Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jaderný tendr jde do finále, KHNP podalo nabídku o den dříve než EDF

  6:13aktualizováno  9:00
Termín na podání závazných nabídek na výstavbu nových jaderných bloků v Česku vypršel. O zakázku usilují francouzská EDF a jihokorejská KHNP. Korejci podali svoji nabídku už v pondělí, EDF doručila svou nabídku do ústředí společnosti ČEZ v úterý před devátou ráno.
Vedení jihokorejské společnosti KHNP odevzdalo aktualizovaný dodatek k původní...

Vedení jihokorejské společnosti KHNP odevzdalo aktualizovaný dodatek k původní nabídce na stavbu jaderných bloků v Česku (29. 4. 2024) | foto: Dáša Hyklová, iDNES.cz

Původní termín pro podání rozšířených závazných nabídek na výstavbu jaderných bloků v Česku byl stanoven na 15. dubna. Na základě žádosti EDF se však posunul až na konec měsíce. Podle ČEZ francouzská firma svou žádost tehdy zdůvodnila interními schvalovacími procesy.

Francie se nijak netají ambicemi stát se lídrem evropské jaderné renesance. I proto by státem vlastněná EDF chtěla v českém jaderném tendru uspět. V rámci projektu nabízí Česku reaktor EPR1200 přičemž zdůrazňuje, že jde o technologii, která je jediná stoprocentně „Made in Europe“.

Český průmysl má být také zapojen

EDF chce podle svých představitelů zapojit do výstavby nových jaderných bloků přibližně stejné procento domácích firem, jak učinila v případě jaderné elektrárny Hinkley Point, ve Velké Británii.

„Potvrzuji, že EDF počítá s 64procentní účastí českých podniků,“ řekl Roman Zdebor, zástupce společnosti v Česku. Jak dodal, každá investovaná koruna do jaderného projektu by měla znamenat pro českou ekonomiku přínos ve výši 3,27 Kč.

Podle plánů EDF by se české firmy následně mohly účastnit dalších projektů v Evropě, které chce EDF v budoucnu realizovat. „Nabídka EDF staví Česko do centra jaderné renesance“, zaznělo na tiskové konferenci společnosti.

KHNP se také již předem zavázala, že do projektu hodlá zapojit české podniky a to přibližně ve stejné úrovni, jako EDF. Jihokorejská firma v průběhu kampaně vyzdvihovala fakt, že v uplynulých padesáti letech ani na jeden den nepřestala stavět jaderné bloky. Právě díky těmto zkušenostem je podle zástupců firmy „připravena vyhovět jakýmkoliv požadavků ze strany zadavatele“. Jihokorejci zdůrazňují, že nové reaktory v Česku dokáže jejich společnosti KHNP postavit včas a za předem domluvenou sumu. Navíc za použití české turbíny vyrobené v závodě Doosan Škoda Power.

Reportáž od zářivě modrého bazénu. Místo lidí se v něm „koupe“ jaderné palivo

„Měli jsme již všechno připravené a chtěli jsme snížit veškerá rizika. Proto jsme se rozhodli, že podáme naši nabídku o den dříve. Ta kromě pátého bloku v Dukovanech zahrnovala závazné opce na tři další bloky, kterými jsou šestý blok v Dukovanech a další dva v Temelíně. Chtěli jsme být připraveni na všechny eventuality, cokoliv se mohlo stát,“ vysvětloval v pondělí dopoledne svůj postup před ústředím sídla ČEZ výkonný ředitel KHNP Ču Ho-wang, který tmavěmodrou krabici s důležitým obsahem osobně doručil a předal generálnímu řediteli a předsedovi představenstva ČEZ Danielu Benešovi.

V případě KHNP šlo o gesto, nicméně z jejich pohledu důležité. Mělo podtrhnout skutečnost, že Korejci jsou připraveni na všechny varianty a stejně tak by postupovali i v případě, že by dostali možnost stavět v ČR nové jaderné bloky. Ve skutečnosti se nabídky na tendr zasílají elektronicky zabezpečenou cestou, což před časem pro iDNES.cz potvrdil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Jsme jediní, kdo pro Dukovany počítá s českou turbínou, říká jihokorejská KHNP

Pro české jaderné elektrárny nabízí KHNP reaktor APR1000 o výkonu 1050 MWe. Ten již v minulém roce obdržel certifikaci EUR. Reaktor byl společností KHNP navržen právě k exportu do evropských zemí a byl přizpůsoben tak, aby odpovídal evropským podmínkám a splňoval požadavky vycházející z nejnovějších norem co do bezpečnosti, ekonomických kritérií i konstrukční způsobilosti a to jak z pohledu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA), tak i Asociace západoevropských jaderných dozorů (WENRA).

„Šli jsme do toho s maximálním nasazením. Udělali jsme všechno pro to, abychom byli již od prvotních fází tendru důvěryhodným partnerem. I kdyby česká strana přišla s novými požadavky a podmínkami, jsme připraveni flexibilně reagovat tak, aby tento projekt úspěšně proběhl,“ uvedl pro iDNES.cz výkonný ředitel KHNP.

ČEZ předá vládě pořadí uchazečů v červnu

K podání závazných nabídek na více reaktorů vláda vyzvala EDF a KHNP na konci letošního ledna. Rozhodla tak po analýze prvních projektů na stavbu jednoho reaktoru v Dukovanech, jejich součástí byly i nezávazné opce na další bloky. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) nezávazné nabídky uchazečů na stavbu více reaktorů vycházely až o 25 procent výhodněji než stavba pouze jednoho bloku. Konkrétní sumu nicméně vláda neuvedla.

Čtyři jaderné bloky nestačí, bude třeba budovat další, říká exministr Grégr

Z původní trojice uchazečů o jaderný tendr tehdy naopak vypadla severoamerická firma Westinghouse, která podle kabinetu nesplnila podmínky původního tendru. Podle některých účastníků soutěže však americký koncern Westinghouse k němu nepřistupoval s plným nasazením. Důvodem bylo zklamání z dřívějšího výběrového řízení na dostavbu dvou bloků Temelína, které bylo zrušeno v dubnu 2014.

„Američané tehdy do příprav investovali hodně peněz a i úsilí, jejich zklamání bylo velké. Navíc v nynějším tendru neměli jedno ústředí a zastoupení, s nimiž by bylo možné komunikovat, což upřednostňuje ČEZ i česká vláda,“ uvedl zdroj.

O vítězi rozhodne vláda

ČEZ, který má aktuální tendr na dostavbu nových jaderných bloků v Česku na starosti, podané nabídky EDF a KHNP následně zanalyzuje a v červnu by je měl předat k posouzení vládě. Kabinet pak rozhodne, kdo bude vítězem a zároveň kolik bloků by se mělo vlastně v České republice postavit.

Předpokládá se, že smlouvy budou finalizovány během tohoto roku a připraveny k podpisu do 31. března příštího roku. Po jejich finálním podpisu bude podle sdělení ČEZ následovat důkladná příprava projektové dokumentace tak, aby byl dosažitelný termín zahájení zkušebního provozu nového bloku v roce 2036.

Praha hostila česko-francouzské jaderné fórum, navštívil jej i prezident Macron

Podle dřívějších prohlášení vlády i ČEZ má jeden nový reaktor stát asi 160 miliard Kč v cenách z roku 2020. Zástupci EDF, KHNP, ale i česká strana odmítají ceny v nabídkách jakkoliv komentovat. Někteří ekonomové v lednu odhadovali, že stavba čtyř reaktorů by mohla vyjít až na dva biliony korun.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o největší projekt v historii České republiky, z naší strany to není pouze záležitost jedné firmy. Jsme připraveni jej podpořit,“ uvedl v pondělí před sídlem ČEZ velvyslanec Korejské republiky Youngki Hong.

Podle jeho slov jsou ze strany korejské vlády prověřovány různé možnosti „jakým způsobem by bylo možné se podílet na spolufinancování tohoto velkého projektu, nebo jak jej finančně podpořit.“

Velvyslanec potvrdil, že k určitým formám podpory ze strany korejské vlády došlo již při výstavbě jaderné elektrárny Baráka ve Spojených arabských emirátech, kde společnost KHNP vybudovala čtyři jaderné bloky.

Francouzi, nebo Korejci? V jaderném tendru se bude licitovat o cenu

„Těch možností je několik. Navíc z našeho pohledu je to i příležitost pro další spolupráci a realizaci projektů, jakými mohou být například výstavba vysokorychlostní železnice, nebo malých modulárních reaktorů,“ řekl.

Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Třebíčsku. Vedle nových klasických reaktorů ČEZ připravuje také stavbu malých modulárních reaktorů. První z nich by měl vzniknout v Temelíně.

Rozvoj jaderné energetiky v Česku podporuje více než 70 procent obyvatel, což je v rámci Evropy unikátní. Vyplývá to z dlouhodobého průzkumu agentury IBRS.

Autoři: ,

Dojíždění do Prahy obstarají nové soupravy. Mají dva oddíly první třídy

  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Němce trápí dönerflace. Cena kebabu prudce stoupla, mluví se o cenovém stropu

11. května 2024

Pro velkou část německých spotřebitelů je turecký kebab velmi oblíbenou pochutinou, na kterou...

Trable balkonových solárů. V Česku jsou vždy načerno, energie se navíc zaúčtuje

16. května 2024

Premium V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny,...

Z jahod je luxusní zboží, kvůli mrazu prudce zdražily

16. května 2024

Kilogram českých jahod až za 250 korun. A pokud si je člověk nasbírá na poli sám, zaplatí i 100 Kč...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

Británie si došlápne na svá zámořská území. Špinavé peníze se perou právě tam

15. května 2024  15:56

Téměř 40 procent špinavých peněz ve světě prochází buď londýnským City nebo závislými zeměmi, uvedl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...