KomentáreMacron opäť otvára Pandorinu skrinku. Rusko urobilo doposiaľ bezprecedentnú...

Macron opäť otvára Pandorinu skrinku. Rusko urobilo doposiaľ bezprecedentnú vec – zaradilo na zoznam hľadaných osôb samotného Zelenského

-

Macron opäť otvára Pandorinu skrinku. Rusko urobilo doposiaľ bezprecedentnú vec – zaradilo na zoznam hľadaných osôb samotného Zelenského

Francúzsky prezident Emmanuel Macron opäť raz v Európe vyvolal rozruch. Nielenže znovu pripustil možnosť vyslania západných pozemných jednotiek na Ukrajinu, ale už zadal aj dve podmienky, kedy by k takému niečomu mohlo dôjsť.Rusko opäť Západ varovalo pred takýmto eskalačným krokom. A o tom, že to Rusko myslí vážne, svedčí aj fakt, že ruské ministerstvo vnútra po dvoch rokoch zaradilo na zoznam hľadaných osôb Zelenského, Porošenka a Pavľjuka. Ruská ofenzíva sa úspešne rozvíja a už aj Západ začína priznávať, že Kyjev to neustojí ani s desiatkami miliárd, ktoré tam zase vo veľkom prúdia z Washingtonu, Londýna a Bruselu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron opäť pripustil možnosť vyslania západných pozemných vojsk na Ukrajinu. „Ak by Rusi prelomili frontovú líniu, ak by existovala ukrajinská žiadosť, čo dnes nie je ten prípad, mali by sme si legitímne túto otázku položiť… Na Ukrajine ide o bezpečnosť Európanov, pretože je 1500 kilometrov od našich hraníc. Ak Rusko vyhrá, v ďalšej sekunde nebude bezpečnosť v Rumunsku, Poľsku, Litve ani v našej krajine. Sila a dosah ruských balistických rakiet nás všetkých vystavuje riziku.Rusko sa stalo destabilizujúcou mocnosťou, ktorá si nekladie žiadne strategické limity. Ruská expanzia ukazuje, že máme právo nestanovovať si žiadne limity. Inak by sme opustili medzinárodný poriadok a tým aj mier a bezpečnosť. Urobíme všetko pre to, aby Rusko nemohlo vyhrať,“ povedal Macron.

A neprešlo ani pár dní a poslanec ukrajinskej Rady Alexej Gončarenko v rozhovore pre francúzske médiá už pripustil, že Kyjev môže požiadať o vyslanie európskych jednotiek na Ukrajinu, ak jeho vlastné sily nebudú postačovať na boj s Ruskom. Ono už dnes je jasné, že nakoniec k tomu dôjde. Už sa to v pozadí pripravuje. A bude len na západných „lídroch“ ako ďaleko budú ochotní zájsť. Moskva už pred takýmito krokmi varovala. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov najnovšie Macronove vyhlásenia označil za„veľmi dôležité a veľmi nebezpečné“ a dodal, že ide o ďalší dôkaz priamej účasti Paríža v konflikte. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová varovala, žezo síl NATO, ak budú poslané do prvej línie na Ukrajine, nezostane absolútne nič.

Na dané vyjadrenia reagovali aj viacerí európski politici. Rázne ich odmietol maďarský premiér, ktorý uviedol, že nedovolí, aby boli Maďari tretíkrát vtiahnutí do vojny, po ktorej by museli zaplatiť najvyššiu cenu. „Vstúpenie európskych vojakov na Ukrajine bude znamenať začiatok tretej svetovej vojny. V tomto prípade dôjde k prekročeniu červenej čiary,“povedal zase maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó. Najnovšie Macronovo vyhlásenie rázne odmietol aj náš premiér Róbert Fico, ktorý sa vyjadril, že „Slovensko s vojnou na Ukrajine nemá nič spoločné a veľmi jasne odkazujem celému Slovensku, nech nás žiada ktokoľvek o čokoľvek, noha slovenského vojaka neprekročí slovensko-ukrajinskú hranicu.“

