Budimex zahajuje stavbu úseku dálnice D35 ze Džbánova do Litomyšle

Polská stavební společnost Budimex oficiálně zahajuje stavbu dálničního úseku D35 ze Džbánova do Litomyšle. Slavnostní poklepání základního kamene 7,6 kilometru dlouhé trasy proběhlo nedaleko obce Hrušová za účasti ministra dopravy Martina Kupky. Investice dosahuje hodnoty 3,423 miliardy korun. Stavba by měla být dokončena do roku 2027.

Po více než dvouletém působení na českém trhu začíná stavební společnost Budimex s realizací prvních kilometrů tuzemských dálnic. Největší polská firma v oboru minulý měsíc podepsala smlouvu na výstavbu 7,6 kilometru dlouhého úseku D35 ze Džbánova do Litomyšle. Stavba byla slavnostně zahájena za účasti ministra dopravy Martina Kupky či generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic ČR Radka Mátla.

„Do našeho prvního dálničního projektu v rámci ČR se pouštíme s velkým nadšením a odhodláním. Jsme moc vděčni za důvěru, které se nám dostalo a těšíme se, že se budeme moci podělit o naše zkušenosti, jež jsme za 55 let činnosti skupiny Budimex nashromáždili,“ uvádí Cezary Łysenko, člen představenstva společnosti Budimex.

Stavba dálničního úseku D35 mezi Džbánovem a Litomyšlí začíná za mimoúrovňovou křižovatkou Džbánov, kde se napojuje na předchozí úsek této dálnice Vysoké Mýto – Džbánov. Dále prochází rozptýlenou zástavbou jižně od stávající silnice I/35, následně vede po severozápadní straně Litomyšle a napojuje se na úsek Litomyšl – Janov.

V rámci prací Budimex postaví hlavní úsek silnice o délce 7 589 metrů a dále 147 objektů, včetně devítí mostů o celkové délce 1 137 metrů. Realizace zahrnuje rovněž několik viaduktů, estakád a 6,3 kilometru protihlukových stěn. Rekonstrukcí projde také zhruba 16 kilometrů místních komunikací. Firma bude rovněž řešit kolize se stávající podzemní a nadzemní infrastrukturou.

„Projekt výstavby úseku dálnice D35 je naším prvním krokem k trvalému působení na českém trhu. O jeho realizaci se postará tým zkušených odborníků složený z Čechů i Poláků,”  popisuje Krzysztof Sokołowski, ředitel společnosti Budimex pro Českou republiku a Slovensko. Úsek D35 mezi Džbánovem a Litomyšlí je celkově již druhou zakázkou, kterou Budimex na českém trhu získal. V prosinci 2023 firma podepsala smlouvu na výstavbu protipovodňového poldru v Kutříně na Chrudimsku.

Kromě Česka polský generální dodavatel v posledním období výrazně zrychlil expanzi i na další zahraniční trhy. Úspěšně realizuje zakázky v Německu na Slovensku či v Pobaltí. V prosinci 2023 společnost podepsala svůj první kontrakt v Lotyšsku, kde v rámci mezinárodního konsorcia postaví 230 kilometrů dlouhý úsek vysokorychlostní železniční trati Rail Baltica v hodnotě převyšující 90 miliard korun.

„Ve střední a západní Evropě aktuálně realizujeme na 80 infrastrukturních projektů. Naší ambicí je vyvinout se v mezinárodní multioborovou skupinu, zaměřenou na poskytování služeb v oblasti stavebnictví, energetiky a dalších klíčových odvětví,” uzavírá Cezary Łysenko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *