Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  03.05.2024 09:14:50

Asociace s velkými ambicemi a jasnou vizí

Myšlenka na založení Asociace fondu kvalifikovaných investorů (Asociace) vznikla už v roce 2022. Nyní se podařilo vše dostat do bodu, kdy je možné ji prezentovat veřejnosti a zájemcům o vstup a představit základní principy i podmínky činnosti na webu. Hnacím motorem bylo mnoho načerpaných zkušeností na kapitálovém trhu. Zakládajícími členy jsou fondy kvalifikovaných investorů (FKI) ČSNF SICAV, a.s. zastoupený Lukášem Hrmou, dále r2p invest SICAV , a. s. v zastoupení Petrem Žáčkem a Pavlem Jíšou za Českomoravský fond SICAV, a.s. Všichni zakladatelé asociace působí v řídicích orgánech některého z členských fondů kvalifikovaných investorů. Ty jsou v současné době leadery fondů kvalifikovaných investorů a vnímají tak obrovské příležitosti a zároveň i případné hrozby tohoto segmentu.

„Abychom nabyté zkušenosti zúročili a využili je nejen pro rozvoj fondů, ale i celého trhu, museli jsme pro to zvolit vhodnou formu. A tou bylo právě založení Asociace. Jsme, a chceme být, v úzkém kontaktu jak s koncovými investory, tak i s našimi business partnery, společnostmi a institucemi, které jsou se světem fondů kvalifikovaných investorů úzce spjaté. V této symbióze jsme schopni trh fondů kvalifikovaných investorů nejen kultivovat, ale i nově utvářet v souladu se všemi požadavky na jeho fungování,“ říká Lenka Chobotová, Tajemník asociace.

Cíle a vize

Obliba kolektivního investování v posledních letech roste. Proto Asociace vnímá jako důležité věnovat velkou pozornost zvyšování finanční gramotnosti investorské veřejnosti a posilování samoregulačních prvků v tomto segmentu.

Asociace plánuje sdružovat i podporovat fondy a subjekty, které poskytují služby FKI, popularizovat tento typ investování a spolupracovat se zahraničními subjekty zaměřenými na kapitálové trhy a samozřejmě aktivně zastupovat a hájit zájmy členů před orgány veřejné moci a orgány mezinárodních organizací. Chce představovat fondy a prosazovat mravní i etické zásady v obchodním styku, což povede k posílení důvěry v kapitálový trh.


„Předpokládáme, že zvláště v současném období vysoké inflace objem majetku spravovaného segmentem FKI dále výrazně poroste. Z hlediska předmětu podnikání převažují mezi FKI fondy zaměřené na nemovitostní a developerský byznys. Vzhledem k situaci na realitním trhu se stále více prosazují fondy zaměřené na různé alternativní investice, případně na klasický mix akciových, dluhopisových nebo smíšených investic. Proto chceme být garantem toho, že členové jsou seriózní entity, které se pohybují v mezích regulace a legislativy,“ doplňuje Lukáš Hrma za ČSNF SICAV, a.s.

Kdo se může stát členem

Asociace bude postupně přijímat nové členy a cílem je společně edukovat trh FKI a usilovat o stabilitu a rozvoj kapitálového trhu v ČR. Členem A sociace se může stát tuzemská i zahraniční právnická osoba, která je fondem kvalifikovaných investorů, nebo která těmto fondům poskytuje služby. Vše za podmínek podložených stanovami asociace a zákonem. Jedná se o fondy, investiční společnosti, investiční zprostředkovatele, obchodníky s cennými papíry, advokátní kanceláře nebo další subjekty finančního trhu.

„Náš etický kodex klade důraz především na hodnoty jako jsou transparentnost, odbornost a férovost. Asociace je otevřená pro nové členy, nicméně máme kritéria a filtry, které mají zamezit jejímu zneužití nebo poškození,“ dodává Lukáš Hrma z ČSNF SICAV, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688