AAA Auto (AAA Auto)
Makroekonomika  |  03.05.2024 09:57:30

Trend: ojetá auta začínají zlevňovat, zároveň jich mírně ubývá

V dubnu 2024 bylo v české inzerci o něco méně aut než o měsíc dříve, 118,5 tisíce (pokles o 2,1 %). Také ceny pokračují v poklesu – v březnu v průměru o 2,3 procenta, v dubnu ubraly dalších pět procent na mediánových 200 tisíc korun.

Tuzemský trh s ojetými automobily na počátku letošního roku výrazně narostl, v dubnu 2024 jich v inzerci figurovalo meziročně o 22 procent více, celkem 118 674 kusů. Dynamika masivního oživení sekundárního trhu se však začíná zadrhávat – meziměsíčně už počet v inzerci nabízených aut poklesl, stejně jako nabídkové ceny. Ty ubraly pět procent na mediánových 200 tisíc korun, stáří inzerovaných strojů se nezměnilo (11,1 roku). Vyplývá to z analýzy provedené experty AAA AUTO, největšího prodejce ojetých vozů v Česku. 

„V síti našich autocenter AAA AUTO a Mototechna zatím žádné zpomalení nepozorujeme, už čtvrtý měsíc v řadě zaznamenáváme nejlepší prodejní výsledky za 32 let historie naší společnosti,“ říká Petr Vaněček, co-CEO (společný generální ředitel) AURES Holdings, provozovatele AAA AUTO a Mototechny.

Nabídkové ceny na celém sekundárním trhu opakovaně přerušily několik let trvající růst a už druhý měsíc v řadě klesly – stále jsou však o 2,5 % vyšší než před rokem (medián 200 tisíc korun). V meziročním srovnání je však nabídka vozů stále výrazně širší (+ 22 %), auta mají na tachometru průměrně stále stejně kilometrů (158 vs 160 tisíc), totožné zůstává také stáří 11,1 roku. Co se týče skladby pohonů, největší roční nárůst zaznamenávají hybridy (76 %), následované čistě elektrickými bateriovými vozy BEV (41 %), z klasických uhlíkatých paliv nejvíc přidaly benzinové motorizace (30 %), diesely táhnou nejméně (20 %). 

U elektromobilů sledujeme velmi výrazné meziroční poklesy cen – kupříkladu Škoda Enyaq spadla o 33 procent na 1 029 milionu korun, Tesla Model 3 o 22 % na 739 tisíc Kč, BMW i3 o 20 % na 499 tisíc korun. A týká se to i prémiových modelů, například Porsche Taycan se nyní nabízí o 12 procent levněji, konkrétně průměrně za 2,29 milionu korun.  

Klesají také ceny hybridních modelů – nejpopulárnější jsou ty od značky Toyota, nejvíce poptávané jsou modely Corolla (pokles ceny o 14 % na 515 tisíc Kč) a RAV 4 (pokles o 5,3 % na 786 tisíc Kč). Velký propad – o 7,5 % - zaznamenal také Hyundai Tucson (na 785 tisíc Kč). 

Jedním z mála modelů, který v meziročním srovnání nezlevnil, je česká jednička Škoda Octavia (+3,4 %), druhá v žebříčku nejnabízenějších vozů, fabia, však ubrala 5,6 procenta, třetí superb pak necelé procento.
Klesající trend
„To bylo meziroční srovnání, meziměsíčně však pozorujeme pokles ve všech sledovaných kategoriích. Dieselů a benzinů ubylo o necelá dvě procenta, nabídka hybridů poklesla o necelých deset procent, elektromobilů dokonce o 12 procent,“ vypočítává Petr Vaněček. 

Co se týče v úvodu zmíněného poklesu cen, u hybridů byly v dubnu nižší o 1,5 procenta než v březnu (medián 690 tisíc Kč), jejich stáří zůstalo na hodnotě 3,1 roku; nájezd se mírně zvýšil na 41 tisíc km. Také elektromobily zlevňovaly, a to o 2,2 procenta na 879 tisíc Kč, tachometrový medián 25 000 km zůstal prakticky stejný, elektriky však o rok omládly (2,1 vs 3,1 r.). Pokles cen je zjevný u všech nejprodávanějších, a tedy i nejinzerovanějších elektrických vozů – Škoda Enyaq spadla o 70 tisíc korun na 1 029 milionu , Tesla Model 3 o 15 tisíc na 740 tisíc Kč, BMW i3 o 60 tisíc na rovný půlmilion.

U nejoblíbenějších spalovacích modelů meziměsíčně mírně klesl počet nabízených škodovek Octavia a Fabia, a také jejich ceny (shodně -2,6 %) na 185 tisíc Kč u octavie a o rovnou stovku méně u fabie. „Průměrná octavia už má poměrně dost najeto – 178 000 km – a desetileté stáří, fabie jsou na tom ještě hůř, jejich mediánové stáří je přes patnáct let. To je jen o málo méně než průměrný věk českého vozového parku, který aktuálně dosahuje 16 let,“ říká spoluředitel AAA AUTO. Osmileté superby se pak nabízejí k prodeji s mediánovým nájezdem 175 tisíc km za 360 tisíc korun – a jsou tak nejdražší v TOP TEN nejoblíbenějších modelů. Tam patří ještě VW Golf, Passat a Touran, BMW 3 a 5, Ford Focus a Hyundai i30. Meziročně z „topky“ vypadla pouze Audi A4, kterou nahradil právě kompaktní hyundai

Roman Švidrnoch
PR & Media Relations Manager
AURES Holdings

AURES Holdings

Skupina AURES Holdings letos slaví již 30 let na trhu. Provozuje síť téměř šedesáti poboček v České republice, na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku, v Německu a v Nizozemsku. Za dobu své existence obsloužila již přes 2,8 milionu zákazníků. Skupina prodá ročně 90 000 vozů a je tak největším prodejcem ojetých aut ve střední a východní Evropě. Prodává také zánovní vozy pod obnovenou značkou Mototechna. Na západních trzích působí prostřednictvím společnosti Driverama.

Společnost se pravidelně umisťuje v žebříčcích CZECH TOP 100 a Českých 100 nejlepších. Pro roky 2017 a 2018 byla držitelem prestižního ocenění Superbrands a umístila se na 2. místě v celoevropské soutěži European Business Awards 2016/2017. Generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings Karolína Topolová se v roce 2020 umístila v anketě Top Ženy Česka na 1. místě v kategorii manažerek a vloni v tomto žebříčku vstoupila do Síně slávy.

Skupinu vlastní britsko-polský investiční fond Abris Capital Partners.

Více informaci na: www.auresholdings.eu

09.05. 09:46  zlevnili? (EdaKrivo)
09.05. 09:38  auto (Dino)
06.05. 08:25  zlevnili? (Alesko)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 11:23  Mírný pokles po rekordním dnu Research (Česká spořitelna)
Pá   9:02  Ranní okénko - Očekává se potvrzení inflačních čísel v eurozóně Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688