Potvrzeno: Vlaky z Prahy na sever Německa budou na tři měsíce povinně místenkové

Lokomotiva Siemens Vectron v barvách Českých drah v Drážďanech. Foto: České dráhyLokomotiva Siemens Vectron v barvách Českých drah v Drážďanech. Foto: České dráhy

Důvodem je očekávaná vyšší poptávka po cestování kvůli fotbalovému šampionátu.

Cestující ve vlacích Českých drah na trase mezi Prahou a Hamburkem budou muset pro období od 1. června do 1. září cestovat do destinací v Německu jen s místenkou. Dočasné opatření zavádí partnerský dopravce Deutsche Bahn, který tyto vlaky provozuje na území Německa. Důvodem je očekávaná vyšší poptávka po cestování mimo jiné i v souvislosti s konáním Mistrovství Evropy ve fotbale EURO 2024.

O povinné rezervaci se začalo mluvit loni na konci roku, nyní je již potvrzená oficiálně. Pro cesty v rámci České republiky (tj. mezi Prahou, Ústím nad Labem a Děčínem) se nic nemění a rezervace tu jsou pouze doporučené. „Pokud však cestující bude překračovat státní hranici mezi Děčínem a Bad Schandau, místenka již bude povinná minimálně pro úsek z pohraničního přechodového bodu Schöna Gr. do Bad Schandau. V praxi si však cestující pořídí místenku na celou svou požadovanou trasu, např. z Prahy do Berlína nebo v opačném směru,“ řekl mluvčí ČD Petr Pošta.

Cestující, kteří si pořídí místenky na denní vlaky EC Berliner, Hungaria či railjet Vindobona současně s jízdenkou, získají rezervace na tyto přeshraniční vlaky bezplatně. V e-shopu ČD nebo mobilní aplikaci Můj vlak toto platí standardně, v období od 1. 6. do 1. 9. 2024 to bude možné i na mezinárodních pokladnách ČD. Místenky pořizované samostatně bez jízdenek stojí standardně 77 Kč (3 eura).

Praha – Berlín jen s místenkami? DB kvůli fotbalu zavádí povinnou rezervaci míst

Tagy Berliner České dráhy Deutsche Bahn povinná rezervace místa
182 komentářů