The Capitals: Polský prezident chce v zemi jaderné zbraně, vládě se to nelíbí

© Canva

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


VARŠAVA

Duda chce v Polsku jaderné zbraně, vládě se to nelíbí. Polský prezident Andrzej Duda minulý týden po setkání s bývalým americkým prezidentem a republikánským kandidátem Donaldem Trumpem prohlásil, že Polsko je připraveno mít na svém území jaderné zbraně v rámci programu NATO pro jejich sdílení. O této otázce již dle svých slov jednal se současnou americkou administrativou.

Tento krok se však nesetkal s pozitivní odezvou ze strany současné polské vlády Donalda Tuska. Podle náměstka ministra zahraničí Andrzeje Szejny prohlášení, jako je to Dudovo, „vystavují Polsko hrozbě ruských raket“. Prezident podle něj měl své nápady nejprve konzultovat s vládou. Tusk sám nechtěl téma komentovat před tím, než si s prezidentem o věci sám promluví. (Aleksandra Krzysztoszek | Euractiv.pl)


PAŘÍŽ | BERLÍN

Macron chce měnit ECB, Berlínu se to nelíbí. Německo má „velmi odlišný postoj“ k návrhu francouzského prezidenta Macrona na rozšíření mandátu Evropské centrální banky (ECB), uvedla v pondělí (29. dubna) německá vláda a zpochybnila tak vizi francouzského lídra o budoucnosti EU.

Macron 25. dubna přednesl na univerzitě v Sorbonně očekávaný projev, v němž nastínil svou vizi pro EU, včetně návrhu rozšířit mandát ECB tak, aby vedle kontroly inflace mohla podporovat hospodářský růst a dekarbonizaci. Podpora od Německa je zásadní, pokud chce mít Macron šanci své nápady převést do praxe. (Nick Alipour | Euractiv.de)


ŘÍM

Salvini nasadí do eurovoleb kontroverzního koně. Místopředseda italské vlády a lídr strany Liga Matteo Salvini si stojí za svým rozhodnutím, že ve volbách do Evropského parlamentu bude za jeho stranu kandidovat suspendovaný armádní generál a kontroverzní osobnost Roberto Vannacci. Podle jednoho z expertů chce tímto způsobem získat podporu krajní pravice. (Alessia Peretti | Euractiv.it)


EDINBURGH

Skotská vláda končí. Skotský první ministr Humza Yousaf v pondělí (29. dubna) oznámil, že opustí svůj úřad poté, co se minulý týden rozhodl rozpustit vládní koalici mezi svou Skotskou národní stranou (SNP) a Skotskými zelenými. Jablkem sváru se staly cíle snížení emisí do roku 2030. (Olivia Gyapong | Euractiv.com)


SVĚT

Řešení izraelsko-palestinského konfliktu? „Evropsko-arabský leadership“. Evropští a arabští ministři zahraničí se v pondělí (29. dubna) sešli v saúdskoarabském hlavním městě, aby jednali o tom, jak spojit síly při prosazování dvoustátního řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Za Evropu byli na místě například šéfové diplomacie z Norska nebo Francie.

„Nemyslím si, že Izrael je v tuto chvíli připraven jednat, a nemyslím si, že USA jsou připraveny převzít potřebné vedení,“ řekl novinářům norský ministr zahraničí Espen Barth Eide, jeden z organizátorů schůzky. „Proto si myslím, že arabsko-evropský leadership je to nejlepší, v co můžeme doufat,“ dodal. (Euractiv.com, AFP)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář