Chcete parkovať v centre Amsterdamu? Žiaden problém, pripravte si pol milióna eur

Ceny parkovacích miest rastú v Holandsku aj preto, lebo veľké mestá sa snažia autá vytlačiť zo svojich centier.

06.05.2024 14:00
parkovanie Foto:
Za toto miesto v lukratívnej štvrti Amsterdamu chce jeho majiteľ takmer pol milióna eur.
debata (3)

Takmer pol milióna eur za 18 štvorcových metrov v najlepšej lokalite. Za túto cenu je na predaj garážové parkovacie miesto v centre Amsterdamu. Nehnuteľnosť v blízkosti mestského parku Vondelpark, ktorá sa stala najdrahším parkoviskom v Holandsku, ponúka za 495 000 eur realitný portál Funda.

Podľa inzerátu realitnej kancelárie J. Heule sa parkovisko s rozlohou 18 štvorcových metrov nachádza v uzavretom komplexe budov „na najznámejšej a najexkluzívnejšej nákupnej ulici v Holandsku“. Miesto na ulici Hooftstraat v blízkosti Van Goghovho múzea si možno alternatívne prenajať za 750 eur mesačne.

Parkovacie miesto je dlhé cca 4,65 metra a široké 3,85 metra. Je tým pádom vhodné pre širšie auto, aj keď svetlá výška garáže zostáva na úrovni 1,92 metra. Druhé miesto v garáži je k dispozícii za 250 000 eur , aj keď užší priestor vyžaduje, aby vodič zaparkoval medzi podporným stĺpom a kabrioletom Porsche, ukázali fotografie z ponuky. Znáša tiež náklady na služby vo výške 100 eur mesačne a mestskú daň a nájomné.

Stedin wagenpark Čítajte viac Holandsko: Nabíjanie elektromobilov aj zásobovanie domácností sieť nezvládne

Podľa finančného novinára RTL Erika Rezelmana, ktorého cituje denník NL Times sú vysoké ceny parkovacích slotov čiastočne spôsobené opatreniami miest, ktoré majú odradiť autá. Samosprávy ako Amsterdam a Utrecht rušia mnohé parkovacie miesta, ktoré sú preto čoraz drahšie..

Ale 495 000 eur za parkovacie miesto je naozaj šialených, povedal o mieste v amsterdamskej podzemnej garáži. „Takéto miesto absolútne nestojí za pol milióna eur,“ povedal Rezelman. Jeel Heule, ktorý parkovacie miesto predáva, nesúhlasí. Okolie, kde sa nachádza parkovisko, je plné drahých domov a áut podobnej ceny, povedal pre RTL. „Neexistuje žiadny dostupný vonkajší priestor, takže parkovanie je v tejto štvrti veľmi ťažké a len zriedka je k dispozícii parkovacie miesto.“

Druhé najdrahšie parkovacie miesto v Holandsku je na predaj v Heerenstraate v Nieuwegein za 350 000 eur. Tretie najdrahšie je na ulici Van Bijnkershoeklaan v Utrechte, stojí 300 000 eur.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovacie miesta #podzemná garáž #parkovanie v Holandsku
Články podľa značiek