Foto: University of Maine

Největší 3D tiskárna na světě dokáže postavit dům za tři dny

Univerzita v Maine představila největší polymerovou 3D tiskárnu na světě. Nová tiskárna, pojmenovaná Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0), dokáže vytisknout objekty o rozměrech až 30 metrů na délku, 10 metrů na šířku a 5,5 metrů na výšku. Je také velmi rychlá, dokáže vytisknout až 500 kilogramů materiálu za hodinu.

Většina konstrukcí, které tiskárna vyrobí, je recyklovatelných, takže “je můžete rozložit, případně rozemlít” a použít znovu, tvrdí Dr. Habib Dagher, ředitel Centra pokročilých konstrukcí a kompozitů na univerzitě v Maine. I proto tiskárna upřednostňuje biologické materiály, jako jsou zbytky dřeva.

Tato technologie se zdá být skvělým způsobem, jak rychle postavit velké množství cenově dostupných domů. “Maine potřebuje do roku 2030 odhadem 80 000 dalších domů,” uvedl ředitel pro rozvoj společnosti MaineHousing Mark Wiesendanger. Agentura AP naznačuje, že tiskárna “může během jednoho dne vytvořit celé čtvrti”. Podle specifikací by měla být schopna vyrobit skromný jednopatrový dům za přibližně 80 hodin.

Výzkumníci získali finanční prostředky od Armádního inženýrského sboru, ministerstva obrany a ministerstva energetiky. Tyto vládní instituce budou chtít, aby se jim investice vrátila, takže tiskárna bude pravděpodobně použita i k výrobě lehkých rychle nasaditelných plavidel, jako jsou ponorky a další námořní vozidla. Senátorka Susan Collinsová označila tiskárnu za “neocenitelnou pro národní bezpečnost”.

Univerzita v Maine brzy zahájí výstavbu nové výzkumné laboratoře nazvané Green Engineering and Materials (GEM) Factory of the Future, kde bude tiskárna umístěna. V budoucnu zde budou pravděpodobně umístěny ještě větší tiskárny.

Zdroj: www.engadget.com