Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Havlíčkově Brodě připomenou oběti holocaustu Jom ha šoa

/
/
/
164 Zobrazení



Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod pořádá připomínku obětí holocaustu Jom ha šoa. Veřejné čtení jmen obětí z Havlíčkobrodska se bude konat v pondělí 6. května od 14.00 do 15.00 na Havlíčkově náměstí.

Zájemci si mohou připomenout společně sousedy, kteří sdíleli s obyvateli Československa po desítiletí své osudy, než byli z rozhodnutí krutého režimu nesmyslně a svévolně odvlečeni do koncentračních táborů. Vyjádřením pocty obětem šoa vzdají účastníci akce úctu ke svobodě všech.

„Už nebrečím a ty taky neplač,“ napsala v dopise sedmiletá Jana své mamince. Se svým židovským tatínkem byla v roce 1944 internována v táboře na Hagiboru a později v Terezíně, zatímco její nežidovská maminka s mladším bratrem se ukrývali.
„Letošní ročník Jom ha-šoa je věnován příběhům lidí, kteří se sice vyhnuli hromadným deportacím v letech 1939 – 1943, ale až do konce války žili v nejistotě a ohrožení. Byli to zejména lidé, žijící ve smíšených manželstvích a jejich děti, ale i lidé, kteří se po dobu války ukrývali a museli se spolehnout na pomoc svých zachránců,“ říká Tomáš Kraus, ředitel Institutu Terezínské iniciativy.

Jména obětí nacistické perzekuce a připomínka osudů lidí, kteří byli zavražděni během druhé světové války zazní v 31 městech České republiky.

  • Facebook
  • Twitter