Denník N

Na Európu stále nikto nemá telefónne číslo. Ale Ukrajina a covid ju zjednotili a dnes je už iná

Von der Leyen a Zelenskyj v Kyjive. Foto - TASR/AP
Von der Leyen a Zelenskyj v Kyjive. Foto – TASR/AP

Slovensko si dnes pripomína 20. výročie vstupu do EÚ. Výrok o telefónnom čísle na Európu prisudzujú niekdajšiemu americkému ministrovi zahraničných vecí Henrymu Kissingerovi. Nikdy ho nepovedal, no napriek tomu je táto veta dodnes symbolom toho, ako Európa nevedela konať rýchlo a efektívne.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Je to jeden z najznámejších politických výrokov novodobých dejín, ktorý však nikdy nezaznel. „Komu mám zavolať, keď sa chcem dovolať Európe?“ spýtal sa údajne vtedajší americký minister zahraničných vecí Henry Kissinger, keď v 70. rokoch viedol americkú diplomaciu.

Bola to vraj jeho reakcia na neschopnosť Európy konať jednotne, hoci Únia ešte v dnešnej podobe neexistovala a len sa formovala. Ale výrok mal i dokazovať, aké frustrované sú Spojené štáty z toho, že so svojím najbližším partnerom nevedia konať nielen spoločne, ale najmä rýchlo.

Kissinger slávnu poznámku o telefónnom čísle Európy nikdy nepovedal. Podľa jeho niekdajšieho zástupcu na americkom ministerstve zahraničných vecí Petra Rodmana, ktorý ho dobre poznal, je tento výrok falošný a v skutočnosti Kissingerovi išlo o presný opak.

Samotný Kissinger (zomrel vlani v novembri) sa poznámky zriekol a zdá sa, že sa v skutočnosti snažil skôr rozdeľovať a vládnuť v Európe, než sa obmedzovať na jeden hlas v telefóne, tvrdia svedkovia pre Financial Times.

No to, prečo je jeho falošný výrok dodnes taký rozšírený, má svoju logiku. Únia bola dlho považovaná za príliš rôznorodú a primálo akčnú.

To prvé sa odvtedy nezmenilo, napokon právo veta stále platí, aspoň v presne špecifikovaných oblastiach, ako sú obranná politika či rozširovanie. No zmenila sa druhá vec, na ktorú narážal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie