metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 20 °C

Čtvrtek 16. května 2024. Svátek má Přemysl

Daň z nemovitosti ve Zlíně je nejvyšší v zemi, snížení zastupitelé odmítli

  8:42
Daň z nemovitosti nejprve navýšila zlínská radnice, potom stát. Ve výsledku tak platí, že je tento poplatek ve městě v rámci republiky nejvyšší. To vadí mnohým občanům. Opozice proto navrhla její snížení, ale zastupitelé to odmítli.

Větší foto
Lidem chodí složenky k uhrazení daně z nemovitosti. Ta se ve Zlíně výrazně zvýšila. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Pokud jde o součin koeficientů, podle něhož se počítá daň z nemovitosti, nemá Zlín v Česku konkurenci. Zatímco v Praze či Plzni činí 10, v centru Zlína to je 10,15. A lidé, kteří začínají dostávat složenky, jsou zaskočeni. V některých částech města je zvýšení daně až sedminásobné, v průměru čtyř- až pětinásobné. Nejdříve ji totiž zvedlo město a potom i stát.

„Zvýšení daně u mě dělá 580 procent a nemyslím si, že bych měl šanci dosáhnout tohoto zvýšení i na mzdě. To, co navrhl stát, jste dokázali vyšperkovat. Absolutně s tím nesouhlasím,“ uvedl na posledním jednání zlínského zastupitelstva občan Milan Gerych.

Podobných hlasů obyvatel bylo více, jenže návrh opozice na snížení daně neprošel. Hnutí SPD chtělo, aby se místní koeficient sjednotil a snížil na 2. Od letoška totiž ve Zlíně platí tři: od 2,9 v centru až po 2 na periferii. V průměru je to 2,6.

Když zastupitelé loni zvýšení schvalovali, koalice argumentovala, že se daň patnáct let neměnila a z nejnižší úrovně mezi městy se musí dostat na obvyklou.

Odrazujeme občany, aby tu žili, zní z opozice

Podle zastupitele Pavla Sekuly (SPD), který návrh na snížení předložil, vedení magistrátu zvýšení přestřelilo, i když chápe, že potřebuje vyšší příjmy na správu města.

„Máme nejvyšší daň v celém Česku. Odrazuje to občany, aby zde bydleli a podnikali a v konečném důsledku to má na příjmy města opačný efekt. Nižší počet obyvatel nevytváří dostatek příjmů města z rozpočtového určení daní,“ vysvětloval Sekula.

Většina krajských měst má složený koeficient (jde o součin základního koeficientu státu a místního koeficientu města) maximálně 7, některé i nižší. Zlín je výjimkou a svým centrem překonává i Prahu. A na Kudlově či v Přílukách je nárůst daně o více než 700 procent, jinde třeba „jen“ 300 procent.

Daň z nemovitosti ve Zlíně narostla na čtyřnásobek, zvedlo ji město i stát

Díky loňskému navýšení magistrát počítal, že získá osmdesát milionů korun navíc. „Je to příspěvek a podíl na nákladech, které veřejný prostor potřebuje,“ zmínil ekonomický náměstek primátora Miroslav Chalánek (ODS).

Pak ale stát plošně zvedl základní koeficient v rámci konsolidačního balíčku z 2 na 3,5, což znamenalo další nárůst. Pro městskou kasu sice šlo o příjem přes sto milionů korun, ale peníze šly z kapes obyvatel. Radnice navíc zvýšila i poplatek za svoz odpadu či jízdné v MHD a dražší je i voda a energie.

„Když jsme daň nastavovali, věděli jsme, že děláme něco po patnácti letech a že to dalších pár let má vydržet,“ podotkl primátor Jiří Korec (ANO).

Zastupitelé se k dani ještě vrátí

Podle něho místní koeficient většina měst zvedla už dříve, proto je u nich letošní navýšení menší, tedy jen kvůli kroku státu.

„Původně jsme na dani vybírali 58 milionů, teď budeme vybírat 240 až 250 milionů, v průměru to vychází na čtyř- až pětinásobek. To, že pro někoho bude navýšení větší a pro někoho menší, to je fakt,“ poznamenal.

Z opozice padaly hlasy, že jde o další krok, který lidem ve Zlíně ztíží životní situaci. „Rozhodně to není proaktivní opatření pro podporu podnikání, které bychom ve Zlíně potřebovali, když se profilujeme jako město, které podporuje podnikání,“ poznamenal opoziční zastupitel Čestmír Vančura (Zlín 21).

A máme na chodníky. Města v kraji hromadně zvedají daň z nemovitosti

Radní se bránili, že ačkoliv dříve byla daň nízká, počet obyvatel se snižoval, a nejde tak o klíčový faktor, podle něhož se lidé rozhodují, kde budou žít. Primátor rovněž naznačil, že na fungování města by se mohl více podílet soukromý sektor.

„Měli jsme daň nejnižší, ale že bychom viděli, že společnosti více podporují divadlo, filharmonii, fotbal, hokej či basket, tak to se nedělo,“ postěžoval si Korec.

Diskuse se místy vyostřovala a došlo i na to, že SPD využívá tématu k politickým bodům. Sekula to odmítl s tím, že by jinak s návrhem přišel před podzimními krajskými volbami. „Potřebujete tento krok, protože lidem chodí složenky a vy jim říkáte: SPD vás zachrání bez ohledu na městský rozpočet,“ naznačil Korec. A zdůraznil, že stát dalšími novými daňovými opatřeními městu zase sto milionů korun vzal.

Stovky až tisíce navíc. Lidem ve Zlínském kraji zdraží voda, teplo i odpady

„Vnímáme to, že děláme nepopulární krok, který nikdo neudělal více než deset let. Možná jsme jediní, kdo měl odvahu to udělat,“ doplnil primátor.

Návrh SPD při hlasování podpořilo jen pět zastupitelů a osm se zdrželo, ostatní byli proti. Letos v červnu nebo v září se ale budou daní zabývat opět. A to už proto, že stát zruší koeficient 1,5 pro garáže a budovy pro rekreaci a podnikání. Pro městskou pokladnu to bude znamenat minus čtyřicet milionů korun.

11. května 2023

Autor: Milan Libiger
  • Nejčtenější

Obrácený panelák spojuje linky metra. O jakou stanici se jedná? Přece Florenc

8. května 2024

Při každodenní projížďce metrem vám možná ani nedochází, kolik práce za provozem vůbec stojí. Za...

Mastné pokuty za koloběžky? Návrh z dílny TSK leží na stolech pražských radnic i magistrátu

13. května 2024  4:57

Městská společnost Technická správa komunikací hlavního města Prahy (TSK) má od začátku tohoto...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Devětkrát týdně? V páru „souložíme“ podstatně častěji. Češi prozradili vše o sexu

14. května 2024

Většina lidí v české kotlině je se svým sexuálním životem spokojená. Dává přednost partnerským...

Fotr na tripu: Život na celém světě je v podstatě stejný. O Jižní Koreji nevíme vůbec nic

13. května 2024  15:56

Bývalý dabér, cestovatel, redaktor a jedna z hlavních tváří pořadů Autosalon i Fotr na tripu. Tím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Vystupte z auta a počítejte. A nemusejí zasahovat „opilci z Kobry“. O zácpách rozhodují i tři kostky

14. května 2024  5:29

Pravidlo „tří kostek“. Tak jsme spolu s jedním řidičem tramvají pojmenovali opatření, které může...

Buštěhradské centrum vyvíjí inovace pro stavebnictví, zdůrazňuje udržitelnost

15. května 2024  20:29

Buštěhradské Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB) vyvíjí inovace pro...

V kovošrotu v Kladně hoří drcené pneumatiky, vyhlášen druhý poplachový stupeň

15. května 2024  20:04,  aktualizováno  20:59

V kovošrotu v Kladně hoří drcené pneumatiky, velitel vyhlásil druhý poplachový stupeň ze čtyř...

Zastupitelé Brandýsa n. L. odvolali starostu Pechu, novým zvolili Petra Soukupa

15. května 2024  19:27

Zastupitelé Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi dnes odvolali starostu města Roberta Pechu (Vy jste...

Zastupitelé Brandýsa n. L. odvolali starostu Pechu, novým zvolili Petra Soukupa

15. května 2024  18:38

Zastupitelé Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi dnes odvolali starostu města Roberta Pechu (Vy jste...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!