Vyjádření vedení MČ Brno-Židenice k záměru využití objektu Domova sv. Ludmily na ulici Táborská 190 | Brno-Židenice
Úřad
Samospráva
Život v MČ
Aktuálně

Vyjádření vedení MČ Brno-Židenice k záměru využití objektu Domova sv. Ludmily na ulici Táborská 190

Diecézní charita Brno nedávno informovala vedení městské části Brno – Židenice o svém záměru využití objektu Domova sv. Ludmily na ulici Táborská 190. Ten jim byl začátkem roku darován původním provozovatelem, družstvem Concordia.

Záměrem charity je na Táborskou přesunout Centrum služeb pro lidi v krizi a bez domova z objektu na Bratislavské, který nutně potřebuje přestavbu. Toto zařízení sdružuje Terénní službu sv. Františka, Denní centrum pro lidi bez domova, Noclehárnu a Azylový dům. Zmíněné bude na Táborskou přesunuto na nezbytně dlouhou dobu, přibližně od podzimu 2024 do léta 2026. Následně zde Charita plánuje provozovat Dům pomoci sv. Ludmily pro seniory a rodiče samoživitele v nouzi.

Současné vedení městské části Brno – Židenice se problematikou lidí bez domova zabývá dlouhodobě ve spolupráci s neziskovou organizací Mezi4stěny. Terénní pracovníci této organizace monitorují pohyb lidí bez domova a vytipovávají mezi nimi jedince, kteří mají zájem o návrat k běžnému způsobu života. Tito lidé pomáhají s údržbou veřejných prostranství a první z nich již úspěšně požádali o obecní byt. Problematiku sociálně vyloučených skupin tedy Židenice neignorují, naopak k ní přistupují proaktivně. Jsme si také dobře vědomi nutnosti a prospěšnosti zařízení, jako je právě Centrum služeb pro lidi bez domova na území města Brna.

S provozem Centra služeb pro lidi v krizi a bez domova na Táborské vedení Židenic ale nemůže souhlasit z následujících objektivních důvodů.

Spodní část ulice Táborská je už nyní zatížená zvýšeným výskytem vandalství a dalších kriminálních činností. Za poslední rok se podařilo dostat pod kontrolu situaci v přilehlých parcích a hřištích, jako je Slevačská, nebo Karáskovo náměstí. Máme obavy, že zřízením centra se situace v této oblasti opět zhorší.

Ulice Táborská je jedna z nejrušnějších na území Židenic a je pravděpodobné, že se tímto projektem ještě více zahltí již tak vytížená hromadná doprava.

Ze zkušeností víme, že lidé bez domova příliš nerespektují pořádek na veřejných prostranstvích a městská část pak musí vynakládat nemalé prostředky na likvidaci nelegálních skládek a úklid roztroušeného odpadu.

Vzhledem k tomu, že Diecézní charita Brno nabyla Domov sv. Ludmily do svého majetku a chystá se v něm provozovat služby, pro které je dům zkolaudován, neexistuje způsob, jakým by mohla městská část tento záměr zastavit. Proto s vedením charity intenzivně jednáme o způsobech, jak případným problémům předejít, či je alespoň zmírnit. V tuto chvíli se nám  Diecézní charita zavázala, že uzpůsobí provoz centra možnostem budovy a zavede opatření s cílem eliminovat negativní dopad na nejbližší sousedy, další obyvatele Židenic a městskou část jako celek.

Vyjádření vedení MČ Brno-Židenice k záměru využití objektu Domova sv. Ludmily na ulici Táborská 190

 

.
Vyhledat na www.zidenice.eu
. .
Dotace z rozpočtu MČ Brno-Židenice na rok 2023
Úřední deska
. .
Dotace z rozpočtu MČ Brno-Židenice na rok 2024
Dotace 2024
. .
Blokové čištění 2024
. .
Adopce zeleně
. .
Nakládání s odpady
. .
Rezidentní parkování
v Židenicích
. .