Bývalý námestník amerického ministra obrany Stephen Bryan však pre Asia Times potvrdil, že Francúzsko už vyslalo na Ukrajinu vojakov zo svojej cudzineckej légie. Tí už podľa jeho slov bojujú s ruskými vojskami. „Francúzski vojaci boli prijatí z 3. francúzskeho pešieho pluku, jednej z hlavných jednotiek cudzineckej légie. Legionári boli vyslaní na podporu 54. samostatnej mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl v Slavjansku. Prvá skupina vojakov z Francúzska už bola vyslaná do boja s ruskou armádou.“ Týmto len potvrdil slová ruských predstaviteľov, ktorí už dlhšie tvrdia, že zlikvidovali francúzskych vojakov prezlečených za žoldnierov. Niekoľkokrát boli dokonca zasiahnutí ruskou raketou Iskander počas zhromaždenia v hoteloch v Charkove a Slavjansku.

Svoje červené čiary na ospravedlnenie vyslania vojakov na Ukrajinu si podľa talianskeho denníka stanovilo už aj NATO. NATO sa podľa informácií denníka môže priamo zúčastniť na vojne proti Rusku na Ukrajine ak ruskí okupanti prelomia obrannú líniu ukrajinských ozbrojených síl na severozápade krajiny alebo v prípade vojenskej provokácie Rusov proti pobaltským štátom, Poľsku, resp. po útoku na Moldavsko. Je zrejmé, že zo strany NATO ide hlavne o vypustenie informačnej „bomby“ a skúšanie, koľko si toho môže blok ešte bez priamej reakcie RF dovoliť.

Medzitým ruská armáda prelomila ďalšiu líniu obrany Ukrajiny pri Kupjansku a obsadila obce Kyslivka a Kotlyarivka. Silný postup je aj v avdejevskom smere pri Očeretine, kde ruská armáda za pár dní obsadila ďalších niekoľko dedín. Dokonca samotný Kyjev hlási postup Ruska v oblastiach Očeretino, Novopokrovskoe, Umanskoe, Pervomajskoe a Krasnogorovka. Obec úplne zničená pri minuloročnej ukrajinskej protiofenzíve s názvom Rabotino, ktorá bola najväčším úspechom Kyjeva počas jeho letnej protiofenzívy, sa koncom týždňa po takmer roku a desiatkach tisíc zbytočne zmarených životoch taktiež dostala do rúk Ruska.

„Ruská armáda prekonala dobre pripravené obranné línie ukrajinských ozbrojených síl, ktoré ukrajinská armáda od roku 2014 posilňovala. Po prekročení tejto línie môže ruská armáda postupovať relatívne pokojne a ukrajinské ozbrojené sily ju nedokážu zastaviť,“ uviedol zase podplukovník americkej armády na dôchodku Daniel Davis, čím jasne potvrdil, že ruská ofenzíva sa úspešne rozvíja. Jeho vyjadrenie však aj krásne dokresľuje, prečo Anglosasovia opäť tak besnejú a vyhrážajú sa prostredníctvom svojich satelitov vyslaním vojsk na Ukrajinu.

To, že Rusom pomaly, ale isto dochádza trpezlivosť, dobre ilustrujú aj najnovšie kroky ruského ministerstva vnútra. Rusko vôbec po prvýkrát od začiatku svojej vojenskej operácie na Ukrajine zaradilo súčasného, kvôli absencii volieb už nelegitímneho prezidenta Vladimíra Zelenského na zoznam hľadaných osôb. Rovnako bol na zoznam hľadaných osôb zaradený aj bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko či veliteľ pozemných síl AFU Oleksander Pavljuk.

„Zaradením Vladimíra Zelenského na zoznam hľadaných osôb ruské ministerstvo vnútra vyslalo jasný signál, že s ním nikto nemieni rokovať, keďže je pre Rusko čistým zločincom,“ vyhlásil spolupredseda koordinačnej rady pre integráciu nových regiónov Verejnej komory RF Vladimir Rogov. Týmto dali Rusi jasne najavo, že mierové rokovania, ak budú, tak budú prebiehať jedine s novou kyjevskou vládou. A určite nie vo Švajčiarsku, kde ich organizuje Západ. Jednak bez Ruska, jednak sa už vedenie RF nechalo počuť, že na dané rokovania byruská delegácia neprišla ani v prípade, ak by dostala pozvánku, keďže Švajčiari opustili neutralitu a zaradili sa medzi nepriateľské štáty.

Najlepšie túto frašku okomentoval ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Ten v komentári k možnosti akýchkoľvek rokovaní medzi Západom, Ukrajinou a Ruskom povedal, že zatiaľ nie je s kým hovoriť, nikto zo západných ani ukrajinských politikov nie je pripravený na vážny rozhovor, je to len hranie sa a paródia na rokovania v podobe stretnutia vo Švajčiarsku. „Sme vážne otvorení rokovaniam založeným na realite, no Ruská federácia sa nezúčastní žiadnych podujatí, ktoré tak či onak podporujú tzv. „Zelenského vzorec“. A úrady vo Švajčiarsku klamú o svojej túžbe pozvať Rusko na konferenciu o Ukrajine.“

Situácia ohľadom Ukrajiny sa každým dňom vyvíja. Západ na čele s USA už opäť vo veľkom posiela Kyjevu zbrane, no nijako sa to neodzrkadľuje na situácii na fronte. A ani nemôže. Jednak je skoro a mnohé zo zbraní ani nestihnú na front doraziť, pretože sú zničené už po ceste alebo v skladoch na západnej a strednej Ukrajine. A jednak nimi nemá kto bojovať. Situácia je už tak zúfalá, že Kyjev už uznáva za spôsobilých pre službu v ozbrojených silách aj ľudí s HIV, hepatitídou, tuberkulózou, mentálne retardovaných a duševne chorých jedincov. Ako sa vraví, do posledného Ukrajinca.

Vyslanie oficiálnych európskych armád na Ukrajinu by však znamenalo úplne iný zvrat ako je tomu pri kdejakých žoldnierskych jednotkách, légiách či západných „inštruktoroch“. Alebo ako je tomu pri posielaní zbraní a vojenskej techniky. Šlo by o priamy vojenský stret medzi NATO a Ruskom, ku ktorému sa neodvážili vodcovia ani počas tzv. studenej vojny. Aj vtedy mali západní politici voči takémuto stretu väčší rešpekt ako je tomu dnes. Ono je naozaj pravda, že súčasné, často progresivizmom rozmaznané generácie si už nepamätajú hrôzy 2.svetovej vojny a nemajú ani šajnu aké utrpenie so sebou také niečo prináša. Tu asi naozaj platí staré známe: „Kto nepozná minulosť, je odsúdený si ju prežiť znovu“…

Zdroje:

https://www.repubblica.it/esteri/2024/05/05/news/nato_intervento_diretto_ucraina_russia-422824403/?ref=RHLF-BG-P1-S1-T1

https://www.rt.com/news/597014-macron-warning-russian-missiles/

https://asiatimes.com/author/stephen-bryen/

Autor: Ing. Martin Bago

Podporte nezávislé spravodajstvo a pomôžte zvýšiť pluralitu médii na Slovensku. Spravodajský portál Veci Verejné prináša overené agentúrne správy a vlastné komentáre naších autorov.

Podporiť nás môžete jednoduchou formou cez platobnú bránu buď pravidelnou mesačnou sumou alebo jednorázovým príspevkom.

Pravidelná mesačná podpora

Jednorázová podpora


Alebo prevodom na náš účet: SK72 8330 0000 0028 0108 6712

Newsletter - Veci verejné

Prihláste sa na odber článkov. Dva krát do týždňa Vám zašleme zhrnutie najpodstatnejších komentárov a názorov, ktoré vyšli na našom webe :)

*Po vyplnení formuláru Vám zašleme potvrdzujúci email, ktorý je potrebné potvrdiť.

Podporte spravodajsko-názorový portál Veci Verejné

Vychádzať môžeme len vďaka vašej pravidelnej podpore. Ak považujete našu činnosť za dôležitú a potrebnú, podporte náš spravodajsko-názorový portál pravidelnou mesačnou sumou 5, 10 či 15 eur, prípadne podľa vašich možností na číslo účtu IBAN: SK7283300000002801086712

Ďakujeme. Aj vďaka vám môžeme robiť sociálne a vlastenecky orientovanú žurnalistiku.

spot_img

1 Komentár

ZANECHAJ KOMENTÁR

Zdaj komentár
Zadajte svoje meno

- Reklama -

Mohlo by Vás zaujímaťČLÁNKY
Odporúčane pre Vás