ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  30.04.2024 17:49:00

Komise EU určila operační systém pro tablety iPadOS společnosti Apple za „strážce přístupu“ - nařízení o digitálních trzích

Na operační systém pro tablety iPadOS společnosti Apple se bude vztahovat nařízení o digitálních trzích.

Evropská komise dnes určila společnost Apple za strážce přístupu ve smyslu nařízení o digitálních trzích v souvislosti s operačním systémem pro tablety iPadOS. Společnost Apple má nyní šest měsíců na to, aby zajistila, že systém iPadOS bude plně vyhovovat povinnostem, které toto nařízení ukládá.

Šetření

Dne 5. září 2023 Komise určila společnost Apple za strážce přístupu v souvislosti s jejím operačním systémem iOS, prohlížečem Safari a službou App Store. Téhož dne Komise zahájila šetření trhu s cílem dále posoudit, zda by měl být systém iPadOS společnosti Apple považován za strážce přístupu, i když nesplňuje kvantitativní prahové hodnoty, neboť je důležitým prostředkem pro přístup komerčních uživatelů ke koncovým uživatelům.

Komise při svém šetření zjistila, že společnost Apple vykazuje několik vlastností strážce přístupu v souvislosti s operačním systémem iPadOS:

  • Počet komerčních uživatelů společnosti Apple jedenáctkrát překročil kvantitativní prahovou hodnotu, zatímco počet koncových uživatelů se této hodnotě blížil a v blízké budoucnosti se očekává jeho nárůst.
  • Koncoví uživatelé jsou vázáni na iPadOS. Společnost Apple využívá svou širokou softwarovou síť jako páku, aby zabránila koncovým uživatelům přejít na jiné operační systémy pro tablety.
  • Komerční uživatelé jsou však na systém iPadOS také vázáni, a to kvůli jeho velké a ekonomicky atraktivní uživatelské základně a jeho významu pro některé aplikace, jako jsou hry.

Na základě zjištění v rámci svého šetření dospěla Komise k závěru, že iPadOS je pro komerční uživatele důležitou vstupní branou ke koncovým uživatelům a že společnost Apple má ve vztahu ke svému operačnímu systému iPadOS pevnou a trvalou pozici. Společnost Apple má nyní šest měsíců na to, aby zajistila, že systém iPadOS bude plně vyhovovat povinnostem, které nařízení o digitálních trzích ukládá.

Souvislosti

Cílem nařízení o digitálních trzích je zajistit konkurenceschopné a spravedlivé trhy v digitálním odvětví. Reguluje tzv „strážce přístupu“, což jsou velké digitální platformy, které poskytují důležitou bránu mezi podnikovými uživateli a spotřebiteli, které mají díky svému postavení možnost představovat úzké hrdlo digitální ekonomiky.

Pro dnešní rozhodnutí Komise stanovila lhůtu 12 měsíců na dokončení šetření trhu na základě kvalitativních kritérií. Jedná se o první a dosud jediné šetření trhu prováděné na základě tohoto nařízení.

Společnosti Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta a Microsoft, šest strážců přístupu určených Komisí dne 5. září 2023, musely do 7. března 2024 plně splnit všechny povinnosti nařízení o digitálních trzích. Komise posuzuje zprávy o souladu, které stanoví opatření pro dodržování předpisů ze strany strážců přístupu, a získává zpětnou vazbu od zúčastněných stran, a to i v rámci seminářů.

Dne 25. března 2024 zahájila Komise vyšetřování obvinění, že společnost Alphabet porušuje nařízení o digitálních trzích tím, že programuje Google Play a upřednostňuje své vlastní nabídky ve vyhledávání Google, společnost Apple tím, že přednastavuje službu App Store a obrazovku s výběrem výběr v případě Safari, a společnost Meta tím, že používá svůj model na bázi „zaplať nebo dej souhlas“. Oznámila rovněž další kroky v oblasti vyšetřování s cílem shromáždit podklady a informace týkající se zvýhodňování produktů společnosti Amazon na její prodejní platformě a alternativní distribuce aplikací a nového obchodního modelu společnosti Apple.

Dne 1. března 2024 společnosti Booking, ByteDance a X informovaly Komisi, že jejich služby potenciálně splňují prahové hodnoty stanovené v nařízení o digitálních trzích, což by znamenalo, že by se na ně vztahovala nová pravidla EU pro platformy fungující jako strážci přístupu. Komise o tom rozhodne do 45 pracovních dnů, tj. nejpozději do 13. května 2024.

 

Quote

Nařízení o digitálních trzích je dynamický nástroj, který nám umožňuje držet krok s realitou digitálních trhů. Dnes jsme do rozsahu příslušných povinností zahrnuli systém iPadOS společnosti Apple. Na základě našeho šetření trhu jsme zjistili, že ačkoli tento systém zatím zůstává pod prahovými hodnotami, jedná se o důležitou bránu, na kterou se mnoho společností spoléhá při oslovování svých zákazníků. Dnešní rozhodnutí zajistí, že tato platforma zůstane spravedlivá a otevřená hospodářské soutěži, stejně jako dalších 22 služeb, které jsme určili loni v září. Společnost Apple má šest měsíců na to, aby systém iPadOS uvedla do souladu s nařízením o digitálních trzích.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně odpovědná za politiku hospodářské soutěže 2024-04-28

Dnes dokončujeme první šetření trhu podle nařízení o digitálních trzích, kde je určení strážce přístupu založeno na kvalitativních kritériích, nikoli na kvantitativních prahových hodnotách. V rámci šetření jsme zjistili, že také systém iPadOS je pro společnosti důležitou branou k oslovení spotřebitelů. Společnost Apple má nyní šest měsíců na to, aby vyhověla povinnostem, které ukládá nařízení o digitálních trzích. Vývoj na trhu nadále sledujeme a nebudeme váhat se zahájením nových šetření, pokud budou i další služby pod prahovými hodnotami vykazovat znaky, které by nás vedly k tomu, abychom o nich uvažovali jako o důležité bráně pro komerční uživatele.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-04-28

02.05. 11:41  brusel (vojtěch)
30.04. 20:36  brusel (R2)

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Út   9:09  Dnes v Bruselu zasedne Rada přidružení EU-Moldavsko Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Po 21:58  Joint Statement by High Representative/Vice-President Borrell ec.europa.eu (Evropská komise)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688