Středa , 22. 05. 2024

Monika

Alena Vránová a Audiokniha roku 2023: Výjimečný výkon ve výjimečném díle

Proslavila se coby Krasomila v pohádce "Pyšná princezna", aktuálně ale září coby Agatha Christie. Kvůli slavné autorce detektivek se Alena Vránová po delší době opět objevila ve společnosti. A vypadá fantasticky! „Je to audiokniha, do níž se posluchači mohou zanořit a báječně se v ní zabydlet. Jedinečná Alena Vránová věkem, výrazem, expresí vzpomínek kopíruje živost Agathy Christie, její stále přítomný nadhled, lehkou ironii, sarkasmus a zvláštní umanutost,“ uvedla odborná porota na adresu absolutního vítěze cen Audiokniha roku 2023, kterým se stal "Vlastní životopis" Agathy Christie.
Alena Vránová
Vránová načetla životopis Agathy Christie

29. 04. 2024

29. 04. 2024

Hlavní vítězství

Vítězem prestižní ankety Audiokniha roku 2023 se staly memoáry „Vlastní životopis“ slavné spisovatelky Agathy Christie v podání jedenadevadesátileté herečky Aleny Vránové. Toto dílo nejenže získalo absolutní vítězství, ale také dominovalo v kategorii Jednohlasá četba.

Podívejte se, jak předávání cen probíhalo

Alena Vránová předvedla umělecký výkon

Alena Vránová svým výrazem a expresí dokonale ztvárnila charakter Agathy Christie. “Její nahrávka oplývá nadhledem, lehkou ironií, sarkasmem a charakteristickou umanutostí, které byly Christie vlastní,” uvedla porota pod vedením herce Tomáše Macháčka. “Vránová dokáže během několika minut ztvárnit různé postavy od laskavé chůvy po strašidelného hrubiána,” dodali hodnotitelé, zdůrazňující její schopnost přenést emocionální rozpětí charakterů.

Rozsáhlé ocenění

V anketě rozhodoval dvacetičlenný odborný sbor, který měl na výběr z 90 děl od 14 vydavatelů. Vydavatelství OneHotBook se může pyšnit největším počtem ocenění, celkem čtyřmi.

Zvláštní ocenění

Pavel Soukup obdržel speciální ocenění Asociace vydavatelů audioknih za mimořádný přínos v oblasti audioknih. Cenu mu předala Taťjana Medvecká. In memoriam byl oceněn herec Norbert Lichý.

Další vítězové

Nejlepší dramatizaci a audioknihu pro děti a mládež získala novela „Předvečer sv. Mikuláše“ od Lukáše Csiscelyho se Sašou Rašilovem v hlavní roli. Dílo “Rozpůlený dům” Alice Horáčkové vyhrálo v kategorii Vícehlasá četba. Nejlepší interpretkou byla vyhlášena Eliška Balzerová a mezi muži zvítězil Jiří Vyorálek.

Trh s audioknihami

Audioknižní trh v Česku pokračuje ve svém růstu, když v roce 2022 dosáhl obratu 268 milionů korun, což je meziroční nárůst o tři procenta. Dominantním hráčem zůstává vydavatelství OneHotBook s 21,5% podílem na trhu, následované Tympanem a společností Audiotéka.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Zemřela herečka Hana Brejchová, hvězda filmu Miloše Formana. Její sestra Jana o smrti neví

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Monstera – pokojová rostlina s monstrózními listy, která je součástí českých rodin už od nepaměti. V mnoha domácnostech se dědí po generace – pěstovaly ji babičky, matky, dcery i vnučky. Je ideální rostlinou do moderních i starších domovů, hravě si s ní poradí i začínající pěstitelé. Ke svému životu totiž nevyžaduje prakticky nic.
Spektrum nabízených erotických pomůcek, o které dnes někde můžeme očkem zavadit, nám přijde ohromující a přepestré. Po stránce užitého materiálu jsou možná unikátní, ale designově to nejsou žádné novinky. V podstatě si děláme dobře těmi samými hračkami už hezkých pár tisíciletí.
Trávíte v posilovně každou volnou chvíli? Tak trochu „flákáte“ pravidelné kontroly u zubaře? Pokud navíc často ponocujete, své šance na otěhotnění dramaticky snižujete. Jak s tím vším souvisí televizní ovladač?
Už oběhlo dlouhých 10 let od smrti známého a skvělého zpěváka Petra Muka, který nám tu zanechal mnoho úžasných písní jako například Ráchel, Naděje, Tančíš sama, nebo Láska tě spoutá.
V roce 2018 uživatelé aplikace Viber poslali 6 miliard zamilovaných samolepek a GIFů. Letos Viber přichází s novinkou v podobě videa ve tvaru srdíčka. Pošlete mu originální přání.
Tento pracovní týden si dejte pozor zejména na nemoci, které poletují vzduchem, a také na všechny ty, kteří nehrají fér a mažou vám med kolem pusy. Tentokrát je snadno odhalíte! Horoskop krásy a duševního zdraví přináší astroložka Naďa Šmídová.
Čas nejde zastavit, a tak i miláček všech žen, Antonio Banderas, zakotvil v přístavu šedesátníků. V poslední době prošel velkými změnami ve svém životě. Mimo jiné prodělal infarkt a před několika týdny oznámil, že má koronavirus. Svůj zaběhlý hollywoodský život ale právě po infarktu zcela přehodnotil a dnes plní sociální sítě zcela novými příspěvky. Čemu propadl?
Vztah s otcem vašeho dítěte skončil a vy víte, že má novou známost. Jak své dítě připravit na setkání s cizí paní? Co musíte dodržet, pokud si nepřejete, aby dítko prožívalo traumata? A jak se odměnit za dobře odvedenou práci? Projděte si základní pravidla potřebná pro toto nelehké životní období.
Domov je místem, kde se chceme cítit bezpečně. Již po staletí je ochrana domova důležitou samozřejmostí napříč různými kulturami. I naši předkové chránili své domovy před kletbami, zlými duchy, bídou či útoky nepřátel.
Dříve pro nás bylo psaní rukou stejnou samozřejmostí jako dýchání. V posledních letech se ovšem k psaní rukou dostaneme poprvé a naposledy na základní a střední škole. Pak plynule přecházíme k počítačům a tabletům. Že v tom nevidíte žádný problém? Bohužel jich ale pár nezanedbatelných vyvstává.
Kam se špinavým prádlem? Do pračky! Ale někdy je ho víc a různých barev, a než přijde na řadu, uschová ho koš na prádlo, praktický doplněk vaší koupelny. Vybrat si můžete přesně takový, aby stylově i barevně zapadl do vašeho interiéru. Koše na prádlo jsou proutěné, plastové nebo látkové, ale také z bambusu. Inspirace pro vás!
Jiří Korn dnes slaví 75. narozeniny a stále patří mezi nejvýraznější osobnosti českého showbyznysu. Od svých hudebních začátků v rockové kapele Rebels až po současnou sólovou kariéru prokázal svůj mimořádný talent a všestrannost. Na pódiu září nejen jako zpěvák, ale i tanečník a herec.

Výběr článků

Jak probíhá druhý koučink z pohledu klienta? Co uvízne v hlavě po druhém koučování a s čím konkrétně aktuálně Nele Marcela Hlaváčková pomáhá? Co ji učí? O tom bude dnešní článek.
Pilates dělá tělo mladším. Jak to? Prodlužuje a zeštíhluje svaly, zpevňuje střed a hlavně zlepšuje držení těla. Pomocí jednoduchých cviků zkrátka umí velké výsledky! Vyzkoušela naše redaktorka Blanka. Co všechno pro vás zjistila?
Kvůli práci z domova či výuce online trávíte denně mnoho hodin před monitorem. Často je to mnohem víc času, než kolik to bylo před pandemií. Výsledkem je enormní zátěž pro oči. Ty jsou pak unavené. Dopřejte jim péči a výživu, kterou si zaslouží. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia pro namáhané oči.

Nepřehlédněte

Udržet svou mysl i tělo zdravé je v dnešní době trochu těžké, nemyslíte? Ze všech stran se na nás valí negativní zprávy a vybudovat si napříč jim celkovou psychickou a fyzickou pohodu může být ošemetné.
Blíží se den lásky, a s ním přichází otázka – jak letos udělat Valentýna nezapomenutelným? Připravte se na článek plný kreativních nápadů a romantických tipů, které vám pomohou zlomit stereotypy a přinést do vašeho vztahu novou jiskru. Od originálních malých gest až po velká překvapení – vstupte do světa lásky a vášně s jedinečnými nápady na Valentýnské překvapení pro vašeho milovaného. Zaručeno nezapomenutelné chvíle plné radosti a lásky!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek