Denník N

Čo sa môže stať, ak Fico zverí rekonštrukciu trate Bratislava – Komárno Číňanom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Szerezz ingyenes Napunk-előfizetést! Kétéves a Napunk, és ennek örömére fél éves előfizetést ajándékozunk diákoknak és tanároknak. Elég regisztrálni, és azonnal olvashatod minden cikkünket.

Magyar verzió

Zdvojkoľajnenie železničnej trate Bratislava – Komárno by bolo skvelou správou pre Žitný ostrov – dochádzanie do hlavného mesta by bolo rýchlejšie a pohodlnejšie a celý región by ekonomicky napredoval. Otázne je, či na to Slovensko naozaj potrebuje Číňanov.

Premiér Robert Fico chce o tomto projekte hovoriť na oficiálnej návšteve Číny, ktorú plánuje na jún. Malo by ísť o takzvaný PPP projekt (Public private partnership – verejno-súkromné partnerstvo, pri ktorom štát spláca náklady niekoľko desaťročí). Na rovnakom princípe chce premiér s Číňanmi spolupracovať aj na rekonštrukcii 500 cestných mostov po celom Slovensku.

Výstavba dáva zmysel, ale štát na to nemá

Táto trať sa naposledy opravovala na začiatku minulého desaťročia pred príchodom dopravcu RegioJet. Vtedy sa len mierne zvýšila rýchlosť a zrekonštruovalo sa viacero staníc spolu s perónmi na celom úseku Bratislava – Dunajská Streda. O zdvojkoľajnení a elektrifikácii vtedy nebola reč.

Samotná trať je preto zastaraná – jej priemerný vek prekračuje 32 rokov a stanice sú ešte staršie. Do roku 2030 už prekročí svoju životnosť viac ako 50 percent trate. Okrem toho sú zastarané aj systémy riadenia a zabezpečenia, a tak bude v krátkom čase naozaj nutná veľká a komplexná rekonštrukcia.

O to viac, že o vlakovú dopravu v blízkosti hlavného mesta a medzinárodných koridorov je veľký záujem. Železničiari ho nedokážu uspokojiť pre nízku kapacitu trate. S jej zhoršujúcim sa stavom sa môže situácia ešte zhoršiť.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Náklady na vybudovanie druhej trate do Komárna závisia od toho, ktorý variant Železnice Slovenskej republiky uprednostnia.

Najdrahšia verzia, ktorá ráta aj s elektrifikáciou a so zdvojkoľajnením

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie