Na Fonetickém ústavu FF UK se otevře interdisciplinární doktorský studijní program v rámci projektu Voice Communication Sciences

Projekt Voice Communication Sciences (VoCS) je ambiciózní interdisciplinární projekt, ve kterém budou studující doktorského studia z nejrůznějších úhlů zkoumat hlas. Doktorandům projekt poskytne komplexní vzdělávací program založený na aplikovaném lingvistickém výzkumu. Spolupracovat na něm bude konsorcium 21 akademických a průmyslových partnerů, včetně Filozofické fakulty UK.

Projekt je součástí evropského programu Marie Skłodowska-Curie Actions Doctoral Networks (MSCA DN) a jeho koordinátorem je Aix-Marseille Université. Vedoucím projektu za FF UK je doc. Radek Skarnitzl z Fonetického ústavu FF UK.

VoCS usiluje o vybavení devatenácti doktorandů interdisciplinární odborností zahrnující kognitivní neurovědy, akustiku, fonetiku a komputační technologie. Iniciativa se zaměřuje na tři vědecké cíle: zlepšit porozumění zpracování přirozeného hlasu, vývoj přirozenějších a přizpůsobitelnějších syntetických hlasů a začlenění tohoto poznání do aplikací prospěšných pro zdraví a forenzní vědy. Projekt nejenže usiluje o pokrok ve vědeckých poznatcích, ale také o významné rozšíření průmyslu hlasových technologií vytvořením kvalifikované pracovní síly připravené vést budoucí inovace.

Myšlenka vytvořit doktorskou síť vznikla během první konference VoiceID, která se konala v roce 2022 ve švýcarském Curychu. Protože Švýcarsko není v Evropské unii, ujala se koordinace projektu Aix-Marseille Université. „Řečová a hlasová komunikace je to, co nás jako lidi definuje snad nejlépe, a proto se projekt dotýká samotné podstaty našeho života,“ vysvětluje doc. Radek Skarnitzl. „Některé aspekty této podstaty ale ještě stále nejsou dobře prozkoumány – to se týká například socio-afektivních informací a informací o identitě mluvčího v hlasu. Dnes se běžně setkáváme s umělými hlasy, včetně takzvaných deepfake hlasů – i tomuto tématu se některá pracoviště v rámci projektu budou věnovat. Další okruh se týká dalšího zlepšování technologie kochleárních implantátů, aby osoby s poškozením sluchu získávaly kvalitnější zvukovou reprezentaci řečového signálu.

Doktorandi budou v rámci svého studia navštěvovat partnerské univerzity konsorcia. Studující budou mít svého hlavního školitele, ale několik měsíců ze svého tříletého studia musí strávit na další univerzitě a u jednoho z průmyslových partnerů. „Snad mohu říct, že místo v konsorciu jsme si vysloužili kvalitní vědeckou prací především v oblasti forenzní fonetiky. I k nám na FF UK tak zavítá na stáž student, který bude kmenově na londýnské Queen Mary University. Součástí projektu jsou zároveň i workshopy pořádané některými členy konsorcia. ‚Přejíždění‘ z jedné instituce na druhou tedy bude relativně hodně,“ dodává doc. Skarnitzl.


Související články