Krnov: Na čtyřech místech ve městě se nejpozději příští rok objeví knihobudky. Skříňky ve veřejném prostoru, které budou sloužit k bezplatnému půjčování a výměně knih, město zrealizuje ze zůstatku finančních prostředků participativního rozpočtu. 

Foto: ilustrační Pixabay

„Každoročně je v rozpočtu města na nápady občanů vyčleněn jeden milion korun. Jelikož letos jsme ho nevyčerpali, chtělo vedení města předložit nerealizované nápady z předchozích ročníků,“ uvedla Radka Zdráhalová z odboru rozvoje města. Rada města následně rozhodla o poskytnutí finančních prostředků ve výši 250 tisíc korun na knihobudky, které soutěžily v participativním rozpočtu v roce 2021.

„Nerealizované nápady občanů rozhodně neházíme do koše. To je případ nejen knihobudek, ale například i ozelenění fasády obchodního domu v uličce u kostela sv. Martina. Nápad na zakrytí fasády popínavými rostlinami vzešel od Marcela Kolarze, který tento projekt podal do loňského participativního rozpočtu. V hlasování veřejnosti neuspěl, ale vzhledem k jeho finanční nenáročnosti se ho město rozhodlo i tak realizovat. Jak je vidět, podávat projekty má smysl,“ řekla Radka Zdráhalová.

Díky nápadům občanů se mění veřejnosti přístupná místa k lepšímu už osm let. Zatím poslední realizovaný projekt najdou lidé v bývalém lomu, který se nachází ve svahu cvilínského kopce v Petrově dole. Vzniklo zde nové odpočinkové místo s názvem Petráček. „Tvoří ho altán, tři lavičky a informační tabule, v nejbližších dnech ještě přibydou houpačky a podpěry se sítí. Město ho zrealizovalo z podnětu místních občanů, kteří svůj nápad na vznik místa pro setkávání lidí z ulic Zukalova, Petrův Důl, Ladova a Zátiší, které ale samozřejmě bude sloužit také turistům i jako cíl pěších výletů dětí ze školek a škol, přihlásili do participativního rozpočtu v loňském roce a v hlasování veřejnosti zvítězil. Navrhovatelkou byla paní Markéta Zavadilová,“ upřesnila Radka Zdráhalová.

V letošním roce občané přihlásili do participativního rozpočtu jen čtyři projekty, z nichž dva byly vyloučeny pro nesplnění zadání a dva budou uskutečněny. Jde o mural Strážkyně, který vznikne na štítové stěně bytového domu na náměstí Hrdinů 10, a projekt Ptáčkodlab, jenž počítá s rozmístěním krmítek v různých lokalitách Krnova. Na realizaci ale má šanci i vyloučený projekt Obnova Švédského kříže, a to v případě, že se městu podaří získat souhlas Státního pozemkového úřadu, který vlastní parcelu, na níž se kříž nachází.

Zdroj: MěÚ Krnov