Stellar Blade, Sony Interactive Entertainment, Hráči se bouří kvůli cenzuře Stellar Blade

Hráči se bouří kvůli cenzuře Stellar Blade

Hrdinka je v plné verzi více zahalená, kritika vedla až k sepsání petice. Hře se ovšem daří

Zdroj: Shift Up
30. 4. 2024
Název: Stellar Blade Vývojář: Vydavatel: Platformy: Žánr: Datum vydání: 26. 4. 2024

Minulý týden vydaný Stellar Blade se stihl stát ještě před vydáním terčem kritiky kvůli obvinění z rasismu a už dříve se některým nepozdávala jistá vyzývavost hlavní hrdinky, respektive některých kousků z jejího šatníku. To naopak jiní oceňovali, a proto i řadu hráčů potěšilo oznámení, že se Stellar Blade obejde bez cenzury, a to dokonce i v Japonsku. Dalo by se ovšem říct, že se situace tak trochu obrátila, jelikož po vydání hry si hráči povšimli většího zahalení Eve v některých kostýmech, což podle nich odpovídá právě cenzuře.

Day 1 patch přinesl do hry režim New Game+ a opravil sporné „rasistické graffiti“, které však dle vyjádření Sony nebylo záměrem. V rámci patche nicméně došlo i k úpravě některých outfitů, které nyní na Eve působí méně vyzývavým dojmem, přičemž hráčům neuniklo, že se na kostýmech v některých částech těla objevilo více látky. Velice rychle se na sociálních sítích a fórech začala objevovat nejrůznější porovnání zahrnující obrázek kostýmu z verze hry před vydáním a z té nynější, kterou mají hráči k dispozici. Někteří hráči to považují za zradu nebo vyloženě klamání zákazníka počínaje trailery a dřívějšími marketingovými materiály, což vedlo k žádostem o vrácení peněz, ale dokonce i ke spuštění petice nazvané „Free Stellar Blade“, která má bojovat proti cenzuře. Jedním z takto rozhněvaných hráčů se stal někdejší vývojář z Blizzardu Mark Kern vystupující pod přezdívkou Grummz.

Kern na úpravu kostýmů začal upozorňovat už v souvislosti s day 1 patchem a už dříve patřil mezi kritiky společnosti Sweet Baby Inc., jež se věnuje konzultování her a stále častěji je obviňována z „ničení her“. Právě Stellar Blade byl původně pro podobně smýšlející hráče titulem, který se takto zničit nenechá, o to víc proti hře nyní brojí. Kern založil již zmíněnou petici „Free Stellar Blade“, kterou v současnosti podepsalo už více než 55 tisíc lidí. „Stellar Blade je fenomenální hra, která zrovna celosvětově vyšla pro PlayStation 5. Ale je tu problém. Obsah byl oproti dřívější verzi z traileru od společnosti Sony cenzurován. My jakožto hráči chceme tento obsah zpět. Spoléhali jsme na to, učinili jsme z této hry číslo 1 v předobjednávkách celosvětově, protože to byla ta pravá hra, kterou jsme chtěli,“ stojí v popisu petice.

Kern dále popisuje, že Stellar Blade neměl být jen hrou, ale i morálním majákem a závanem čerstvého vzduchu v době, kdy se masivně cenzuruje. Věci se měly zlepšovat „a zvon svobody zvonil hlasitě“. Výsledek ovšem není takový, jaký očekávali. Poněkud paradoxně není v petici konkrétně zmíněno, co má být onou cenzurou, doprovodné příspěvky na sociálních sítích ovšem zcela jasně potvrzují, že jde právě o Eve a její odhalující kostýmy. To je ten obsah, který hráči podepisující petici chtějí zpátky. Jak ale napsal v jednom z mnoha příspěvků Kern: „Nejde o pár palců látky, jde o boj s dvojím metrem a o to, aby zákazníci dostali od Stellar Blade to, co bylo inzerováno. Sami vývojáři si jsou a byli už kolem vydání této situace vědomi, přičemž v den vydání byl ředitel studia dotázán, zda je zvažován návrat původních kostýmů. Podle něj o tom interně hojně diskutovali, ale konečným produktem mělo údajně být oblečení „pro určitou věkovou skupinu“.

Petici je v plánu doručit vytištěnou přímo vývojářům ze Shift Up a Sony, dále pak Kern připravil „seznam akcí“, jimiž mají hráči bojovat – mezi ty patří například zrušení předplatného PlayStation Plus, spamování vývojářů nebo posílání fyzických dopisů. Někteří hráči se rozhodli jít i cestou vrácení hry, přičemž se objevují screenshoty úspěšných žádostí a vrácení peněz ze strany Sony. Na snímku od uživatele Nonoya761 není uveden konkrétní důvod vrácení peněz, on však tvrdí, že si jej vymohl na základě klamavé reklamy. Nelze tedy vyloučit, že Sony na tyto žádosti přistoupila, i když není oficiálně samozřejmě známo, zda jsou takto odbavovány všechny.

Vracení peněz, ale i úspěch hry

Navzdory tomu se však hře podle všeho daří velice dobře, a to v prodejích i hodnoceních. Stejně jako Kern i důvěryhodný insider Zuby_Tech poznamenal, že hra byla těsně před vydáním číslem 1 v předobjednávkách na PlayStation Storu, ale dále například i na Amazonu v mnoha zemích. To ze hry učinilo kandidáta k překonání hranice milionu prodaných kopií hned po vydání. Oficiální čísla od Shift Up či Sony sice nemáme, ale je dost pravděpodobné, že se tak skutečně stalo.

Vzhledem k prohlášením o klamavé reklamě a boji za osvobození Stellar Blade je nicméně možná trochu překvapující, že hra vyloženě exceluje i v hodnoceních. Na Metacritic Stellar Blade momentálně zaujímá nejvyšší příčku v uživatelských hodnoceních se skóre 9,2 z více než 1900 hodnocení. Tím překonala i jiné letošní hity jako Helldivers 2 (hodnocení 8,2) nebo Final Fantasy VII Rebirth (hodnocení 9,0). O to víc je potřeba se ptát, zda celá situace kolem cenzury není na očích jen kvůli hlasitosti některých jedinců.

Vývojáři navíc podle všeho nemají problém s tím, že Eve hráči obdivují, přece jen ji oni sami učinili atraktivní. Podobně jako ve hrách Lollipop Chainsaw nebo NieR, kde si postavy dobře uvědomují, že jsou okukovány, si i Eve všimne, že si hráči prohlíží, což naznačí přímým pohledem do kamery. Zájem hráčů sice nijak neokomentuje, ale hned je jasné, že zkrátka ví, jak dokazuje jedno z videí.

Nahlásit chybu v článku

6

Napsat komentář

Další články
Nahoru