Denník N

Komisia bude od Slovenska žiadať jedno z najtvrdších šetrení v EÚ, hovorí vládny analytik (+ podcast)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V tejto chvíli je jasné, že Európska komisia bude od nás žiadať jednu z najväčších konsolidácií verejných financií spomedzi krajín Európskej únie, ak nie najväčšiu, myslí si analytik Inštitútu finančnej politiky Juraj Šuchta. Na finálnu požiadavku si budeme musieť ešte počkať; podľa neho je dôležité, ako Brusel posúdi reformné úsilie Slovenska.

„Je to dané tým, že naša východisková rozpočtová bilancia je vysoko nad úrovňou, pri ktorej by už dlh mal prestal rásť.“

Vláda počíta so znižovaním rozpočtového deficitu tempom jedného percenta hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Do konca volebného obdobia plánuje ušetriť 3,9 miliardy eur a postupne znížiť rozpočtový deficit z tohtoročných 6 percent na 3 percentá HDP.

Zatiaľ hovorí o zdanení sladených nealko nápojov a elektronických cigariet, zrušení plošnej energo pomoci a počíta aj s pomalším rastom mzdových nákladov vo verejnej správe.

Premiér Robert Fico spomína aj znižovanie počtu zamestnancov ústrednej štátnej správy. Podľa Šuchtu by sa tak dalo v priebehu volebného obdobia ušetriť možno 400 miliónov eur.

Šuchta v rozhovore ešte vraví:

  • čo sú plusy a mínusy zvyšovania DPH a zásahov do druhého piliera;
  • či v analytických materiáloch uvažovali aj o zdanení cukroviniek;
  • prečo nám minuloročný nižší deficit oproti plánu v tomto roku nepomôže;
  • v čom budú európske pravidlá pre rozpočty pre Slovensko prísnejšie a v čom nie.

Premiér Robert Fico s ministrom financií Ladislavom Kamenickým ohlásili v budúcom roku konsolidáciu verejných financií vo výške 1,4 miliardy eur. Zatiaľ poznáme len niektoré opatrenia, ako sa má taká suma ušetriť. Majú sa napríklad zdaniť sladené nealko nápoje a elektronické cigarety. Máte už na ministerstve financií pripravený celý konsolidačný balíček?

Čiastočne áno. Vláda v stredu schválila program stability, v ktorom potvrdila svoje doterajšie ciele znížiť deficit k 3 percentám HDP do konca volebného obdobia a takto zastaviť rast zadlženia. Dokument konštatuje, že na tieto ciele je potrebné prijať celkové opatrenia približne v hodnote 4 miliárd. Ak to zjednodušíme, na prvý rozpočtový rok je naozaj potrebná suma približne 1,4 miliardy eur.

Program stability okrem spomínaných opatrení počíta aj s tým, že v ďalšom roku sa už nebude vyplácať energo pomoc a budú sa znižovať mzdové náklady. Tieto opatrenia sú zatiaľ hrubým náčrtom toho, ako bude vyzerať jesenný rozpočet, a je ich potrebné ešte dotiahnuť do nejakej formalizovanej dohody. Napríklad či dôjde k tlmeniu mzdových nákladov formou nižšej valorizácie alebo prepúšťaním konkrétnych zamestnancov. Predpokladám, že ďalšie opatrenia budú ešte ohlasované v ďalších mesiacoch po ďalších koaličných rokovaniach.

Čo by boli plusy a čo mínusy opatrení, ako je zvýšenie DPH a zásah do druhého dôchodkového piliera?

V prípade týchto dvoch opatrení je najzaujímavejšie, na akom horizonte sa prejavujú. Kým zvýšenie DPH by v zásade ozdravilo verejné financie trvalým dlhodobým spôsobom,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Ficova vláda

Ladislav Kamenický

Rozhovory

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie