Kriminalisté po dvou letech objasnili, kdo ukradl medaile umístěné na náhrobní desce!

Foto: PČR

OSTRAVA – Kriminalistům z Ostravy se podařila skvělá věc. Chytili zloděje, který v říjnu 2022 kradl na ostravském hřbitově. Na náhrobní desce rozbil skleněnou vitrínu a z ní ukradl  dvě medaile. Jedna byla od ředitele policie Moravskoslezského kraje a druhá čestná.

Případ si tehdy převzali kriminalisté z Ostravy-Vítkovic. „Provedli mimo jiné také prověrky okolí místa činu, kdy zjistili, že malý chlapec našel stužky od medailí, a tak se za ním vydali. Jeho matka s policií spolupracovala, sdělila, že její syn našel na zemi pohozené dvě stužky, které se mu líbily. Následně si je vzal a připnul na svetr,“ sdělila mluvčí policie Eva Michalíková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Nikdo ze zúčastněných však zatím netušil, o jaké stužky se jedná, Mužům zákona matka je matka chlapce vydala. „Kriminalisté je odeslali ke zkoumání na Odbor kriminalistické techniky a expertiz ve Frýdku-Místku. Zde však odborné zkoumání nepřineslo žádný konkrétní výsledek, a proto spisový materiál na konci roku odložili, nicméně pátrání po pachateli pokračovalo dál,“ popsala dále mluvčí.

Foto: PČR
Stužky na tričku chlapce. Foto: PČR

Kriminalisté se tedy nevzdali a zhruba po roce provedli opětovnou kontrolu zajištěných profilů DNA. Zlom případu nastal v tomto roce, když do Národní databáze DNA vložili profil právě dvaačtyřicetiletého muže, u kterého zjistili schodu s profilem DNA z dříve zajištěné stopy. 

Komisař tedy v minulých dnech zahájil trestní stíhání pachatele, kterého obvinil z trestného činu krádeže. V případě odsouzení mu hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi. „Obviněný měl od počátku několik verzí. Tvrdil, že medaile našel, poté si zase vymyslel, že je od někoho dostal. Nakonec se kriminalistům ke krádeži doznal. Jak sám uvedl, měl s rodiči procházet kolem hrobu, když jej medaile zaujaly,“ upřesnila Michalíková. Doplnila, že ještě v ten den se pro ně vrátil.

Následně rozbil skleněnou vitrínu, ve které byly. Medaile vzal a stužky z nich sundal a zahodil je. „Jak sám uvedl, medaile měl po celou dobu nosit připnuté ke klíčům. Kriminalistům je následně vydal, a ti je vrátí poškozené,“ uzavřela Michalíková.