Denník N

Po návšteve Veľkého Krtíša bol v šoku a písal o odstrele Rómov. Pre jeho príspevok vznikol spor medzi Slovenskom a Twitterom

Ilustračný obrázok - Fachrizal Maulana / Unsplash
Ilustračný obrázok – Fachrizal Maulana / Unsplash

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Mediálny regulátor prvýkrát prikázal sociálnej sieti vymazať nelegálny obsah. Išlo o nenávistný príspevok na adresu Rómov. Jeho autor ho napísal, lebo bol vraj v šoku z návštevy Veľkého Krtíša.

Tridsiatnik Martin zdieľa na sociálnych sieťach najmä fotografie z výletov a príspevky o športovaní. Politiku či spoločenské otázky nerieši. V júni 2022 však napísal niečo, čo nie je len neslušné, ale aj protiprávne.

„MORGOŠ JE VÄČŠÍ PROBLÉM NEŽ MEDVEĎ ‼️💀⚠️lebo sa ho nedá zo zákona odstreliť,“ napísal Martin. K príspevku ešte dodal hashtagy „#MORGOSI #CIGANI #ROMOVIA #ODSTREL #ROAMING“.

Výraz „morgoš“ je nárečové označenie Rómov, ktoré sa používa napríklad v regióne Hont. Martin teda vyjadril poľutovanie, že Rómov nie je možné zastreliť rovnako ako medvede.

Nenávistný príspevok bol na sociálnej sieti X (predtým Twitter) skoro rok nepovšimnutý. Martinov profil totiž skoro nik nesledoval. Jeho príspevok nemal žiadne lajky či zdieľania.

No vlani si ho v rámci kontrolného monitoringu všimol mediálny regulátor Rada pre mediálne služby.

Právnici došli k záveru, že príspevok môže byť nelegálnym obsahom, a tak rada začala správne konanie proti Twitteru, aby príspevok odstránil.

Martinov nenávistný príspevok na Twitteri (X)

Spor Slovenska a Twittera

O dva mesiace prišla odpoveď z Twittera. Sociálna sieť informovala radu, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Akt o digitálnych službách

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie