metro.cz

Počasí v Praze

12 °C / 24 °C

Středa 15. května 2024. Svátek má Žofie

Stát nalije miliardy do kolejí k automobilce v Kvasinách, práce začnou letos

  7:12
Rozdělené město, kde řidiči mnohdy stojí desítky minut před železničními závorami, se možná už letos dočká prvních přípravných prací na novém křížení silnice a kolejí. V Týništi nad Orlicí na Rychnovsku však pod železniční tratí nakonec nevznikne plánovaný podjezd, ale v ulici T. G. Masaryka, která propojuje největší tamní sídliště s centrem, povede trasa pro automobily po nadjezdu.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

„Nadjezd vznikne v trase původně plánovaného podjezdu. Při projektování se ukázalo, že tlak podzemní vody je příliš silný. Postavit a následně udržovat podjezd by bylo velmi nákladné a komplikované,“ vysvětluje starosta Týniště nad Orlicí Libor Koldinský (TOP 09). Pěší budou moci i nadále používat upravený podchod u vodárenské věže.

Město leží kousek od soutoku Tiché a Divoké Orlice, podzemní voda tam byla strašákem už při navrhování podjezdu. Zvažovaly se různé možnosti odčerpávání, avšak nakonec zvítězil jednodušší nadjezd, pod nímž budou jezdit vlaky.

Kolik to bude stát

Investice jsou součástí velkého zkapacitnění trati z Týniště nad Orlicí do Solnice za celkem 5,8 miliardy korun, které má umožnit zvýšení provozu až na dvojnásobek. Doplní ji ještě elektrizace trati za dalších asi 900 milionů.

Týnišská železniční stanice už dnes v Královéhradeckém kraji patří k nejvytíženějším. Jde o nejbližší místo, kde se mohou seřazovat nákladní soupravy z automobilky ve 23 kilometrů vzdálených Kvasinách, současně přes Týniště a Choceň bývají odkláněny vlaky při opravách nebo mimořádnostech na hlavním koridoru mezi Pardubicemi a Chocní. V budoucnu se má celý úsek už z Velkého Oseka přes Hradec do Chocně dokonce dočkat druhé koleje.

Nadjezd poblíž nádraží zkrátí cestu i cestujícím z vlaků. Ti dnes musí na sídliště U Dubu chodit oklikou kolem vodárenské věže. Nově se od peronů dostanou přímo k nadjezdu a ušetří stovky metrů.

Tra bude elektrizovaná

„Na mostě bude jednostranný chodník. Za nádražím vyroste nové oplocení, které zamezí lidem přecházet koleje, jak se to dnes někdy děje,“ připomíná Koldinský. Stavba mostu bude součástí úprav nákladové části nádraží, při které dojde především k modernizaci zabezpečovacích zařízení ve stanici.

Veřejná část nádraží prošla velkou rekonstrukcí před 9 lety. Investice jsou součástí velkého zkapacitnění trati z Týniště nad Orlicí do Solnice za celkem 5,8 miliardy korun, které má umožnit zvýšení provozu až na dvojnásobek. Doplní ji ještě elektrizace trati za dalších asi 900 milionů.

Už v roce 2019 vznikla v Týništi nad Orlicí nová měnírna, která má elektrickou trakci do Solnice napájet.

28. března 2018

„Dále půjde o rekonstrukci železniční trati Týniště nad Orlicí – Solnice vyjma již zrekonstruovaných stanic Častolovice a Rychnov nad Kněžnou a také o výstavbu výhybny Synkov, stanice Lipovka a zastávky Lipovka. Stavba je rozdělena do několika etap, pro část již máme pravomocné stavební povolení,“ popisuje mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. Pravomocná povolení mají zatím výstavba vlakového seřadiště v Lipovce vedle nově budované průmyslové zóny Solnice-Kvasiny, výhybna v Rašovicích a modernizace trati z Týniště do Častolovic. Železničáři chtějí ještě v první polovině roku vypsat soutěže na zhotovitele připravených staveb.

„Pokud vše půjde podle plánu, rádi bychom letos měli uzavřeny smlouvy a stavbu zahájili. Hlavní práce pro etapy, které mají pravomocné stavební povolení, poběží ve výluce od jara příštího roku,“ nastiňuje Friebová.

V příštím roce by se mohlo začít i s úpravami v Týništi a dalšími etapami, k nimž nyní finišuje příprava dokumentace. Ještě vloni železničáři počítali, že se bude stavět od září do konce roku 2027. Souběžně s pracemi na modernizaci kolejí má probíhat také instalace elektrického vedení, aby se oba projekty stihly při jedné výluce v daných úsecích.

V Solnici už je provizorium

Část prací na železnici v lokalitě budoucí průmyslové zóny Solnice-Kvasiny už začala. Nestaví tam však Správa železnic, ale Královéhradecký kraj. Stavaři vybudovali v rámci přípravy průmyslové zóny mostní provizorium, po kterém už nyní jezdí vlaky do Kvasin a Solnice.

„Budeme tam stavět nové komunikace v průmyslové zóně a součástí je také nový železniční most přes podjezd. Aby ho bylo možné vybudovat, vznikly vedle provizorní koleje, po kterých od března jezdí vlaky. Vyžádalo si to jen krátkou výluku na napojení,“ popisuje Jana Jiráňová z krajského Centra investic, rozvoje a inovací, které projekty kolem průmyslové zóny připravuje.

Až kraj železniční most vybuduje, předá ho Správě železnic, která bude pokračovat modernizací tratě v okolí. Zásadní je hlavně seřadiště v Lipovce, které uleví provozu v Týništi nad Orlicí, kde se nyní řadí vlaky s hotovými automobily z Kvasin. Při modernizaci trati vznikne také několik výhyben, kromě Rašovic bude jedna v Synkově. To umožní dostat na koleje více nákladních souprav.

Stát slíbil modernější koleje automobilce už před deseti lety. Původně měly být hotové v roce 2020. Přípravy však protáhly hlavně potřebné změny územních plánů. Peníze na stavbu jdou z velkého balíku, který před lety slíbila vláda na podporu regionu kolem závodu v Kvasinách.

  • Nejčtenější

Obrácený panelák spojuje linky metra. O jakou stanici se jedná? Přece Florenc

8. května 2024

Při každodenní projížďce metrem vám možná ani nedochází, kolik práce za provozem vůbec stojí. Za...

Mastné pokuty za koloběžky? Návrh z dílny TSK leží na stolech pražských radnic i magistrátu

13. května 2024  4:57

Městská společnost Technická správa komunikací hlavního města Prahy (TSK) má od začátku tohoto...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Devětkrát týdně? V páru „souložíme“ podstatně častěji. Češi prozradili vše o sexu

14. května 2024

Většina lidí v české kotlině je se svým sexuálním životem spokojená. Dává přednost partnerským...

Fotr na tripu: Život na celém světě je v podstatě stejný. O Jižní Koreji nevíme vůbec nic

13. května 2024  15:56

Bývalý dabér, cestovatel, redaktor a jedna z hlavních tváří pořadů Autosalon i Fotr na tripu. Tím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Vystupte z auta a počítejte. A nemusejí zasahovat „opilci z Kobry“. O zácpách rozhodují i tři kostky

14. května 2024  5:29

Pravidlo „tří kostek“. Tak jsme spolu s jedním řidičem tramvají pojmenovali opatření, které může...

Buštěhradské centrum vyvíjí inovace pro stavebnictví, zdůrazňuje udržitelnost

15. května 2024  20:29

Buštěhradské Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB) vyvíjí inovace pro...

V kovošrotu v Kladně hoří drcené pneumatiky, vyhlášen druhý poplachový stupeň

15. května 2024  20:04

V kovošrotu v Kladně hoří drcené pneumatiky, velitel vyhlásil druhý poplachový stupeň ze čtyř...

Zastupitelé Brandýsa n. L. odvolali starostu Pechu, novým zvolili Petra Soukupa

15. května 2024  19:27

Zastupitelé Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi dnes odvolali starostu města Roberta Pechu (Vy jste...

Zastupitelé Brandýsa n. L. odvolali starostu Pechu, novým zvolili Petra Soukupa

15. května 2024  18:38

Zastupitelé Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi dnes odvolali starostu města Roberta Pechu (Vy jste...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!