Ředitel dopravního podniku v Pardubicích nevylučuje spolupráci s bikesharingem

Publikováno: 05. května. 2024, 4 min. čtení
Úvodní foto: PID
Publikováno: 05. května. 2024, 4 min. čtení
Úvodní foto: PID

Sdílená kola by se mohla do Pardubic vrátit ve spolupráci s dopravním podnikem. Provoz by mohl být víc propojený s městskou hromadnou dopravou. Například uživatelé časových jízdenek by mohli mít slevy na půjčovné jízdních kol. ČTK to řekl ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán. V Pardubicích čtyři roky fungovala firma nextbike, teď oznámila, že v květnu končí, také proto, že jí město odmítlo dát dotaci na provoz (psali jsme zde).

„Je to mladá myšlenka. O odchodu nextbiku jsem se dozvěděl předminulý týden. Sice jsme si o tom povídali v době, kdy nextbike přišel do Pardubic, ale nejdřív to chtěli zkusit sami, pak s podporou města a pak kraje, a to jim nevyšlo,“ řekl Pelikán.

Město Pardubice v minulosti jednalo s provozovatelem jízdních kol o podpoře, aby uživatelé měli 15 minut jízdy zdarma, radní ale byli proti. Firma v roce 2021 chtěla 1,5 milionu korun, radní to tehdy odmítli. Rada nechtěla přijmout ani kompromisní částku 600.000 korun, kterou navrhl náměstek primátora. Krajské dotace na bikesharing nejsou cílené na statutární města, jako jsou Pardubice.

Spojení městské hromadné dopravy a sdílených kol v jiných státech funguje, v Česku s dopravním podnikem v Praze spolupracuje nextbike a Rekola. Majitelé lítaček si mohou kola půjčit na čtvrt hodiny zdarma, a to dvakrát denně. Podobnou cestou by mohly jít Pardubice, uvedl Pelikán.

„Pokud máme subvencovat sdílená kola, tak ať to máme pod kontrolou. Dokážu si představit kombinaci s časovou jízdenkou, využití sdíleného kola v kombinaci s MHD. Přijde mi to jako zajímavá věc a možná bychom měli zvednout hozenou rukavici,“ řekl Pelikán.

Kolo je konkurencí MHD, a to nemyslím ve zlém

Pelikán dlouhodobě říká, že v Pardubicích je kolo konkurencí MHD. Pardubice jsou cyklistické město, kde dost lidí používá kolo běžně jako dopravní prostředek. „Pokud by město začalo podporovat sdílená kola, nebránil bych se tomu být provozovatelem nebo spoluprovozovatelem. Že kolo a MHD vnímám jako konkurenci, tak to nemyslím špatně. Pardubice jsou cyklistickým městem,“ řekl Pelikán.

Sdílená kola v Pardubicích začala fungovat v květnu 2020, v září pak přišla firma Bolt, která provozuje elektrické koloběžky. Později zahájila provoz koloběžek v krajském městě také firma Lime. Podle Pelikána je důležité mít vstupní data o tom, jak jsou sdílená kola využívaná a za jakých podmínek, i jak do toho vstupuje konkurence elektrokoloběžek.

„Koloběžky kolům určitě konkurují. Kdyby to bylo na mě, koloběžky do města nevpustím. Lidé se na nich často chovají nezodpovědně. Už se stalo, že někdo hodil koloběžku na střechu zastávky. Jeden člověk pak měl na uších sluchátka, jel na koloběžce, neviděl, neslyšel a trefil prostřední dveře jedoucího autobusu,“ řekl Pelikán.

V tomto ohledu je zajímavé, že se zkušenosti se sdílenými koloběžkami napříč českými městy liší. Například cyklokoordinátor Olomouce Stanislav Losert pro Městem na kole uvedl, že zkušenost Olomouce se sdílenými koloběžkami rozhodně není negativní, jako je skloňováno v jiných městech. A to prý obzvláště od zavedení dedikovaných míst pro jejich parkování.

Komentáře k článku

Standa 5. 5. 2024, 10:14

Držím panu řediteli palce, aby to vyšlo. Sdílená kola jsem v Pardubicích využíval.

Zdenek X 5. 5. 2024, 20:07
1
2

"Město Pardubice v minulosti jednalo s provozovatelem jízdních kol o podpoře, aby uživatelé měli 15 minut jízdy zdarma, radní ale byli proti. Firma v roce 2021 chtěla 1,5 milionu korun, radní to tehdy odmítli. Rada nechtěla přijmout ani kompromisní částku 600.000 korun, kterou navrhl náměstek primátora. Krajské dotace na bikesharing nejsou cílené na statutární města, jako jsou Pardubice."

Nevim, zdali jsem to pochopil dobre, ale pripada mi to jako dukaz hypertrofovaneho dotacniho systemu: Nextbike chce dotaci od mesta, ktere to odmita, protoze ty penize nemuze ziskat jako dotaci od kraje. Skoro si myslim, ze kdyby ten retezec dotaci prosel, souvisejici urednicina by spotrebovala skoro stejne penize jako je velikost pozadovane (600 tis.).

Postoj reditele Pelikana je racionalni, Nextbike asi umi provozovat pujcovnu kol lepe nez by to umelo DP Pardubice, a zaroven veta „Pokud máme subvencovat sdílená kola, tak ať to máme pod kontrolou...." je urcite platna.

Bohdan 6. 5. 2024, 14:56

Hodně štěstí tamnímu DP, kteří si to bezpochyby představují jako hurvínek válku. :-)

Kuba 6. 5. 2024, 17:38

Bohdan: pardubicky dopravni podnik je takovymto pristupem docela povestny. Ale zrovna rozhodnuti nevynalezat znovu kolo a domluvit se s nekterym ze zkusenych provozovatelu bikesharingu je jednoznacne rozumne.

komentář

Pravidla diskuze, Ochrana osobních údajů

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat