Denník N

Najsmutnejšia myjavská balada. Podmanivý svet autorky Dominiky Madro sa uzavrel

Autorka Dominika Madro (1990 - 2024). Foto - LIC
Autorka Dominika Madro (1990 – 2024). Foto – LIC

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Napokon sa prichytíte pri tom, že si nie ste celkom istí, či čítate knihu alebo počúvate akúsi starodávnu hypnotickú hudbu,“ napísal o jej románe Svätyne recenzent Ján Púček. Autorka Dominika Madro knižne debutovala v roku 2019 s baladickou prózou zo starých kopaníc, v ktorej priniesla aj aktuálne témy.

Život literárnej autorky, scenáristky a redaktorky časopisu Knižná revue sa skončil predčasne. Dominika Madro nás opustila v sobotu 27. apríla po dlhej chorobe.

Keď nás opustí láska

Dominika Madro vyštudovala slovenský jazyk a literatúru na Univerzite Komenského v Bratislave a následne dramaturgiu a scenáristiku na VŠMU. V jubilejnom 20. ročníku súťaže Poviedka zvíťazila s textom Svätyňa, predtým už dvakrát získala v tejto súťaži prémiu.

Víťaznú poviedku rozvinula do väčšieho textu, z ktorého vznikla o tri roky jej románová prvotina. „Ocitáme sa vo svete, v ktorom sme nikdy neboli,“ opisuje schopnosť textu preniesť nás do inej reality Ján Púček. A vyzdvihuje pri tom zásadnú rolu jazyka. Ten v knihe Dominiky Madro nie je len prostriedkom na rozprávanie príbehu, ale skutočným stavebným materiálom. Zásadnú rolu zohráva rytmika a melodika viet.

„V podmanivej a rýdzej dikcii Svätýň sa mieša úzkosť, tragika, živelná radosť zo života i dávne vône a melódie kraja myjavských samôt. Svet, ktorý vybudovala Dominika Madro, však nie je k tomu nášmu len akýmsi paralelným prílepkom, naopak, dotýka sa ho a prelína sa s ním v mnohých bolestivých bodoch,“ napísal Púček.

A v záverečnom hodnotení konštatuje: „Svätyne sú kniha, ktorá sa nechce nasilu páčiť. Stojí pevne ďaleko od módnych trendov a instantných preferencií – a to je dobre. Nechce byť dokonca ani za každú cenu aktuálna, a predsa príbeh spred viac ako troch storočí prehovára súčasným hlasom. Čo sa nás teda pýta táto „stará“ kniha? Aké nám kladie otázky? Azda, že ak nás opustí naozajstná láska a viera a vernosť – čo bude so svetom? A akí potom budeme?“

Hovorkyňa postáv

„Dominika bola pre nás výnimočná bytosť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie