HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Poslední dubnový den ve znamení většího počtu výjezdů a požárů, samotné čarodějnice byly klidné

Poslední dubnový den ve znamení většího počtu výjezdů a požárů, samotné čarodějnice byly klidné
Poslední dubnový den měli hasiči v Královéhradeckém kraji nadprůměrný počet výjezdů, evidujeme celkem 54 událostí, oproti tomu loni zasahovaly jednotky požární ochrany v tento den u 18 událostí. Nárůst počtu událostí pozorujeme u požárů a také nahlášených skutečností, které se nakonec nepotvrdily. Hasiči museli zasahovat celkem u 12 požárů (loni 8) a jako planý poplach bylo vyhodnoceno 9 událostí (loni 1).

Ani jeden z požárů neměl prokazatelnou souvislost s pálením čarodějnických ohňů, hlášená pálení velkých čarodějnických vater se obešla bez zásahu našich jednotek. Co působilo větší komplikace, byla různá menší pálení dřevního odpadu nebo pálení v přírodním prostředí.

Největší škody napáchal odpolední požár hospodářských částí rodinného domu v Barchově. Požár vznikl vlivem nedbalosti majitele, který pálil několik metrů od domu hromadu dřevitého odpadu, převážně větve z prořezu. Odlétávající jiskry pak zapálily lepenku na střeše hospodářské části. Způsobená škoda je odhadnuta asi na 1,5 milionu korun, poškozena byla stodola, dílna, garáž a výměnek, vše včetně vybavení. Uchráněné hodnoty představují asi 4 miliony korun, zejména na obytné části domu. Při události nebyl nikdo zraněn.

Další požáry dřevitého odpadu likvidovaly jednotky požární ochrany během dne v Sendražicích a Novém Bydžově (část Zábědov). Požár travního porostu na ploše asi 20x40 m pak likvidovali hasiči v Hradci Králové, hořelo na louce na Pražském Předměstí, pravděpodobně se požár rozšířil od přístřešku lidí bez domova. U menšího zahoření trávy zasahovali také odpoledne hasiči v Hořičkách. Ve večerních hodinách jsme museli likvidovat požáry pouze dva, a sice zahoření lesního porostu menšího rozsahu mezi Vysokou nad Labem a Hradcem Králové nedaleko rybníku Biřička a požár v dutině stromu v obci Janov (část Tis).

Během dne zasahovali hasiči také u dvou požárů dopravních prostředků. U obce Liberk na Rychnovsku se jednalo o požár samojízdné sklízecí řezačky na poli. Příčinou zahoření byla mechanická jiskra. Škoda je odhadována na 1 milion korun, uchráněné hodnoty pak asi na 4 miliony korun. V obci Staré Místo na Jičínsku pak likvidovali hasiči požár osobního automobilu zaparkovaného před domem, který byl vlivem sálavého tepla také poškozen. Celkem byla škoda vyčíslena na 100 tisíc korun.

Mezi planými poplachy byla zejména neohlášená pálení dřevitého odpadu, která byla, jak jsme zjistili po dojezdu na místo, pod kontrolou. 


Podrobnosti k vybraným požárům: (přehled všech událostí je k dispozici na webu https://udalostikhk.hzscr.cz/)

Sendražice – požár – 30. 4. 10:36
Dvě jednotky hasičů likvidovaly požár hromady hlíny a pilin, hořet začalo od neuhlídaného pálení klestí. Událost byla beze škody. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanice Hradec Králové – Pražská a JSDH Sendražice.

Liberk – požár – 30. 4. 11:06
Tři jednotky hasičů zasahovaly u požáru samojízdné sklízecí řezačky na poli u obce Liberk na Rychnovsku. Při našem příjezdu byl už požár částečně zahašen, hasiči pak rozebrali zasaženou část a stroj zkontrolovali. Příčinou zahoření byla mechanická jiskra. Škoda je odhadována na 1 mil. Kč, uchráněné hodnoty pak asi na 4 mil. Kč. Při události nebyl nikdo zraněn. Zasahovaly jednotky: HZS Rychnov nad Kněžnou, JSDH Javornice a Liberk.

Nový Bydžov – požár – 30. 4. 12:54
V části Zábědov uhasili profesionální a dobrovolní hasiči z Nového Bydžova požár starého dřevěného odpadu, událost byla beze škody.

Staré Místo – požár – 30. 4. 13:29
Profesionální hasiči z Jičína a dobrovolná jednotka obce Staré Místo likvidovali požár osobního automobilu zaparkovaného před domem. Vlivem požáru vznikla také škoda na rodinném domě. Celkem byla škoda vyčíslena na 100 tisíc korun.

Hradec Králové – 30. 4. 15:39
Požár travního porostu na ploše asi 20x40 m pak likvidovali hasiči v Hradci Králové, hořelo na louce na Pražském Předměstí, pravděpodobně se požár rozšířil od přístřešku lidí bez domova. Na místě zasahovala profesionální jednotka hasičů z centrální stanice Hradec Králové.

Barchov – požár – 30. 4. 15:47
Jednotky hasičů byly zalarmovány kvůli ohlášenému požáru hospodářské části u rodinného domu v Barchově. Požár se podařilo hasičům po příjezdu rychle zachytit a uchránili tak obytnou část rodinného domu. Postupně přitom nasadili celkem pět vodních proudů. Krátce po 16. hodině byla ohlášena lokalizace požáru, dále pokračovaly jednotky v dohašování. Aby byla na místě pro zasahující hasiče dostatečná zásoba dýchací techniky, byl z centrální královéhradecké stanice vyslán protiplynový kontejner. Pomocí nakladače se pak vyvážel materiál z požářiště. Síly a prostředky na místě byly po 19. hodině redukovány a požářiště zůstalo pod dohledem místních dobrovolných hasičů.
Požár vznikl vlivem nedbalosti majitele, který pálil asi 16 metrů od domu hromadu dřevitého odpadu, převážně větve z prořezu. Odlétávající jiskry pak zapálily lepenku na střeše hospodářské části.
Způsobená škoda je odhadnuta asi na 1,5 milionu korun, poškozena byla stodola, dílna, garáž a výměnek, vše včetně vybavení. Uchráněné hodnoty představují asi 4 miliony korun, zejména na obytné části domu. Při události nebyl nikdo zraněn.
Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanic Nový Bydžov a Hradec Králové a JSDH Nový Bydžov, Nechanice, Kosice a Barchov.

Úlibice – požár – 30. 4. 16:35
Jednotky požární ochrany rychle lokalizovaly a zlikvidovaly menší zahoření kůlny na dříví v Úlibicích na Jičínsku. Událost byla beze škody na majetku. Na místě zasahovaly jednotky HZS Jičín, JSDH Lužany, Jičín a Valdice.

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS HKK
 

Odkazy do noveho okna

P Barchov_ (1)

P Barchov_ (1) 

Detailní náhled

P Barchov_ (2)

P Barchov_ (2) 

Detailní náhled

P Barchov_ (3)

P Barchov_ (3) 

Detailní náhled

P Barchov_ (4)

P Barchov_ (4) 

Detailní náhled

P Barchov_ (5)

P Barchov_ (5) 

Detailní náhled

P Barchov_ (6)

P Barchov_ (6) 

Detailní náhled

P Hradec Králové (1)

P Hradec Králové (1) 

Detailní náhled

P Hradec Králové (2)

P Hradec Králové (2) 

Detailní náhled

P Hradec Králové (3)

P Hradec Králové (3) 

Detailní náhled

P Hradec Králové (4)

P Hradec Králové (4) 

Detailní náhled

P Liberk

P Liberk 

Detailní náhled

P Nový Bydžov, Zábědov

P Nový Bydžov, Zábědov 

Detailní náhled

P Sendražice (1)

P Sendražice (1) 

Detailní náhled

P Sendražice (2)

P Sendražice (2) 

Detailní náhled

P Úlibice

P Úlibice 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem