Hlavní obsah

Pákistán vyhostil islamistu hledaného kvůli střelbě na LGBTQ+ festivalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Při střelbě na třech místech včetně oblíbeného gay baru v Oslu byli 25. června 2022 zabiti dva lidé. Ilustrační fotografie.

Muž podezřelý ze střelby v roce 2022 na LGBTQ+ festivalu v Norsku byl vyhoštěn z Pákistánu a je na cestě do Norska. Norská policie usiluje o objasnění jeho role v tomto incidentu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Radikální norský islamista byl vyhoštěn z Pákistánu a je na cestě do Norska, píše zpravodajská agentura APnews s odkazem na norskou vládu. Muž je podezřelý ze spoluúčasti na střelbě na LGBTQ+ festivalu v Norsku, při níž před dvěma lety dva lidé zemřeli a devět jich bylo vážně zraněno.

Role Arfana Bhattiho ve střelbě v roce 2022 je nejasná. Norská policie uvedla, že po Bhattiho pátečním návratu do Norska „chce pokračovat v rozsáhlém vyšetřování, aby objasnila, jaký podíl na útoku mohl Bhatti mít“. Šestačtyřicetiletý Bhatti údajně nebyl v roce 2022 v Norsku, ale pravděpodobně v Pákistánu, uvedla ministryně spravedlnosti Emilie Enger Mehlová.

Norský občan Bhatti, který se narodil v Oslu pákistánským přistěhovalcům a v minulosti byl členem kriminálních gangů, byl dlouhá léta vůdčí osobností radikálních islámských kruhů v Norsku. Je znám také jako vedoucí skupiny napojené na Islámský stát.

Znal se se Zaniarem Matapourem, hlavním podezřelým z útoku, který norská policejní bezpečnostní služba označila za „islamistický teroristický čin“. Matapour je obviněn z terorismu a od března s ním v Oslu probíhá soud. Bhatti, který měl v Oslu přistát v pátek v odpoledních hodinách, údajně na internetu zveřejnil prohlášení o zabíjení homosexuálů, uvádějí norská média.

Norská policie sdělila, že ačkoli s Pákistánem neexistuje žádná dohoda o vydávání, pákistánské úřady umožnily „dokončit vyšetřování teroristického případu“. Během víkendu Bhattiho podle policie v Norsku čeká slyšení o vazbě. Mohl by být předvolán k podání svědectví v procesu proti Matapourovi. Hlavní podezřelý přísahal věrnost skupině Islámský stát a odmítl s vyšetřovateli hovořit. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu 30 let vězení.

Bhattiho právník John Christian Elden sdělil, že jeho klient nemá se střelbou v roce 2022 nic společného. „O tom, zda je vinen, rozhodne právní systém,“ reagovala ministryně Mehlová.

Doporučované