Denník N

Putinovi peniaze nedôjdu, robte mu to isté čo on vám – manipulujte, radí ruský ekonóm Inozemcev

Vladislav Inozemcev. Foto - archív V. I.
Vladislav Inozemcev. Foto – archív V. I.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Všetko ohľadom boja proti ruským peniazom, oligarchom a emigrácii sa vymyká akémukoľvek pochopeniu, hovorí Vladislav Inozemcev, ruský ekonóm, sociológ a politik, ktorý žije v New Yorku.

Opisuje, ako dlho bude Putin schopný financovať vojnu, kde sú slabiny ruskej ekonomiky a prečo je dôležitejšie poskytovať pomoc ukrajinskému frontu než sa snažiť oslabiť ruskú ekonomiku.

V rozhovore sa dozviete:

  • prečo sa nemáme spoliehať na to, že sa Rusku minú peniaze;
  • prečo Putin nemôže zvýšiť intenzitu vojny na Ukrajine;
  • aké odvetvie ruskej ekonomiky mohol Západ citeľne zasiahnuť, ale premrhal túto možnosť;
  • akú techniku ​​dnes Rusko nedokáže vyrábať a čo môže posielať na front takmer donekonečna;
  • ako by sa dalo zariadiť, že by sa vojna skončila do niekoľkých mesiacov.

Stále častejšie počúvame názor, že Putin nemá peniaze a dlhodobo nebude môcť vo vojne pokračovať. Ako dlho bude schopný vynakladať peniaze na pokračovanie bojov?

Netuším, kto by mohol hovoriť, že peniaze dôjdu. Nedôjdu. Vojnu môže Putin pri súčasnej intenzite bez problémov financovať celé svoje nové šesťročné funkčné obdobie. Okrem toho v posolstve federálnemu zhromaždeniu oznámil zvýšenie daní.

Treba si uvedomiť, že napríklad v Spojených štátoch predstavoval zisk korporátneho sektora v minulom roku 10,7 percenta HDP, zatiaľ čo v Rusku to bolo 20 percent. To sú inými slovami pre západnú aj ruskú ekonomiku úplne rekordné a vlastne nereálne čísla.

Ruský biznis je na vzostupe ako nikdy predtým. A Putin chce zvýšiť daň z príjmu právnických osôb z dvadsiatich percent (jednej z najnižších daní na svete) na 25 percent. To sa dá pokojne predstaviť.

Daň z príjmu chce zvýšiť z trinástich na pätnásť percent a pre ľudí s vysokými príjmami na dvadsať percent. Do tejto kategórie patrí menej ako percento obyvateľstva. Ak sa tieto dve dane zvýšia spomínaným spôsobom, rozpočet nebude mať žiadny deficit, a to ani taký, aký je v súčasnosti. Takže ešte raz – kto počíta s tým, že by Putinovi došli peniaze, tak na to môže zabudnúť. Je lepšie si nič nenahovárať.

Čo sa týka nedostatku peňazí, mali by sme byť realisti. Najprv sa pozrime na to, ako je financovaný ruský vojenský systém.

Máme federálny rozpočet a peniaze pochádzajú jednak z exportu – z príjmov z predaja ropy a plynu –, čo je asi štyridsať percent, a potom asi šesťdesiat percent z domácich príjmov.

Existuje ešte fond národného blahobytu, z ktorého sa dajú čerpať rezervné peniaze. Ten je formálne na hranici vyčerpania, a pokiaľ sa z neho budú brať tri až štyri bilióny rubľov ročne, zrejme sa vyčerpá začiatkom budúceho roka. (1 bilión rubľov je približne 10 miliárd eur – pozn. red.)

Sú v ňom naozaj nejaké peniaze?

Existuje domnienka, že je prázdny, pretože zablokovanie ruských aktív v Európe by mohlo zasiahnuť hlavne tento fond. No napriek tomu, že peniaze, ktoré by tam mali byť, budú v Európe zablokované, ich Putin môže akoby predať sám sebe.

To znamená, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Americké voľby 2024

Čína a Taiwan

Donald Trump

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie