Ľudia to berú ako „LIEK NA VŠETKO“. Netušia, že to môže nenapraviteľne poškodiť pečeň!

Veľa ľudí nevie, aká je to záťaž pre pečeň, najmä pri dlhodobom užívaní…

Slováci vynikajú v užívaní paracetamolu. Ide o všestranný liek s analgetickým účinkom, ktorý sa dá kúpiť takmer všade. Nesprávne použitie môže viesť k nebezpečnej otrave, dokonca k smrti.

1. Paracetamol – „liek na všetko“

Paracetamol  možno podávať deťom od prvých dní života, bezpečný je aj pre tehotné ženy. Nezasahuje do procesu zrážania krvi, dobre sa vstrebáva z gastrointestinálneho traktu a dosahuje maximálnu koncentráciu v krvi po 30-60 minútach.

Používa sa na zmiernenie bolestí hlavy , menštruačných ťažkostí, bolestí uši , reumatických, myofasciálnych a kostných bolestí a dokonca aj na zmiernenie ťažkostí po chirurgických zákrokoch.

Netrpezlivo po ňom siahame, pretože má antipyretické a analgetické účinky , môžete si ho kúpiť bez lekárskeho predpisu vo forme tabliet, sirupov a rektálnych čapíkov. Jeho rozšírenosť a nízka cena však spôsobujú, že je často nadužívaný. Ba čo viac, je súčasťou mnohých liekov používaných na liečbu bolesti alebo príznakov prechladnutia a chrípky.

Preto  je veľmi  ľahké sa predávkovať – pacienti často nevedia, že „liek na chrípku“, ktorý užívajú, obsahuje aj paracetamol.

2. Liek nie je pre každého

Predávkovanie paracetamolom vám nemusí spôsobiť charakteristické príznaky, ktoré okamžite spôsobia obavy. Určite sa však oplatí byť ostražitý, keď sa objavia:

  • nevoľnosť a zvracanie
  • epigastrické bolesti,
  • bledosť a slabosť
  • úzkosť,
  • žiadna chuť do jedla.

Naopak, chronické užívanie vysokých dávok paracetamolu v západných krajinách vrátane Spojených štátov amerických je najčastejšou príčinou akútneho zlyhania pečene.

Okrem toho môže viesť k rozvoju hypertenzie a zvýšiť riziko gastrointestinálneho krvácania . Nebezpečná akumulácia lieku sa vyskytuje u pacientov so zlyhaním obličiek.

Poškodenie pečene môže nastať aj v dôsledku užívania paracetamolu s niektorými liekmi – napríklad s liekmi proti tuberkulóze, liekmi na spanie alebo liekmi používanými na liečbu epilepsie.

Ďalšie lieky, ktoré môžu interagovať s paracetamolom, zahŕňajú:

  • kodeín – zvyšuje účinok paracetamolu,
  • aspirín – jeho užívanie s paracetamolom zvyšuje koncentráciu oboch liečiv v krvi,
  • aktívne uhlie – to zase oslabuje účinok paracetamolu,
  • antikoagulanciá – chronické užívanie paracetamolu môže zvýšiť koncentráciu týchto liekov v krvi.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*