Čínská společnost ByteDance odolává tlaku a nechystá se prodat TikTok

Okolo sociální sítě TikTok, kterou vlastní čínská společnost ByteDance, je v poslední době velmi rušno. Před rokem došlo k zákazu jejího používání v řadách státních zaměstnanců, došlo i na soukromé firmy. Přesně takto situace vypadala před rokem v Česku. V USA nebyla situace jiná, a bývalý prezident Donald Trump uvažoval o úplném zákazu. Jeho myšlenka je nyní podpořena i současným prezidentem Joem Bidenem. ByteDance má na výběr: buď prodá TikTok, nebo přijde zákaz použití TikToku na celém území USA.

Nepravdivé spekulace

Zprávy o chystaném zákazu nebo prodeji TikToku zahraničnímu investorovi vyplňují titulky nejrůznějších zpravodajství po celém světě. Samotná čínská společnost nezůstala dlouho pozadu a vydala oficiální prohlášení, že se spekulace ohledně prodeje nezakládají na pravdě. Vedení ByteDance vůbec neuvažuje o prodeji TikToku a je ochotno přijmout celoplošný zákaz použití jeho aplikace na území USA. V Americe koluje obava ze zpronevěření dat amerických uživatelů čínské vládě. Američtí zákonodárci čelí velkému počtu telefonátů z řad uživatelů této sociální sítě, kteří si nepřejí její zákaz.

Zákaz v Evropě

Zákaz používání TikToku ve vládním sektoru zavedly také státy aliance Five Eyes, tedy USA, Velká Británie, Austrálie, Nový Zéland a Kanada. Ke stejnému kroku se rozhodly Belgie, Francie a Evropská komise. Na začátku března vydal varování ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), Lukáš Kintr. Jeho doporučení vycházelo z podkladů, které mu poskytli spojenci i veřejné zdroje. Varování se netýká pouze vlády, ale všech občanů České republiky.

Touha po rychlém dopaminu

Zatímco USA a další státy se bojí o svou bezpečnost, a proto uvažují o zákazu této sociální sítě, málokdo si uvědomuje skutečný problém. Krátká videa dokáží udržet člověka na této platformě dlouhé hodiny, aniž by si to sám uvědomoval, a to je velmi nebezpečné. Málokoho zaujmou dlouhá videa, člověk prahne po více informací za krátkou dobu. Závislost prohlubují nastavené algoritmy, které nabízí uživatelům videa s podobným obsahem. Můžeme to také nazvat také touhou po rychlém dopaminu. Tato „droga“ je užitečná v rukou pouze toho, kteří jí nepropadnou a vědí, jak se v ní orientovat, aniž by v ní trávili dlouhé hodiny.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-tiktok-neprodame-brani-se-cinska-bytedance-tlaku-usa-40469429https://www.reuters.com/technology/bytedance-prefers-tiktok-shutdown-us-if-legal-options-fail-sources-say-2024-04-25/

Náhledové foto: Pixabay