Redakce (Bydlet.cz)
Hypotéky  |  03.05.2024 11:11:08

Analýza: Hypoteční trh v březnu 2024

hypotéka

Objemy poskytnutých hypotečních úvěrů

Březen 2024 byl podle statistických údajů České národní banky měsícem růstu objemu poskytnutých hypotečních úvěrů. Banky v tomto měsíci poskytnuly hypoteční úvěry v celkovém objemu 16,4 mld. . Na tomto výsledku se podílely objemem 14,2 mld. nové hypoteční úvěry. Zbylých 2,2 mld. mělo svůj původ v refinancování.

Jedná se o jeden z nejlepších výsledků za poslední dva roky a trh se tak dostal na úroveň běžnou v letech 2019 a 2020.

Podle interních dat Gepard finance si dovolím predikovat, že dubnová čísla, až je budeme mít k dispozici za celý trh, budou ještě znatelně lepší a domnívám se, že duben by se mohl dostat na dohled objemu 20 mld. . Svědčí to o postupném zvyšování zájmu o hypotéky a potažmo tedy zájmu o investice do nemovitostí.

Úrokové sazby

Úrokové sazby jsou, přinejmenším pro mě osobně, spíše překvapením. V posledních několika měsících jsme mohli vidět sice pomalý, ale přesto setrvalý pokles sazeb. Ale poslední týdny jsou v obrazem skutečné stagnace.

Veličinou, od které se většinou odvozuje cena peněz na trhu, jsou tzv. úrokové swapy (tzv. IRS). Pokud chceme porozumět základnímu a nejdůležitějšímu parametru ovlivňujícímu nastavení úrokových sazeb hypotečních úvěrů, sledujeme právě vývoj úrokových swapů. A cena úrokových swapů již bezmála dva měsíce vykazuje růstovou tendenci. Za tyto dva měsíce se pozvolný růst IRS nakumuloval a podtrženo sečtenou jsou dnes úrokové swapy o cca 0,8 až 0,9 procentního bodu výše, než před dvěma měsíci. To je zřejmě dnes jedním ze dvou hlavních důvodů, které omezují snižování úrokových sazeb hypotečních úvěrů.

Druhým hlavním důvodem je bezesporu fakt, že čím více sazby klesnou, tím více budou klienti tlačit na banky, aby jim snížily úrokovou sazbu hypotečních úvěrů i během doby běžící fixace úrokové sazby. Tuto do značné míry paradoxní situaci přináší situace spojená se zákonem o spotřebitelském úvěru, který aktuálně umožňuje klientům, aby refinancovali své hypotéky i během doby běžící fixace úrokové sazby prakticky kdykoliv za v podstatě nulové náklady.

Refinancování

Situace okolo zákona o spotřebitelském úvěru a možnost refinancovat prakticky zdarma i během doby fixace úrokové sazby, bude s klesajícími sazbami více a více motivovat klienty, aby svou banku přiměli ke snížení úrokové sazby nebo aby odešli ke konkurenci (tedy refinancovali). Lze tedy očekávat, že počet refinancovaných hypoték bude růst.

Jak však uvádím výše, sazby již nějakou dobu stagnují a tak se refinancování zatím drží na svých běžných hodnotách. A podle zpráv, které získáváme z bank se zdá, že banky budou klientům při jejich žádostech o snižování sazeb u běžících fixací vstřícné. To dost možná bude důvodem, proč se případný pokles úrokových sazeb na růstu refinancování nakonec přece jen neprojeví. Konec koců, banky již mají praktickou zkušenost tohoto druhu z přelomu let 2020 / 2021 a mají tedy dobrou představu, co se na trhu může odehrávat a jak s tím pracovat.

Nevýkonné úvěry

Pojem "nevýkonné úvěry" označuje laicky řečeno úvěry, u kterých dochází k potížím při splácení. Pokud zjednodušíme tak, že se jedná o úvěry, které jsou v prodlení více, než 90 dnů, bude to pro náš účel dostatečně přesné.

Objem nevýkonných úvěrů vzrostl meziměsíčně o cca 50 mil. , což je vlastně v kontextu celého trhu velice malý objem. Ovšem je nutno také zmínit, že se jedná o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tento parametr zhoršuje. Sice pomalu, ale zhoršuje. A i pomalé zhoršování se časem může nepříjemně nakumulovat.

Zasedání bankovní rady ČNB
V den vydání tohoto dokumentu proběhlo měnověpolitické zasedání bankovní rady České národní banky. Bankovní rada rozhodla o dalším snížení klíčovéch úrokových sazeb. Tzv. čtrnáctidenní repo sazba klesla z rozhodnutí bankovní rady ČNB o dalších 50 bazických bodů a dostala se tak na úroveň 5,25 %. Tato zpráva není pro trh překvapením a nemyslím, že by se odrazila v nějaké výraznější změně úrokových sazeb hypotečních úvěrů.
Další zasedání bankovní rady nás čeká za bezmála dva měsíce, konkrétně ve čtvrtek 27. června 2024.

 

Objemy hypoték za březen 2024 (data: ČNB)

Zdroj: GepardFinance

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

07.05.2024  Jak funguje hypotéka na rekonstrukci? Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)
03.05.2024  Analýza: Hypoteční trh v březnu 2024 Redakce (Bydlet.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688