objektivy na zadní straně telefonu

Další tipy pro výběr ochranných skel

O odolnosti rozhoduje především tvrdost skla. Značí se podobně jako tvrdost tužek, respektive grafitu. Nejtvrdší a nejodolnější je tedy 9H. Především asijští výrobci se ale nezdráhají uvádět takovouto tvrdost i u modelů, které si toho ani zdaleka nenechají líbit tolik jako dražší konkurenti.

Dalšími parametry, které je vhodné při výběru odolného skla sledovat, jsou tloušťka a tvar hrany. V prvním případě je zpravidla možné vybírat mezi tloušťkami 0,2, 0,3 nebo 0,4 mm. Nejtenčí skla samozřejmě nenabídnou takovou ochranu jako ta tlustší, nicméně nejtlustší varianta už zase nepůsobí decentně a na první pohled vidíte, že je na displeji něco nalepeno. Ideální volbou tak bývá zlatá střední cesta.

Podceňovat se nevyplácí ani tvar hrany skla. Modely s označením 2D mají rovnou hranu, 2,5D zakulacenou až do ztracena a 3D skla jsou určena pro displeje se zakřivenou obrazovkou. Ochrání tedy displej i na bocích, což je u některých prémiových telefonů nezbytné.

Patrně není potřeba zdůrazňovat, že 2D skla jsou nejlevnější, 2,5D však vypadají daleko elegantněji, ale zpravidla si za ně výrobci naúčtují více.

Pokud plánujete u chytrého telefonu využívat také ochranné pouzdro, hraje velikost skla také velkou roli. U některých modelů se totiž výrobci snaží, aby sklo bylo nalepeno skutečně od kraje do kraje a působilo co nejméně rušivě. Kvůli tomu se ale pak může stát, že pouzdro bude takové sklo odchlipovat. Klidně i po pár dnech použití pak může být na vyhození.

Většina Čechů už řešila rozbitý displej u mobilu

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám