Китай і світ цього тижня: державна безпека гострить меч

Пекін навчає своїх громадян, включаючи дітей, тому, як виявляти всюдисущих шпигунів і захищатися від «сепаратистських загроз». Таку знайшов і в Чехії.

Чай із системним суперником

Цього тижня канцлер Німеччини Олаф Шольц вирушив у триденну поїздку до Китаю, під час якої він також зустрівся з генеральним секретарем Сі Цзіньпіном. Основним мотивом його поїздки було збереження німецько-китайських економічних відносин, яким зараз загрожують зусилля Європейської комісії зменшити ризики, пов’язані з європейськими зв’язками з Китаєм. Дії Єврокомісії, особливо розслідування демпінгових цін на китайські електромобілі, сильно дратують Пекін. Він погрожує помстою, яка в основному обрушиться на німецькі компанії, що працюють у КНР. Таким чином, канцлер Німеччини чітко дав зрозуміти Сі Цзіньпіну, що його уряд не повністю відповідає цим зусиллям і готовий мати справу з Китаєм більше як з економічним партнером, ніж як із системним суперником. Зрозуміло, що Європа далеко не єдина у своєму підході до Китаю.

Під час зустрічі Шольц намагався “дотиснути” Сі щодо війни в Україні та постачання Китаєм Росії технологій подвійного призначення. Оскільки позиція Китаю щодо «проросійського нейтралітету» не змінилася з початку війни, дуже малоймовірно, що заклик Шольца матиме якийсь ефект.

Джерела:

The New York Times: Germany’s Leader Walks a Fine Line in China

Renmin ribao: 习近平会见德国总理朔尔茨

Модель-шпигун з Чехії

У КНР традиційно широко відзначається День освіти в галузі національної безпеки, який щороку припадає на 15 квітня. Департамент державної безпеки хоче «побудувати міцну обізнаність щодо контршпигунства»; діти в дитсадку вже вчаться розпізнавати шпигунів, тоді як старші учні визначають окремі сфери «всеохоплюючої концепції державної безпеки» Сі Цзіньпіна через ігровий додаток. І цього року КНР зробила собі знаковий подарунок для святкування – перший громадянин ЄС був ув’язнений відповідно до закону про державну безпеку, запровадженого у 2020 році. Португалець Джозеф Джон, також відомий як Вонг Кін-Чунг, буде відбувати п’ять років за заклики до іноземного втручання в соціальних мережах під час протестів у Гонконзі в 2019 році.

Також усталеною традицією є щорічна публікація прикладів шпигунства. Цього року в цьому рейтингу є і чеський слід – в урядовому документі з підзаголовком «Державна безпека гострить меч» описана історія «дослідника» тайванського походження Чен Ю-чіна, засудженого до семи років за шпигунство. Ченг спочатку працював докторантом на факультеті соціальних наук Карлового університету. Після невдалого навчання він заснував компанію EU-China Economics and Politics Institute за адресою в безпосередній близькості від Карлового університету і переманював студентів з Китаю до Праги на платні курси, де підзаробляли викладачі FSV і VŠE. Він також організовував чесько-китайські конференції на актуальні теми нібито під егідою університету, але згодом університет заперечив будь-який зв’язок із цими подіями. Водночас Чен виступав у тайванських ЗМІ як директор згаданого інституту та публікував статті на підтримку політики КНР. Однак тепер китайська влада стверджує, що “інститут” був створений за пропозицією Чена військовою розвідкою Тайваню для отримання інформації від китайських учених. У документальному фільмі сам Чен згадується як колишній помічник тайванського політика Чуо Чжунтая, але він це заперечує. Чуо Чжунтай є можливим майбутнім прем’єр-міністром Тайваню – є припущення, що претензії Китаю насамперед мають на меті посіяти недовіру до уряду Вільяма Лая напередодні його інавгурації в травні.

Джерела:

Taipei Times: Taiwanese academic jailed for seven years in China

BBC: First European citizen jailed under HK security law

Wenxue City: 中国国安部公布10大间谍案:美籍侨领梁成运在列

Beijing Qingnian bao: 被张军点名的美国“功勋”间谍,出镜忏悔!

Sinopsis: K počátkům Česko-čínského centra na Univerzitě Karlově

Sinopsis: Komplexní pojetí státní bezpečnosti

Друзі на життя і смерть

У суботу Чао Лечі, голова Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників, зустрівся з Кім Чен Ином у Пхеньяні – саме тоді, коли Північна Корея випробовувала ракети, щоб залякати Південну Корею. Чжао Лечі запевнив північнокорейського лідера, що Китай сподівається на подальший розвиток відносин, але не згадав про безпекову ситуацію на півострові.

Це був перший візит на такому високому рівні після спалаху пандемії COVID-19. Проте цього року очікується низка подібних обмінів, оскільки дві країни святкують річницю встановлення дипломатичних відносин – протягом 75 років вони були «добрими сусідами та разом борються за «спільну долю людства», як цитує Xinhua. Цао Леці. А оскільки втрьох все йде краще, дві дружні країни не забувають і про Росію: якщо Китай відмовляється критикувати російське вторгнення в Україну, то Північна Корея (принаймні за звинуваченнями Південної Кореї, США та інших країн) йде навіть далі і постачає Росії звичайні озброєння.

Джерела:

Reuters: China’s top legislator meets North Korea’s Kim Jong Un on goodwill visit

The Guardian: China reaffirms ties with North Korea in high-level meeting

Sinopsis: Společenství sdíleného osudu lidstva

«Партнерство без кордонів» продовжує підживлювати російський ВПК

На думку західних аналітиків, Китай не бажає прямо підтримувати Москву постачанням летальної зброї, але продовжує надавати значну підтримку російському військово-промисловому комплексу. Про це свідчить минулорічний рекорд імпорту з Китаю, зокрема оптики, мікроелектроніки, двигунів для безпілотників та інших матеріалів подвійного призначення, які значно зміцнюють можливості Москви в конфлікті, що триває в Україні. За розсекреченою інформацією американських спецслужб, минулого року, наприклад, 90% російського імпорту мікроелектроніки, яку Росія використовує, зокрема, для виробництва ракет, танків і літаків, надійшло з Китаю.

З іншого боку, Китай через такі компанії, як Китайська національна офшорна нафтова компанія (CNOOC), накопичує російські запаси нафти в резервних резервуарах, таким чином зміцнюючи свою роль ключового економічного союзника Москви. І це навіть у той час, коли інші великі покупці російської енергетичної сировини, такі як Індія, стикаються з торговельними труднощами через триваючі західні санкції. Тож Китай, очевидно, продовжує шукати способи стратегічної підтримки режиму Путіна в рамках спільного «партнерства без кордонів». І це партнерство може ще більше зміцнитися вже наступного місяця, під час запланованої поїздки Путіна до Китаю.

Джерела:

The Wall Street Journal: China Has Helped Russia Boost Arms Production, U.S. Says

Reuters: Exclusive: China’s CNOOC stockpiles Russian oil at new reserve base

Exclusive: Putin to visit China in May