Tornáda v amerických státech Nebraska a Iowa po sobě zanechala stopu zkázy. Zřícené budovy a zpustošené domy

Přidat na Seznam.cz

USA – Od pátku způsobují nebezpečná a destruktivní tornáda zkázu na Středozápadě USA, zejména ve státech Nebraska a Iowa. Například došlo ke zřícení budovy, ve které se nacházelo několik desítek lidí, nebo k poškození stovek domů. Od páteční noci bylo hlášeno několik případů zranění, ale dosud nebyla oznámena žádná úmrtí.

V okrese Lancaster v Nebrasce byli tři lidé zraněni, když tornádo zasáhlo průmyslovou budovu a způsobilo zřícení, přičemž uvnitř se nacházelo 70 lidí. Několik osob bylo zpočátku uvězněno, ale všichni byli evakuováni a utrpěná zranění nebyla život ohrožující. Jedno z nejničivějších tornád se v pátek přesouvalo na míle daleko přes převážně venkovskou zemědělskou půdu, než zpustošilo domy a další stavby na předměstí Omahy, uvádí server Nebraska Now.

Po pátečních tornádech v americké Nebrasce a Iowě vydala tamní Národní meteorologická služba (NWS) varování obyvatelům obou států, aby se připravili na další bouřlivé počasí očekávané v sobotu a neděli. V rámci poplachu agentura uvedla, že v následujících dnech mohou obyvatelé opět očekávat nepříznivé počasí. Meteorologové předpovídali silné kroupy, ničivé větry, tornáda a záplavy. Agentura doporučila pozastavit úklidové práce, a také lidem doporučila se ukrýt před bouřemi, uvádí portál USA Today.

Na neděli se očekává podobné počasí. V téže oblasti se mohou objevit další bouřky

Očekává se, že hrozba vážného počasí v neděli trochu poleví, ale stále přetrvává rozsáhlé riziko dalších bouří v údolí Mississippi. Vážná hrozba počasí 2. stupně zahrnuje více než 20 milionů lidí od Austinu a Dallasu v Texasu po jihovýchodní Iowu a západní Illinois, informuje zpravodajský portál FOX Weather. Vzhledem k tomu, že se silné bouřky v sobotu večer rozšířily, tak některé z nich budou schopny produkovat silný déšť s takovou intenzitou, že mohou vést až k významným záplavám.

Zdroj: Nebraska Now, USA Today, FOX Weather