HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přibývají požáry v přírodním prostředí. Za poslední dva dny evidujeme 7 požárů

Dne 29. dubna likvidovali hasiči hned dva požáry v okrese Ústí nad Orlicí. V prvním případě se jednalo o požár paseky po kácení s nízkým náletovým porostem o rozloze asi 60 x 20 metrů v Sázavě. Tady je nutné napsat, že se podařilo požár včas zastavit a uchránit vysokokmenný porost a nedošlo tak k vysokým škodám. Druhý případ byl požár hromady dřeva připravený na poslední dubnovou noc, na čarodějnice. V blízkosti byla ale bioplynová stanice, proto bylo nutné zasáhnout a hasiči museli požár hasit.

V úterý 30. dubna likvidovali hasiči do 19. hodiny celkem 5 požárů a v dalším jednom případě vypomáhali sousednímu Olomouckému kraji s hašením požáru lesa.

Hned dopoledne likvidovali hasiči požár náletových dřevin u vlečky v Chrudimi. Celkově se jednalo o rozlohu 250 m2.

V Bojanově hasiči 30. dubna ve 13.30 hodin bojovali s plameny na louce o rozloze asi 30 x 30 m. Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů. Jednalo se nejen o požár louky, ale i částečně lesního porostu a palivového dřeva.

V 16.15 hodin vyjelo pět jednotek hasičů k požáru porostu a lesního porostu do Cotkytle. Hořelo na ploše asi 0,3 ha. Škody u požárů nejsou zatím vyčísleny.

Podíváme-li se na dubnovou statistiku.

V období od 1. do 30. dubna 2024 evidujeme (bez Filipojakubských ohňů) požáry porostů ve 12 případech. Za loňský duben je to přesně polovina požárů (bez Filipojakubských ohňů).

Výstraha meteorologů na silný vítr se dnes také vyplňuje. Jen za poslední dubnový den hasiči vyjížděli v celém kraji k 10 událostem v souvislosti se silným větrem, který místy dosahoval až 70 km rychlosti za hodinu. Odstraňovali jsme převážně popadané stromy a polámané větve.

Výstraha na zvýšené nebezpečí vzniku a šíření požárů je meteorology prodloužena až do 2. května 18. hodiny a platná pro celý Pardubický kraj.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

požár Cotkytle1

požár Cotkytle1 

Detailní náhled

požár Cotkytle

požár Cotkytle 

Detailní náhled

STROM30-4- 2024

STROM30-4- 2024 

Detailní náhled

STROM30-4- 2024a

STROM30-4- 2024a 

Detailní náhled

STROM30-4- 2024b

STROM30-4- 2024b 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem