Pálení čarodějnic: omezení kvůli požárům v Praze

S příchodem jara a tradičního pálení čarodějnic čelí Praha a Středočeský kraj vážnému problému. Vysoké riziko požárů, na které upozornil Český hydrometeorologický ústav, vedlo k přijetí přísných opatření regulujících rozdělávání otevřených ohňů v těchto regionech.

Pálení čarodějnic

Omezení v hlavním městě: Pražská pravidla pro letošní pálení čarodějnic

V Praze bylo s platností od úterý 30. dubna do čtvrtka 2. května zakázáno rozdělávání ohňů v kritických lokalitách. Zákaz se vztahuje na lesní porosty, lesoparky, soukromé zahrady a další místa s vysokým rizikem vzniku požárů. Město také zakázalo používání jakýchkoli pyrotechnických výrobků a otevřených zdrojů ohně, včetně kouření tradičních cigaret. Dle zpráv serveru E15 je v těchto lokalitách zakázáno rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně, používání lampionů a pochodní.

Výstraha ČHMÚ

Středočeský kraj: Bezpečné oslavy

Středočeský kraj následoval příklad hlavního města a rovněž zavedl zákaz rozdělávání ohňů na veřejných prostranstvích od 30. dubna do 1. května, s možností prodloužení tohoto opatření. Vyhláška omezuje nejen rozdělávání ohňů, ale i použití zábavní pyrotechniky a vypouštění lampionů štěstí. Významná omezení byla také uvalena na vjezd motorových vozidel do lesních a polních oblastí. Což se moc nelíbí pořadatelům pálení čarodějnic.

Výstraha a předpověď počasí: Dočasné obavy

Výstraha před vznikem požárů platí na většině území České republiky, s výjimkou několika východních a západních krajů. Očekává se, že situace se stabilizuje s příchodem srážek, které jsou předpovídány na pátek 3. května. Tento týden je také očekáván silný vítr, který může situaci ještě zkomplikovat. Letošní pálení čarodějnic i oslava 1. máje bude bohužel bez grilování a ohně.

Bezpečnost na prvním místě

Ačkoliv jsou opatření, jako je zákaz rozdělávání ohňů, zásahem do tradic a plánů mnoha obyvatel, bezpečnost a ochrana životů a majetku musí mít v těchto podmínkách přednost. Obyvatelé by měli dodržovat vyhlášky a sledovat aktuální informace, aby předešli možným rizikům spojeným s vysokým požárním nebezpečím.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Tropy v dubnu? Připravte se na velmi tropické počasí, hlásí meteorologové