Nesedí vám džíny úplně na jedničku? Vyvařte je, šikovný postup je zmenší až o jedno číslo

Nesedí vám džíny, džíny, jak vyvařovat džíny, smršťování džín, úprava džín

Nesedí vám džíny úplně na jedničku? Vyvařte je, šikovný postup je zmenší až o jedno číslo. Naše babičky si to uměly zařídit – v zásobě mívaly celo řadu tipů a triků, díky nimž mnohdy nemusely oblečení, které jim nepadlo, ani přešívat. Místo toho ho totiž jednoduše vyvařily.

A není divu, jednu dobu byly džíny opravdovou vzácností, takže jakýkoli radikální zásah do jejich vzhledu nebo střihu by se nemusel vyplatit. V případě horké vody však vždy půjde o sázku na jistotu. Musíte jen dodržet doporučený postup.

Dilema džínoviny: na materiálu záleží

Ne všechny džíny jsou stejné a pochopení materiálu je klíčem k úspěšnému smrštění džínů. Jak tedy poznat, z čeho jsou vaše džíny vyrobené?

  • Klasická džínovina: Tento materiál je vyroben ze 100% bavlny a je ideální pro vyvařování. Je odolný a dobře se sráží, takže je pro tuto metodu nejlepším kandidátem.
  • Strečová džínovina: Tento typ, který obsahuje elastan nebo spandex pro větší pružnost, nemusí na vyvařování dobře reagovat, protože syntetická vlákna mají jiné vlastnosti než bavlna.
  • Chambray: Je to lehčí a tenčí bavlněná tkanina, která se často zaměňuje za džínovinu. Vyvařování může chambray výrazně srazit, ale vzhledem k její jemné povaze je náchylná k poškození.

Foto: Pixabay

Jak vyvařit džíny

Své oblečení jednoduše vložte do dostatečně velkého hrnce (nesmí v něm být úplně napasované) a vše zalijte vodou tak, aby bylo oblečení zcela ponořené. Přidejte jednu lžíci obyčejné soli (ta zabrání pouštění barev) a zapněte sporák. Jakmile se voda začne vařit, pokračujte v tom dalších 10 minut.

Poté plamen vypněte a tekutinu nechte trochu vychladnout. Džíny opláchněte a co nejvíce vyždímejte a dosušte je na slunci nebo alespoň na šňůře na čerstvém vzduchu. Po sušičce určitě nesahejte, ta by je mohla srazit ještě víc, nebo naopak celé vaše předchozí snažení znehodnotit. A to by byla opravdu škoda.

Další tipy pro péči o džínovinu

Vyvařování džínů je sice šikovný trik, jak je srazit, ale udržení kvality džínoviny vyžaduje i další postupy péče. Doporučujeme například praní džínů naruby ve studené vodě a sušení na vzduchu, což pomůže zachovat jejich barvu a tvar. V případě strečové džínoviny se pak vždy vyhněte vysokým teplotám, abyste zachovali její pružnost.

Takže až příště najdete džíny, které jsou vám příliš velké, zvažte, zda nesáhnout po hrnci. Nejenže možná dosáhnete perfektního střihu, ale také se spojíte s kusem historie našich babiček, která je stejně bohatá a strukturovaná jako džíny samotné.

Zdroj: https://www.slowfemme.com/magazine/10-informaci-o-vyrobe-dzin, https://modniblog.cz/historie-rifli/, https://www.vlasta.cz/inspirace/jak-zmensit-vytahane-dziny-jak-srazit-dziny/

Náhledové foto: Pixabay

Bydlení mě baví a ráda o něm píšu. Zkušeností mám hodně.