Nejoblíbenější jsou stále plastové popelnice

Stojí u každého rodinného domu, paneláku, ale i firmy. I živnostníci a podnikatelé, kteří produkují odpady, jsou povinní zajistit odvoz odpadu a samozřejmě třídění. A jak je to s popelnicemi? Někdy je zapůjčuje město či firma, která odpad vyváží, jindy si je musíte zakoupit sami.

Kam se chodí pro popelnice? Nejlépe asi do e-shopu. Plastové popelnice 120 l i 240 l prodává například PK Group 2016, s.r.o. Taro rodinná firma vyrábí přepravní a manipulační obaly, pojezdová kolečka a další sortiment pro technický, spotřební i potravinářský průmysl. Popelnice jsou jen jednou ze součástí jejich sortimentu, jejich výběr je však dostatečný.

Proč raději plastovou popelnici?

Plast musí častokrát snášet negativitu a odmítání. Ano, zaplavuje planetu, ale ve spoustě hledisek nemá mezi materiály konkurenci. Plastové popelnice jsou lehké a hodně toho vydrží. Také cenovka je významně nižší než u těch kovových. Výhodou je i snadné čištění a odolnost vůči dešti a sněhu. Jediné, co může být diskutabilní, je nosnost plastových popelnic. Jsou však vždy dimenzované na to, aby bezpečně unesly to, co se do nich vejde. Pro přetížení byste museli popelnici naskládat něčím extra těžkým.

Jaké jsou mezi jednotlivými popelnicemi rozdíly?

Podle čeho si takovou plastovou popelnici vybrat? V prvé řadě se můžete orientovat podle barvy. Popelnice na tříděný odpad by měly respektovat běžné barevné značení. Popelnice 240 litrů na směsný odpad by měla být nejlépe černá. Hnědá je vyhrazena pro bioodpad.

Když už jsme u toho bioodpadu, tyto popelnice mívají speciální perforaci na bocích, která zajišťuje optimální cirkulaci vzduchu a pomáhá vytvářet prostředí podporující rozvoj vegetace – to se hodí pro následné kompostování.

V každém případě chtějte popelnici, co má kolečka, manipulace je pak mnohem snadnější. Vhodné je podívat se i na to, zda popelnice splňuje normy CE a EN 840, které mohou vyžadovat svozové firmy.