HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pálení čarodějnic může být bezpečné, stačí dodržovat pár základních pravidel a pálení ohlásit

Aktuálně není na území Královéhradeckého kraje vydán zákaz rozdělávání ohně, ale vzhledem k výstraze Českého hydrometeorologického ústavu na nebezpečí vzniku požárů doporučujeme dbát zvýšené opatrnosti!

Pálení čarodějnic a zábava u táboráků k poslední dubnové filipojakubské noci neodmyslitelně patří. Hasiči ale každoročně řeší, jak zbytečné požáry způsobené nedbalostí nebo nepozorností, tak desítky planých poplachů kvůli neohlášenému pálení. 

Evidence pálení: Jak na to?

Předem ohlásit, že se chystáte rozdělat na volném prostranství oheň, jde velice jednoduše prostřednictvím EVIDENCE PÁLENÍ na odkazu https://paleni.izscr.cz/. V mapě jednoduše vyberete přesné místo a zadáte údaje. Informace pak budou automaticky předány na příslušná operační střediska. Hasiči díky evidenci pálení méně často vyjíždějí k planým poplachům, kterých během Filipojakubské noci většinou bývá zhruba o třetinu více, než je denní průměr. Hasiči loni v celém Česku zasahovali u necelé třicítky požárů, které souvisely s pálením čarodějnic. V 16 případech šlo o planý poplach, tedy nenahlášené pálení. Na Filipojakubskou noc bylo loni ohlášeno necelých 8000 pálení ohňů.

Povinnost pálení předem oznámit ukládá právnickým a podnikajícím fyzickým osobám zákon o požární ochraně, na fyzické osoby se může ale vztahovat také, pokud tak určí místní vyhlášky.

Jak si užít čarodějnice bezpečně?

  • Ohniště umístěte na bezpečné místo. Musí být minimálně 50 m od kraje lesních porostů, 100 m od stohu slámy a také v bezpečné vzdálenosti od budov, aby jiskry nezapálily střechu. Místo pálení izolujte od hořlavých materiálů a ohraničte je 1 metr širokým pruhem zbaveným hořlavin.

  • Dejte si záležet při stavbě hranice z polen. Měla by být dostatečně stabilní, aby nehrozilo její zhroucení do stran.  

  • Nepoužívejte k rozdělání ohně benzín nebo jiné hořlavé kapaliny. Může dojít k náhlému vzplanutí a zranění.

  • V období sucha nebo silného větru oheň nerozdělávejte. Je nutné věnovat pozornost aktuální povětrnostní situaci.

  • Pozor na kontakt oblečení s ohněm. Nepřibližujte se k ohništi a nepřeskakujte ho. Hlídejte malé děti.

  • Připravte si dostatek vody pro uhašení ohně. Pokud nemáte po ruce vodu, použijte třeba písek nebo hlínu.

  • Při rozšíření ohně volejte hasiče. Měli byste znát přesnou polohu, zajistěte příjezdové cesty pro hasičskou techniku.

  • Rozdělávat oheň musí dospělý. Jedna dospělá osoba starší 18 let také musí být po celou dobu na místě pálení. V přítomnosti zapáleného ohně nikdy nenechávejte malé děti bez dozoru.

  • Oheň neustále hlídejte. Místo pálení můžete opustit až po jeho úplném vyhasnutí, důkladném zalití vodou nebo zasypání zeminou.

V případě, že dojde ke vznícení oblečení a po ruce nemáte dostatek vody či jiného hasebního materiálu, řiďte se pravidlem Zastav se, lehni si a kutálej se. Oheň se v běhu a chůzi šíří rychleji. Pokud si lehnete na zem, obličej přikryjete dlaněmi a začnete se převalovat ze strany na stranu, plameny tím uhasíte.

Hasiči lidem doporučují účastnit se raději organizovaných akcí, u nichž je předem zajištěna požární bezpečnost.

Zdroj: MV-GŘ HZS ČR

vytisknout  e-mailem