The Capitals: Pedro, zůstaň! Příznivci španělských socialistů se postavili za premiéra, nechtějí jeho rezignaci

Pedro Sánchez © European Union

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


MADRID

Pedro, zůstaň! Příznivci španělských socialistů se postavili za premiéra, nechtějí jeho rezignaci. Příznivci a členové strany PSOE vyzvali španělského premiéra Pedra Sáncheze, aby nerezignoval. O svém setrvání v postu by měl Sánchez rozhodnout již dnes (v pondělí 29. dubna).

Španělský premiér zvažuje rezignaci kvůli své manželce, která nyní čelí vyšetřování kvůli obvinění z korupce.

V sobotu v Madridu před sídlem Sánchezovy strany PSOE demonstrovalo asi 12 500 lidí na jeho podporu. Požadovali, aby Sánchez zůstal v čele progresivní koaliční vlády. Demonstranti skandovali hesla jako „Pedro no te rindas“ (Pedro, nevzdávej se) nebo „Quédate Pedro“ (Pedro, zůstaň).

Mezi protestujícími bylo několik ministrů vlády, včetně ministryně financí Maríe Jesús Montero. Ta by se podle některých mohl stát novou lídryní, pokud Sánchez odstoupí. Kromě rezignace se nabízí i vyhlášení dalších předčasných voleb.

Existují také spekulace, že by se Sánchez mohl ucházet o funkci předsedy Evropské rady a nahradit tak po volbách do Evropského parlamentu Charlese Michela. (Fernando Heller | EuroEFE.Euractiv.es)


ŘÍM

Georgia Meloni kandiduje ve volbách do Evropského parlamentu. Italská premiérka Giorgia Meloni v neděli oznámila, že bude kandidovat v evropských volbách za svou stranu Fratelli d‘Italia. V případě zvolení ovšem nemá v úmyslu místo v Evropském parlamentu zaujmout. Přesto doufá, že její kandidatura pomůže posílit pravici v Evropském parlamentu a odsune levici do opozice.

Meloni je v současnosti předsedkyní strany Evropských konzervativců a reformistů (ECR). Podle posledních průzkumů vede Fratelli d’Italia s přibližně 27 %, následuje Demokratická strana (20 %) a Hnutí pěti hvězd (16 %). (Alessia Peretti | Euractiv.it)


LISABON

Předchozí portugalská vláda „promarnila“ plán obnovy, říká současný ministr. Předchozí portugalská vláda „promarnila příležitost“ využít všechny prostředky, které měla země k dispozici v rámci evropského plánu obnovy, prohlásil v neděli portugalský ministr zemědělství José Manuel Fernandes.

„Portugalsko má (…) k dispozici přibližně 22,2 miliardy eur. Ale mohlo by mít 30,5 miliardy eur, kdyby využilo všechny půjčky. Portugalsko to nechtělo udělat a my jsme z toho teď  frustrovaní,“ prohlásil Fernandes.

Fernandes zároveň varoval před „zeleným radikalismem“ a „neustálými útoky“ namířenými proti zemědělcům. (Sara Madeira | Lusa.pt)


VARŠAVA

Polští konzervativci chtějí za eurokomisaře bývalého spolustraníka Donalda Tuska. Jarosław Kaczyński, předseda konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), navrhl jako kandidáta na komisaře EU Jacka Saryusze-Wolského, dlouholetého europoslance. Eurokomisaře ale bude nominovat současná vládnoucí strana, ne PiS.

Saryusz-Wolsky byl do roku 2017 členem Tuskovy Občanské platformy, poté ale Tuska začal silně kritizovat a pokusil se jej sesadit z funkce předsedy Evropské rady, čímž přišel o funkci místopředsedy Evropské lidové strany (EPP). V roce 2019 kandidoval do EP za stranu PiS.

Donald Tusk minulý měsíc naznačil, že pokud by v příští Komisi vznikl post komisaře EU pro obranu, byla by to zajímavá příležitost pro ministra zahraničí Radoslawa Sikorského. (Aleksandra Krzysztoszek | Euractiv.pl)


SOFIE

Plynárenská společnost Bulgargaz je kvůli smlouvě s Tureckem ve ztrátě. Bulharská státní plynárenská společnost Bulgargaz vykazuje velké ztráty kvůli smlouvě s tureckou státní plynárenskou společností BOTASH uzavřenou v roce 2023.

Smlouva umožňuje Bulgargazu využívat určité rezervní kapacity tureckého LNG terminálu, za což platí nemalé částky. Kapacitu ale bulharská společnost nevyužívá.

Turecko zatím smlouvu s platností do roku 2035 rušit nechce. Vyplynulo to ze sobotního jednání bulharského ministra energetiky Vladimira Malinova s jeho tureckým protějškem Alparslanem Bayraktarem v Istanbulu. Bulharské úřady se již více než půl roku pokoušejí o nové projednání dohody, ale bezvýsledně.

Smlouva je také v současnosti na přezkumu u Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO). (Krassen Nikolov | Euractiv.bg)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář