Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
29. dubna 2024 19:56
Čas čtení 0:39

Pomoc v boji s rakovinou kůže. Nová nadějná vakcína je ve finální fázi výzkumu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Pomoc v boji s rakovinou kůže. Nová nadějná vakcína je ve finální fázi výzkumu
Zdroj: Freepik/ freepik/ volně k použití

Rakovina kůže patří mezi nejčastější typy nádorových onemocnění. Pomoci by mohla nová mRNA vakcína.

Jedním z prvních pacientů, kteří vakcínu testují, je dvaapadesátiletý Steve Young, kterému loni v srpnu lékaři vyřízli melanom z kůže na hlavě. Podporovat by měla imunitní systém, přesněji pomáhat rozpoznat a eliminovat zbývající rakovinné buňky. Funguje na podobné technologii jako současné vakcíny proti covidu.

12. ledna 2024 18:11 Čas čtení 0:57 Většina lidí nechodí na preventivní prohlídky. Zde je přehled těch, na které je potřeba docházet Většina lidí nechodí na preventivní prohlídky. Zde je přehled těch, na které je potřeba docházet

Podávána je společně s dalšími léky, které podporují imunitní systém. Léčba zatím není dostupná široké veřejnosti, výzkum je ale již ve třetí finální fázi. Je vytvořena tak, aby odpovídala jedinečnému genetickému obrazu pacientova nádoru, tělu dává pokyn k tvorbě bílkovin a protilátek.

Lékař Heather Shaw z University College London Hospital pro BBC potvrdil, že injekce má potenciál vyléčit nejen lidi s melanomem, ale že je testována i u dalších druhů rakoviny – nádorů plic, močového měchýře a ledvin. „Tohle je jedna z nejzajímavějších věcí, které jsme za poslední dobu viděli,“ uvedl.

Vakcína by tak mohla dodat naději na vyléčení mnoha onkologickým pacientům. Místo toho, abych jen seděl, čekal a doufal, že se to už nikdy nevrátí, jsem měl příležitost se tomu postavit,“ dodal Young.

Domů
Sdílet
Diskuse