1564

„Musím počítat každou korunu, nakupuji i nahnilé potraviny za nižší ceny,“ přiznává senior František

Když má člověk omezený rozpočet, musí v obchodě hledět především na ceny, ne na svoje chutě. Dopřát si něco dobrého a přitom levného lze jedině tak, že slevíme ze svých standardů. A koupíme zboží, co není v dokonalé kvalitativní kondici.

Ovoce a zelenina musí tvořit základ jídelníčku. To vědí už i děti v mateřských školách. Problém ale může být s cenovou dostupností těchto produktů. Ceny rostou a ne každý si může dovolit kupovat to, co dříve. To je i příklad důchodkyně Marty, naší čtenářky, která se s námi podělila o to, jak si právě ona zajišťuje pestrost jídelníčku.

Mohlo by vás zajímat:  Jak vybrat zahradní gril

Na kvalitu nemám

Moc dobře vím, že bych měla kupovat vždy to nejkvalitnější. Ovoce a zeleninu nejlépe chemicky neošetřené, pěstované ekologicky. Na něco podobného ale nemám, a tak musím sáhnout po běžné „supermarketové“ produkci. A někdy nemám ani na tu. Opět tedy musím začít dělat určité kompromisy, pokud chci ovoce a zeleninu na svůj stůl dostat.

Základem jsou akce

Základem mých nákupů ovoce a zeleniny jsou letákové akce, kterým pravidelně věnuji nemalou pozornost. Vlastně už dávno nekupuji to, na co mám zrovna chuť. Nakupuji jen podle ceny. Takže svůj jídelníček přizpůsobuji nikoliv chutím, ale cenám v letáku. Co je aktuálně v akci, za dobrou cenu, to si koupím. Ale ne moc, nechci, aby se mi něco z toho zkazilo.

Mohlo by vás zajímat:  Nedostatek vitaminu D ze slunce lze v zimě snadno doplnit přirozeně v potravě

Nahnilé je levné

V supermarketech mám vždy vyhlédnutou ještě jednu část prodejní plochy – kde se nabízí ovoce a zelenina těsně před vyřazením. Často jde o nahnilé, omlácené kousky. Ale za dobrou cenu. I tohle jsou potraviny, které kupuji. Ty nejlepší, za plnou cenu, by mě zruinovaly, protože můj důchod prostě není tak velký, jak jsem si myslela, že bude.

Žádné bedýnky

V mnoha obchodech jsem se setkala také s tím, že nabízejí bedýnky za pár korun. Od jejich zavedení se k nim snažím dostat, ale marně. Za posledních několik měsíců jsem takto koupila jednu jedinou. Jinak prostě nejsou, i když se na ně ptám a chodím do obchodů hned brzy ráno. Takže akce nebo nahnilé potraviny jsou pořád to jediné, jak si udržet pestrost jídelníčku, pokud mi má z důchodu také něco zbýt.

Mohlo by vás zajímat:  Čtenáři radí: Proti vosám zabírá pivo i umělá hnízda

Zdroj: Autorský text, e-mailový příspěvek

Přidat na Seznam.cz