Věštění z křišťálové Koule zábavy

Hala Sphere může vše změnit. Způsob, jakým sledujeme živé sportovní přenosy. Kina, aby byla znovu tím místem, kam se musíte chodit dívat na filmy. A do měst vrátit fenomén kočovných cirkusů, kde se člověk ztratí v jiné realitě.

James Dolan jako by se pro Las Vegas narodil. Zjevně umí vsadit vysokou sázku, před kterou většina hráčů couvne. Přesněji 2,3 miliardy dolarů (bezmála 54 miliard korun). Tolik podle odhadů stálo vybudovat Sphere. V českém překladu třeba Zeměkoule či Nebeská klenba, nebo prostě jen Koule.


Uvnitř Sphere. Zdroj: Archiv Neo

Stavba, o které se mluví jako o „budoucnosti zábavy“, nevznikala lehce. Komplikované bylo už jen vypořádání pozemků a všech podmínek na lasvegaském Stripu, nejdražším kousku pouště na planetě. Stavba se zpožďovala, chvílemi to vypadalo, že ani nevznikne. Většinu konstrukcí, technologií a designových prvků musel majitel nechat vyrobit na míru. Mnohé musely týmy inženýrů „vynalézt“. Protože nikde na světě nic podobného nestojí a nefunguje.

A pak Dolan zariskoval znovu. Když už bylo jasné, že Sphere skutečně bude, na premiéru zvolil U2. Stárnoucí hudební těleso, které jedni přehnaně milovali a jiní až nenáviděli. Které v roce 2023 určitě nebylo „in“.

Premiérová noc na konci září, kdy U2 vůbec poprvé přehráli všechny skladby z přelomové desky Achtung Baby a k nim přidali desítku svých největších hitů, všechno změnila. Pochybnosti se rozpustily v záři moderních technologií – a pro některé překvapivě i v síle hudby, která vznikla dávno před Sphere, ale jako by se pro něj narodila.

Veřejný prostor zaplnilo obdivné ohromení. „Ani zdaleka nejsem nějakým velkým fanouškem U2, ale jejich vystoupení v Las Vegas se nevyrovná žádný jiný koncertní zážitek,“ napsala Anneta Konstantinides do magazínu Business Insider. Shrnula, co jinými slovy po koncertě říkaly desítky dalších recenzentů a tisíce dalších lidí prostřednictvím krátkých videí, obrázků a výkřiků na síti: Neuvěřitelné. Ohromující. Pohlcující.

U2 svou triumfální sérii několikrát protáhli, poslední koncert odehráli v březnu. Koule i bouře kolem ní utichla.

O tom, jak jeho tvůrci chtějí fenomén Sphere dál rozvíjet, se toho zatím moc neví. Pro tento rok je nachystáno pár dalších koncertů v Las Vegas. Probleskly první zprávy, že by další kopule mohla vyrůst v některé ze světových turistických destinací.

Následující řádky se tudíž neopírají o žádný dostupný plán. Ani netvrdí, že by něco takového majitelé Sphere skutečně plánovali. Jde jen o vizi. Několik myšlenek, inspirovaných stavbou, které by se v budoucnu mohly zhmotnit. Připravte se na věštění z křišťálové Koule.

DRUHÝ ŽIVOT PRO FILMY A KINA

Poslední velká inovace v kinech je stará padesát let. Když před prvními diváky začaly rolovat ikonické titulky Star Wars a „nad hlavami“ jim z okraje promítacího plátna proletěl Star Destroyer, začali lidé v publiku spontánně zvedat hlavy a tleskat. Tak autentický byl zvuk Dolby Stereo. V kinech se objevil rok předtím, teprve režisérský epos George Lucase ale všem ukázal jeho budoucnost.

Návštěvnost kin po roce 2000 setrvale a globálně klesá. I když se z Dolby Stereo stal Atmos, plátna se zvětšila na Max a přibyly zkratky jako 3D a 4D, multikina prohrávají. Stále méně lidí hledá důvod, proč si jít sednout do sálu, když se mohou dívat na soukromé obrazovky. Doma, na cestách, ve stejné i vyšší kvalitě za mnohem míň peněz.

U Sphere by nikdo nepochyboval.

Nejde o to, že stavba disponuje největšími a nevídaně kvalitními LED obrazovkami včetně fasády a že zvukový systém od německé firmičky Holoplot je technický zázrak. Stejně tak není podstatné, že sedadla se mohou unikátním způsobem třást a natáčet.

Koule je nejlepším kinem na světě proto, jak tohoto zážitku dosahuje. Návštěvník vyspělou techniku kolem sebe vůbec nevnímá. Nepotřebuje žádné brýle ani školení. Není ničím obtěžován, zahlcován. Jen tak tam stojí či sedí a má pocit, že je součástí scény, kterou všude kolem sebe vidí.

Nedívá se na ni na plátně. Je ponořen v ní.

Třeba U2 takto v jedné chvíli „zrušili“ zdi Sphere a diváky ze všech stran, od podlahy ke stropu, obklopilo noční Las Vegas. Víte, že stojíte uvnitř budovy, jenže vaše oči kolem vás vidí reálná auta na ulicích, svítící hotely, fontány a kasina. „Tak výtečné, že to nejde slovy popsat,“ zhodnotil to i obvykle hyperkritický vizionář Elon Musk.

Stavba taky mistrně využívá akustické principy, které naši předkové vepsali do přelomových staveb, jako je antické divadlo v řeckém Epidauru nebo šeptající ochoz londýnské katedrály svatého Pavla.

I ve Sphere je slyšet „každý šepot“. Jak prohlásil sir Paul McCartney, když za členy U2 přišel do zákulisí po jednom z prvních koncertů: „Slyšel a viděl jsem vás líp než kdy na jakém koncertě předtím. Ale když to všechno zhaslo, v té střední pasáži, tak jsem vás doslova cítil,“ popsal člen Beatles část koncertu, kdy kapela hraje skoro ve tmě na malém, prosvětleném pódiu.

Pro filmy je to vysněný prostor. Ať už jsou akční, futuristické, anebo klidné a intimní. Nikde je neprožijete ani z jednoho procenta tak, jako by to šlo ve Sphere. „Vlastně jsem nevěřil, že rčení ‚někomu spadla čelist‘ existuje i v reálném životě,“ směje se Darren Aronofsky. Režisér, který pro Kouli natočil první film, dokument o naší planetě nazvaný Pohlednice ze Země: „Sledovat první diváky byla zábava a radost. Opravdu jim fyzicky padala čelist a mnozí u toho spontánně ukazovali na různá místa na obří obrazovce.“

Už to je pro diváky důvod vrátit se do kin. A pak je tu ještě druhá „drobnost“ – rozlišení obrazu 18K.

Stane se z fenoménu Sphere věc, kterou používá každý? Tak jako kdysi mobilní telefon? Či internet? Sondu do křišťálové koule a unikátní fotografie jsme přinesli v dubnovém časopise Neovlivní.cz. Pořiďte si PŘEDPLATNÉ a žádný text už vám neuteče.

Zdroj náhledové foto: Neovlivni.cz

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Štítky: , ,